Realitatea virtuală, direct în ochi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă lucrează la o pereche de lentile speciale, care pot îmbunătăţi vederea ochiului uman cu imagini panoramice de înaltă rezoluţie.

Lentilele de contact care completează vederea obişnuită cu reprezentări tridimensionale ale realităţii virtuale sunt create de firma americană Innovega, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri militare, scrie huffingtonpost.com. Potrivit reprezentanţilor companiei, inovaţia ar putea fi disponibilă publicului larg din 2014. Iar în viitorul apropiat, următoarele versiuni ale lentilelor high-tech ar putea fi implantate direct în globul ocular, au adăugat cei de la Innovega.

Cu ajutorul acestor piese de tehnologie optică, imaginile tridimensionale se vor desfăşura pur şi simplu în faţa ochilor, experienţa fiind echivalentă cu vizionarea unor imagini generate de un televizor cu diagonala de 240 de inci (puţin peste 6 metri) de la o distanţă de trei metri, susţine Steve Willey, directorul general al companiei. De asemenea, dispozitivul electronic care produce aceste reprezentări 3D poate fi oprit în orice moment de către utilizator pentru a nu interfera cu vederea normală.

Lentilele de contact high-tech se vor aplica întocmai ca cele obişnuite şi se vor folosi împreună cu o pereche de ochelari transparenţi care vor funcţiona ca un ecran.



Tehnologie U.S. Army

Lentilele high-tech vor avea mai multe întrebuinţări. În primul rând, ele pot fi folosite ca display atunci când sunt conectate la un smartphone sau la un computer.  Dar utilizările cu adevărat revoluţionare sunt altele. Ochiul uman nu poate focaliza corect obiectele foarte apropiate de el şi nu le poate distinge în detaliu pe cele foarte îndepărtate. Însă oamenii de ştiinţă care lucrează în cadrul proiectului spun că aceste inconveniente vor fi înlăturate cu ajutorul noilor dispozitive, care au abilitatea de-a apropia şi de-a depărta imaginea, la fel ca un teleobiectiv.

Astfel, lentilele high-tech se pot dovedi extrem de utile şi în domeniul medical, mai ales în cazul persoanelor care suferă de degenerescenţă maculară (boală oftalmologică în urma căreia ochiul nu mai poate distinge culorile şi detaliile). „Această tehnologie le va permite pacienţilor să facă zoom pe un text sau într-o farfurie cu supă", a explicat directorul general al companiei Innovega, Steve Willey.

Şi, evident, fiind vorba de un proiect finanţat din fonduri militare, primii care vor beneficia de lentilele 3D vor fi soldaţii americani. Astfel, imaginile panoramice pe care le surprind militarii pe câmpul de luptă - informaţii esenţiale într-un conflict - vor putea fi transmise instantaneu centrelor de comandă. 

image

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite