Ora 11.00? Luaţi o pauză de cafea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnirea cu prietenii amplifică plăcerea cafelei
Întâlnirea cu prietenii amplifică plăcerea cafelei

Cercetătorii au descoperit formula prin care se pot calcula momentul perfect şi contextul adecvat pentru a savura cafeaua. O echipă de universitari susţine că a descoperit o formulă ce demon­strează că ora 11.00 este momentul ideal pentru pauza de cafea.

Pauza perfectă de cafea se ia cu o oră înainte de miezul zilei, într-o cameră luminată puternic, alături de prieteni, pe fondul melodiilor interpretate de Marianne ­Faithfull.

Mai citeşte şi:

Unele băuturi scad efectul pastilelor

La această concluzie a ajuns cercetarea condusă de profesorul Charles Spence de la Departamentul de psihologie experimentală de la Universitatea Oxford, relevă „The ­Daily Mail". Cercetătorul a pus într-o ecuaţie aroma cafelei (A), circumstanţele perfecte (C), recipientul în care se află (R), persoanele alături de care bei cafeaua (P) şi timpul în care te bucuri de o pauză pentru revigoranta licoare (T) pentru a determina momentul perfect pentru savurarea cafelei (M).

Aroma este vitală

Formula profesorului Spence a fost publicată într-un recent raport ştiinţific intitulat „Gusturile schimbătoare". Cercetarea evidenţiază faptul că, în prezent, oamenii de ştiinţă înţeleg modul în care influenţele exterioare, ce ţin de mediu, au repercusiuni asupra interpretărilor pe care le dă creierul nostru gustului şi plăcerii generate de mâncare şi băutură.

„Formula descrie modul în care poţi crea un moment perfect pentru a-ţi bea cafeaua acasă sau la serviciu. Totuşi, acum putem indica exact condiţiile necesare pentru a savura cafeaua sau orice altă băutură sau chiar aliment", a declarat profesorul Charles Spence.

„Cercetarea profesorului Spence demonstrează importanţa tuturor simţurilor în savurarea măncărurilor şi băuturilor. Aroma este vitală pentru a profita din plin de pauza de cafea", a declarat, la rândul său, Kevin Gould, care se ocupă de cercetări privind evoluţia alimentelor şi adaptarea acestora la cerinţele consumatorilor.

Formula pentru cafeaua perfectă

M = 0,5 x A + 0,5 x C + 0,3 x R + 0,15 x P + 0,05 x T unde:

M= momentul perfect pentru savurarea cafelei
A= aroma cafelei
C= circumstanţele perfecte
R= recipientul în care se află cafeaua
P= persoanele alături de care bei cafeaua
T= timpul în care te bucuri de pauza pentru cafea.

Câteva ponturi

Moment: ora 11.00 - cerul gurii are un maxim de activitate.
Muzică: Fundalul ideal este dat de muzica de operă italiană.
Lumină: O cameră bine luminată sau afară, la soare.
Aromă: Tare. Cel puţin 80% din aromă este simţită graţie nasului şi nu limbii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite