Obiceiuri romantice de Crăciun: de ce aruncă cehoaicele un pantof peste umăr şi cum sunt peţite româncele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuplurile de îndrăgostiţi care visează să rămână veşnic împreună sau cei care speră să-şi găsească marea dragoste cât mai curând îşi pun speranţa de mai bine în tradiţii de Crăciun existente în ţara lor, ritualuri menite să facă iubirea nemuritoare şi să le scoată în cale persoana ursită. Iată câteva astfel de obiceiuri adunate din lumea întreagă.

Ilustratoarea Emma Block ales câteva dintre cele mai interesante tradiţii romantice de Crăciun din lume, pentru cei care vor să descopere bogăţia culturală a acestei perioade sărbătoreşti, notează The Independent.

Marea Britanie şi SUA

Tradiţia ca un cuplu deja format sau două persoane care speră să fie împreună pe viitor să se sărute sub o ramură de vâsc este întâlnită mai ales în Marea Britanie şi SUA.

Grecia

În Thessaly, Grecia, băieţii şi fetele ard în foc o ramură de cedru, respectiv de cireş alb, iar creanga care arde mai repede este considerată un semn de noroc, dar şi un indiciu că el sau ea se va căsători în anul care vine.

image

Cehia

În Cehia, fetele nemăritate aruncă un pantof peste umăr, în timp ce se află în dreptul uşii de la intrare, iar dacă acesta cade cu vârful orientat spre uşă, înseamnă că are şanse mari să îmbrace rochia de mireasă cât de curând.

image

Belarus

În zona rurală din Belarus, la picioarele femeilor nemăritate se aşează câte o grămăjoară de boabe de porumb, iar un cocoş este lăsat liber prin curte. Grămăjoara din care va alege cocoşul să ciugulească boabe va fi a femeii care va avea şi cele mai mari şanse să se mărite.

image

FOTO 

Austria

Fetele din Austria pun o ramură de cireş într-o vază cu apă, pe 4 decembrie, iar dacă aceasta înfloreşte înainte de Ajunul Crăciunului atunci tânăra va avea noroc şi şansa de a se mărita anul viitor.

image

Suedia

În Suedia se obişnuieşte ca de Crăciun să se mănânce budincă de orez în care se pune o migdală. Cel sau cea care va găsi migdala în budincă se spune că se va căsători cât de curând.

image

Polonia

La masa de Crăciun, polonezii pun sub faţa de masă o mână de paie, care simbolizează ieslea în care s-a născut Iisus. Oaspeţii trag câte un pai: paiul verde înseamnă noroc şi căsătorie în noul an, în timp ce paiul de nuanţă galbenă semnifică încă un an de singurătate.

image

România

Deşi nu s-au numărat printre exemplele alese de ilustratoarea Emma Block, şi în anumite zone din România se păstrează obiceiuri de Crăciun pentru tineri necăsătoriţi. De exemplu, în anumite localităţi dobrogene se merge cu „Struţul“, unde „capra” are un veşmânt format dintr-o ţesătură groasă din lână, de care sunt prinse legături de stuf, plantă care se găseşe din abundenţă pe malul lacurilor din Dobrogea. Tinerii necăsătoriţi se grupează în cete şi merg la colindat, pentru ei aceasta fiind o „etapă” pe care trebuie să o parcurgă în drumul spre maturitate. Colindele nu au doar mesaje religioase, unele fiind adresate localnicilor. Există versuri destinate fetelor bune de măritat, iar astfel feciorii au ocazia să îşi exprime intenţiile.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite