Modurile ciudate în care consumul de alcool ne schimbă personalitatea: „scoate la lumină animalul din tine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O cercetătoare din Statele Unite a stabilit o listă cu patru categorii de beţivi/FOTO Favim.com
O cercetătoare din Statele Unite a stabilit o listă cu patru categorii de beţivi/FOTO Favim.com

O cercetătoare de la Universitatea din Missouri a vrut să afle cum ne schimbă comportamentul consumul de alcool. Astfel, ea a  realizat o listă cu patru tipuri diferite de beţivi, în funcţie de personalitatea lor în momentele în care sunt ameţiţi de alcool.

Rachel Winograd a invitat câteva sute de studenţi de la Universitatea Missouri că aducă un amic de pahar la laborator, pentru un experiment interesant. Acolo, ei au fost rugaţi să completeze chestionare de personalitate, despre cum se percep pe ei şi pe prietenii lor atunci când sunt beţi şi când sunt treji, scrie BBC.com.

În acest fel, Rachel a putut observa modul în care consumul de alcool schimbă trăsături importante de personalitate, cum ar fi: extrovertirea, conştiinciozitatea, agreabilitatea. Analizând toate răspunsurile, cercetătoarea a putut stabili patru tipuri diferite de beţivi, care au primit numele unor personaje celebre:

1. Beţivul Ernest Hemingway: asemeni scriitorului cu acest nume, el nu este foarte afectat de băutură, iar comportamentul lui se schimbă foarte puţin după ce se îmbată, rămânând destul de raţional.

2. Beţivul Mary Poppins: este un beţiv foarte vesel, agreabil, plăcut, care se poartă frumos toată noaptea.

3. Beţivul Profesorul Trăsnit: este un tip introvertit la început, dar care devine mult mai îndrăzneţ după ce se îmbată, chiar exagerând uneori cu gesturile sale.

4. Beţivul Mr. Hyde: este tipul beţivului „rău”, care devine iresponsabil şi dezagreabil după ce se îmbată.

În urma experimentului realizat de Rachel, cei mai mulţi tineri s-au încadrat în tiparul Ernest Hemingway şi doar 15% în Mary Poppins.

Este însă posibil ca unele persoane să se poarte într-o noapte ca Profesorul Trăsnit şi în alta ca Mr Hyde. De aceea, Rachel vrea să mai facă un experiment: să-i lase pe tineri să se îmbete şi să fie observaţi în timpul ăsta de cercetători care să le analizeze comportamentul.

„Beţivii animale”, un top amuzant

Modul în care oamenii se comportă la beţie este un subiect de interes din cele mai vechi timpuri: un caricaturist care a trăit acum câteva sute de ani a numit opt tipuri de beţivi, pe care le-a botezat cu numele unor animale:

-„beţivul maimuţă” este cel care ţopăie, cântă şi dansează foarte mult.

-„beţivul porc” se mişcă foarte greoi şi este somnoros, adoarme după ce bea.

-„beţivul capră”, care se gândeşte numai la desfrâu, la sex.

Ce se întâmplă de fapt atunci când ne îmbătăm?

Consumul  exagerat de alcool va scoate la lumină toate emoţiile, stările şi frustrările noastre. De aceea, oamenii reacţionează foarte diferit la beţie, iar unii oameni îşi surprind prietenii de pahar cu reacţii neaşteptate, care par să fie opuse personalităţii lor, spune psihologul Keren Rosner:

„Alcoolul dezinhibă, lasă la suprafaţă să ajungă emoţii, reacţii care înainte au fost cenzurate. Sunt persoane care au un fond agresiv şi alcoolul accentuează starea lor naturală, de aici şi reacţiile diferite. Sigur, depinde şi de cantitatea de alcool consumată. Sunt nişte treptate, ultima este când persoana nu mai este conştientă de ce face, apare şi amnezia provocată de intoxicarea cu alcool. Sunt persoane care se cenzurează, îşi ascund adevărata personalitate, este ceva bun asta, el caută să se abţină, să se poarte bine. Când nu mai există cenzura asta apare manifestarea uimitoare pentru cei din jur. Cunoaştem o persoană ca fiind amabilă, iar când consumă alcool este complet altfel.”

Alcoolul poate scoate la lumină frustrări neştiute

Există şi o altă situaţie, când o persoană care nu a mai consumat alcool nu ştie cum va reacţiona şi cu-şi dă seama că are o fire agresivă, o furie ascunsă în interior. Autocontrolul ei funcţionează permanent, iar când ajunge să consume multe alcool atunci toată furia asunsă răbufneşte, spre surprinderea tuturor.

„Nu putem intui cum se va comporta cineva la beţie. Doar dacă noi cunoaştem foarte bine acea persoană, atunci putem anticipa cum se va purta, pentru că avem nişte date anterioare despre el. Dar de obicei nu-i putem intui reacţia. Stările de veselie sunt ok, noi ne ferim de reacţiile violente, care pot duce inclusiv la crimă, la viol, incidente care se pot produce sub influenţa alcoolului, pentru că omul devine ca un animal, nu mai există bariere morale”, adaugă Keren Rosner.

Chiar dacă puţine persoane au reacţii aşa extreme, alcoolul schimbă comportamentul oricui. Fiecare devine ori mai apatic şi mai timid, ori mai vesel, mai glumeţ sau chiar gălăgios, în funcţie de predispoziţie şi de cantitatea de alcool consumată.

De aceea este bine să avem grijă cât de mult bem la o petrecere, nu cumva să stricăm toată distracţia cu reacţia noastră nepotrivită.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite