Japonezii au descoperit tehnica care îţi asigură o viaţă lungă şi fericită

Japonezii au descoperit tehnica care îţi asigură o viaţă lungă şi fericită

Japonezii au descoperit tehnica care îţi asigură o viaţă lungă şi fericit. FOTO chiprichards.life

Ikigai este un concept japonez care înseamnă «fericirea de a fi mereu ocupat» şi care pare a explica longevitatea japonezilor din insula Okinawa, acolo unde numărul persoanelor centenare depăşeşte cu mult media mondială.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ikigai mizează pe fericirea dată de găsirea unui scop în viaţă. Cuvântul este compus din iki – care înseamnă viaţa – şi kai – rezultatul unei anumite acţiuni, după cum explică Hector Garcia, autor al cărţii „Ikigai: Secretul japonez pentru o viaţă lungă şi fericită“, scrie independent.co.uk.

Ikigai nu este un concept individualist, conexiunile sociale pe care le formăm fiind la fel de importante ca orice sentiment al păcii interioare.

Ikigai-ul este acel lucru pe care îl faci foarte bine şi care îţi aduce satisfacţie

„Când intrăm într-o stare de «flux», pierdem noţiunea timpului. Aţi fost vreodată atât de absorbit într-o sarcină încât aţi uitat să mâncaţi? Observaţi acele momente când intraţi în flux şi ikigai-ul fiecăruia ar putea fi descoperit. Ikigai-ul este acel lucru la care eşti foarte bun şi îţi şi pe care îţi place să-l faci“, spune Ken dos Remedios, reprezentant al festivalului cultural Hyper Japan.

Studiile arată că pierderea scopului poate avea un efect extrem de dăunător. De exemplu, cei care se pensionează sunt mult mai predispuşi la diferite boli, tocmai din acest motiv.

Garcia subliniază faptul că observarea este doar primul pas. Următorul este implementarea schimbărilor - etapa în care cei mai mulţi se opresc. Descoperirea acestei meniri, vocaţii sau împliniri nu este o sarcină atât de grea. Câteodată este de ajuns un simplu exercitiu, ca regăsirea în linişte.

Cele 10 legi ale ikigai-ului:

 1. Fii mereu activ, nu te pensiona niciodată
 2. Priveşte lucrurile cu calm
 3. Nu mânca pe săturate
 4. Înconjoară-te de prieteni buni
 5. Fii în formă pentru următoarea ta aniversare
 6. Zâmbeşte
 7. Reconectează-te cu natura
 8. Fii recunoscator
 9. Traieşte clipa
 10. Urmează-ţi ikigai-ul

„Unii oamenii s-au pierdut în lăcomia pentru obiecte sau bani, iar alţii au fost nemulţumiţi de această abordare şi s-au concentrat asupra a ceva mai mult decât bogăţia material: nucleul central al semnificaţiei vieţii“, a concluzionat acesta.

citeste totul despre: