Gheaţa care arde Planeta cu metan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezgheţarea solului arctic permanent îngheţat ar putea accelera încălzirea climei
Dezgheţarea solului arctic permanent îngheţat ar putea accelera încălzirea climei

Dezgheţarea solului arctic permanent îngheţat ar putea accelera încălzirea climei prin eliberarea metanului. Milioane de tone de gaz cu efect de seră de pe fundul Oceanului Arctic sunt eliberate în atmosferă, pe măsură ce regiunea se încălzeşte şi gheaţa se topeşte.

Emisiile totale de metan, naturale şi provocate de activităţile umane, ajung la 500-600 milioane de tone pe an, potrivit Programului de Mediu al ONU (UNEP).

Un sfert până la o treime din emisiile de metan provin din solurile arctice, unde microbii produc acest gaz. Oamenii de ştiinţă preconizează că aceste emisii se vor dubla pe parcursul secolului acesta şi din cauza creşterii suprafeţei zonelor umede, ca urmare a dezgheţării solurilor permanent îngheţate.

„Dovezile arată că reacţia arctică, care va amplifica încălzirea climei, la nivel global şi regional, va domina în următorii 50-100 de ani", se arată în raportul UNEP. Cantităţile mari de metan care ajung în atmosferă vor duce la schimbări ireversibile ale climei, avertizează UNEP.

Metan de pe urma animalelor moarte

Milioanele de tone metan din solul arctic provin din descompunerea materiilor organice din plantele şi animalele moarte care au fost îngheţate timp de zeci de mii de ani în solul arctic. UNEP a precizat că aceasta sursă importantă de metan nu este luată momentan în calcul.

Metanul se găseşte în cantităţi mari şi în depozitele de gheaţă - hidraţi de metan -  îngropate sub sedimentele Oceanului Planetar. Aceşti hidraţi, care s-ar putea topi, conţin mai mult carbon decât toate rezervele de cărbune, petrol şi gaz din întreaga lume.

Temperaturile din zona arctică cresc de două ori mai repede decât media globală, deoarece solul neacoperit de zăpadă şi apa absorb mai multă căldură decât gheaţa sau zăpada.

Impact

Metanul este gazul cu efect de seră de douăzeci de ori mai puternic comparativ cu dioxidul de carbon.

No title
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite