Fuck! Lucruri mai puţin ştiute despre una dintre cele mai folosite înjurături din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cele mai versatile cuvinte din lume, în funcţie de situaţiile în care este rostit, şi poate fi utilizat în combinaţii care dau naştere la insulte sau descrieri dintre cele mai plastice ale unor situaţii ieşite din comun. Însă chiar dacă este pe buzele a sute de milioane de oameni, există încă lucruri mai puţin ştiute despre „fuck!“.

Cuvântul „fuck“ există de secole în limba engleză, dar în ciuda popularităţii de care se bucură în întreaga lume este adesea cenzurat şi, în unele situaţii, se preferă referirile de tipul cuvântul cu „F“ sau se evită scrierea lui prin tot felul de modalităţi. În cazul  filmelor dublate este deja celebru modul în care Irina Margareta Nistor găsea cele mai elegante formulări, cum este deja legendarul „du-te naibii!“, pentru a evita traducerea mult prea obscenă a cuvântului „fuck“, atât de des ponunţat pe micul sau marele ecran. 

Nimeni nu ştie de unde a apărut „fuck“

Multe dintre limbile europene au o formă echivalentă a acestui cuvânt, pornind de la latinescul „futuere“, urmat de francezul „foutre“, „ficken“ în germană, „fokken“ în Olanda, „fukka“ în Norvegia şi „focka“ în Suedia, toate având conotaţii sexuale. Însă nici până în ziua de azi nu s-a stabilit din care anume se trage forma „fuck“, din limba engleză. 

Oraşul cu numele celei mai cunoscute înjurături

Orăşelul Fucking din Austria a devenit destinaţie turistică graţie numelui său cu trimiteri obscene, confrom Huffington Post. Bineînţeles, turiştii nu ratează ocazia să se pozeze zâmbind lângă semnul cu numele micii localităţi austriece. Cei mai entuziaşti au scos indicatoarele din pământ şi le-au dus acasă, drept amintire.

image

FOTO messynessychic.com

Sursă de inspiraţie pentru Beatles

Cuvântul „fuck“ se regăseşte de două ori de în melodia "Working Class Hero" compusă de John Lennon, iar Paul McCartney o rosteşte în piesa "Big Boys Bickering". Se pare că populara înjurătură este strecurată abil şi în hit-ul „Hey Jude“, dar momentul de referinţă legat de cuvântul „fuck“ este anul 1969, când compania Apple Records, deţinută de Beatles, a încercat să lanseze un single semnat de un anume Brute Force.

image

FOTO nativemonster.com

Titlul cântecului, "King of Fuh", nu a dat de bănuit, dar problema a ieşit la iveală când s-a observat ce se înţelegea prin repetarea obsesivă a expresiei „mighty Fuh King“ (puternicul rege Fuh –n.r.).Cântecul a fost retras în scurt timp de la vânzare.

Face parte din vocabularul familiei regale britanice

Regina Elisabeta a II-a nu a fost auzită vreodată pronunţând obscenul cuvânt, însă nu acelaşi lucru este valabil şi pentru soţul său, prinţul Philip, căruia îi mai scapă printre dinţi uzuala înjurătură, chiar şi în timpul evenimentelor publice. Nici soţia prinţului Charles, Camilla, nu se sfieşte să-şi exprime dezaprobarea folosind un cuvânt care „umanizează“ casa regală britanică.

Infiltrat în programa şcolară 

Holden Caulfield, personajul principal şi povestitorul din cunoscuta nuvelă „The Catcher in the Rye“ („De veghe în lanul de secară“-1951), scrisă de J.D. Salinger, este surprins să vadă scris „fuck“ pe pereţii şcolii unde învaţă sora sa, Phoebe, însă cu acest prilej cuvântul a ajuns să se regăsescă în programa şcolară a instituţiilor de învăţământ din Marea Britanie, chiar dacă a apare scris „F_ _k“. În SUA, cuvântul nu a fost cenzurat şi elevii l-au putut citi scris integral încă din anii '50.

image

FOTO salon.com

Emblemă pentru anii '60

În 1964, nuvela „Ultima ieşire spre Brooklyn“ (Last Exit to Brooklyn), face ca debutul scriitorului Hubert Selby Jr. să fie marcat de scandal. Romanul a fost interzis în Italia şi catalogat drept obscen în Marea Britanie nu numai pentru repetiţia cuvântului „fuck“, dar şi pentru că s-a spus că promovează sexul, drogurile, violenţa şi alcoolul. De referinţă rămâne şi pelicula „Fuck“, din 1969, în regia controversatului artist Andy Warhol, care a fost nevoit să lanseze filmul sub numele „Blue Movie“. 

Coincidenţe scandaloase

Compania vestimentară britanică French Connection a iscat vâlvă din momentul în care iniţialele firmei, FCUK (French Connection United Kingdom), au dat palpitaţii celor care au crezut că cineva a făcut o glumă proastă şi a cumpărat spaţiu publicitar ca să afişeze pe clădiri sau mijloace de transport în comun un mesaj atât de jignitor.

image

FOTO cargocollective.com

Unii au rămas indignaţi şi după ce şi-au dat seama de coincidenţă, cum sunt şoferii de autobuz din Vancouver, Canada, care au ameninţat că intră în grevă dacă li se vor lipi pe exteriorul maşinilor postere inscripţionate cu FCUK. 

Pomenit fără să fie rostit

Scriitorul american Norman Mailer a inventat un eufemism pentru a evita cenzorii şi a scris de nenumărate ori în cartea sa, „The Naked and the Dead“ („Nudul şi mortul“ - 1948) cuvântul „fug“. Astăzi, englezii folosesc eufemisme precum "screw", "fudge", "flip", "frig" sau "eff".

Filmul în care „fuck“ a fost rostit de 9,21 ori pe minut

„Fuck“ este un film documentar despre cuvântul amintit, regizat în 2005 de Steve Anderson. În doar 93 de minute, cuvântul „fuck“ este rostit de 857 de ori, ceea înseamnă că a fost folosit, în medie, de 9,21 ori pe minut.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite