Detoxifierea de tehnologie în 7 paşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu cât eşti mai legat de ceva, cu atât mai mult vei deveni anxios la gândul că va trebui să renunţi. Dacă numai gândul renunţării la tehnologie pentru câteva zile te supără, atunci te numeri printre numeroasele victime care nu-şi conştientizează dependenţa.

Devii anxios dacă îţi uiţi telefonul acasă? Verifici în mod constant mesajele, mailurile şi noutăţile de pe reţelele sociale, chiar şi în momentele tale intime? Trimiţi mesaje în timp ce conduci, chiar dacă eşti conştient de consecinţe fatale? În general, îţi petreci ziua holbându-te într-un ecran? 

Studii numeroase demonstrează cum tehnologia, sub toate formele ei, contribuie la nivelul mărit al stresului, dăunează relaţiilor din familie, agravează simptomele deficitului de atenţie, dar şi al altor tulburări mentale, şi cauzează probleme de sănătate, din care cancerul nu este exclus. 

Oricât ţi-ar displăcea gândul, momentul unei cure de detoxifiere prin care se reduce, în mod voluntar, folosirea tehnologiei este aproape. „Cu cât eşti mai legat de ceva, cu atât mai mult vei deveni anxios la gândul că va trebui să renunţi. Dar dacă reuşeşti să transformi această perioadă într-un mod eficient, această detoxifiere te va ajute să scapi de consecinţele negative şi-ţi va oferi pauza de care ai nevoie pentru a lua decizii mai bune de acum înainte”, scrie medicul Gregory L. Jantz pentru psychologytoday.com. 

 

Planifică-ţi progresul

Tehnologia este deja parte integrantă din vieţile noastre, aşa că va trebui să renunţi în mod intenţionat, să conştientizezi motivele şi durata abstinenţei. „Nu este ceva ce poţi lăsa la mâna hazardului, altfel te vei întoarce imediat la vechile obiceiuri. Cheia stă în această intenţionalitate. Vrei să faci asta cu ochii deschişi, ca să-ţi poţi monitoriza răspunsurile şi reacţiile la privarea digitală. Fă un plan şi ţine-te de el. Asta va reuşi să învingă atacurile de anxietate ce te pot întoarce din drum”, sfătuieşte Jantz. 

Începe cu o mică pauză

Detofixierea digitală poate fi privită ca un post sau o curăţire, dar asta presupune că elementul de poftă va interveni încă de la început. Este echivalentul cibernetic al restricţiei de ciocolată, când tofu şi merele sunt singura opţiune. Relaxează-te. Dacă dietele acelea nu merg în cazul alimentaţiei, nu vor merge nici în cazul tehnologiei. Începe cu paşi mici. 

De exemplu, dacă la film cu familia sau la serbarea copilului, telefonul mobil poate rămâne acasă. „Permite-ţi câteva ore în care să te concentrezi pe un singur lucru. Dacă eşti omul care trebuie să verifice mailul odată la 15 minute, încearcă să faci lucrul acesta cât mai rar, o dată pe oră, la început. Începi timid, fapt care îţi va asigura experienţa unei victorii fenomenale”, spune specialistul. 

Nu reduce sau elimină pur şi simplu. Înlocuieşte, de asemenea

Când ne oprim din a face un lucru, creăm un vid. Ceea ce obişnuiai să faci înainte alimenta o anumită nevoie, iar renunţarea la acea activitate va face nevoia să revină la suprafaţă. „Dacă nu umpli golul cu altceva, vei simţi că nu eşti complet. „Gândeşte proactiv: înainte să reduci, alege ceva pozitiv, sănătos şi înălţător cu care să înlocuieşti”, sfătuieşte medicul. 

De exemplu, durata timpului petrecut pe Facebook va fi scurtată zi de zi. În zilele în care nu există program pentru reţeaua socială, o întâlnire cu un prieten, în carne şi oase, este soluţia convenabilă. Casa are mereu nevoie de schimbări sau îmbunătăţiri, vor fi mereu lucruri care trebuie făcute, dar pentru un motiv sau altul, sunt amânate. 

Clarifică ţelul

Fii specific în ceea ce priveşte detoxiferea. De ce o vrei? De ce o faci? Ce ai de câştigat? Cu cât îţi vizualizezi ţelul mai mult, cu atât vei fi mai hotărât. Pune pe hârtie ţelurile tale, apoi scurtează-le în câteva cuvinte sau fraze memorabile, pe care să ţi spui când vrei să intri pe Google. 

Reguli clare

Tu decizi care vor fi parametrii detoxifierii tale. Dacă hotărăşti că mailurile nu vor mai fi verificate seara, de acasă, specifică orele la care le poţi verifica. Cu cât eşti mai specific, cu atât mai puţin vei putea trişa. Apoi, nu trişa! „Doar pentru că tu ai făcut regulile nu înseamnă că le poţi încălca. De aceea este important să începi cu paşi mici, pentru că odată acumulate câteva victorii, îţi poţi mări aşteptările”, spune Gregory L. Jantz. 

Medicul sfătuieşte ca, din timp, să fie stabilite şi consecinţele. „Nu vrei să trişezi, dar, cel mai probabil, o vei face, la un moment dat. Fii pregătit şi pentru eşecuri”, spune acesta. 

Foloseşte-te de ce ai învăţat

Ţelul nu ar trebui să fie bazat pe a vedea cât timp poţi face ceva sa nu, pentru că asta este calea sigură de a te reîngropa în aceleaşi obiceiuri vechi cu mai multă pasiune. Unul dintre scopurile detoxifierii este conştientizarea faptului că se trăieşte mai bine aşa. Alt scop este realizarea imixtiunii tehnologiei în toate aspectele vieţii: emoţional, fizic, spiritual, dar şi relaţional. „Dacă eşti atent la ceea ce primeşti în timpul curei de tehnologie, vei putea să-ţi dai seama unde anume este nevoie de ea şi unde anume dăunează”, sfătuieşte medicul.

Treci la pasul următor

Odată ce ai învăţat lucruri noi despre tine şi despre dependenţele tale, vei putea stabili noi bariere. Cunoştinţa nu este îndeajuns de puternică să modifice comportamentul, trebuie să fie aplicată pentru a schimba obiceiuri bine înrădăcinate. „Când încetezi să mai înveţi, începi să te atrofiezi. Foloseşte-te de ceea ce ştii, continuă să creşti şi îndreaptă-te către o viaţă sănătoasă, în care tehnologia este integrată doar cât trebuie”, conchide Gregory L. Jantz.

Citeşte şi:

 

„Detofixierea digitală”: ce să faci când cel mic este dependent de tabletă

Care este secretul fericirii în era tehnologică?

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite