De ce femeile vorbesc mai mult decât bărbaţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În medie, femeile pronunţă zilnic de trei ori mai multe cuvinte decât bărbaţii. FOTO Shutterstock
În medie, femeile pronunţă zilnic de trei ori mai multe cuvinte decât bărbaţii. FOTO Shutterstock

Fie că se lansează în conversaţii legate de modă, telenovele sau iubiri neîmpărtăşite, femeile vorbesc mai mult decât reprezentanţii sexului opus. Motivul pare să fie existenţa unei proteine, FOXP2, care joacă un rol esenţial în dezvoltarea limbajului şi exprimare.

În copilărie, fetele au tendinţa să-şi dezvolte mai repede abilităţile de comunicare în raport cu băieţii, susţin cercetătorii care au descoperit că FOXP2 (Forkhead-Box P2 – n.r.) are un rol esenţial în procesul lingvistic, relatează publicaţia „Counsel&Heal“.

Cercetările anterioare, publicate în jurnalul „Plos One“, au arătat că această proteină, produsă de o genă cu un nume similar, era cauza pentru care comunicarea nu se realiza eficient, iar abilităţile de învăţare erau încetinite.

Noul studiu, realizat de către experţii din cadrul Universităţii Maryland, a dezvoltat o nouă teorie în ceea ce priveşte ritmul vorbirii oamenilor şi a explicat de ce femeile vorbesc mai mult decât bărbaţii.

Într-o primă fază, experţii au realizat un test pe şobolani şi au comparat apelurile de disperare ale puilor care erau separaţi timp de patru zile de mamele lor. Contextul este diferit de cel întâlnit la om: micii masculi fac mai mult zgomot decât femelele şi au niveluri mai ridicate de FOXP2 în creier. Atunci când scade concentraţia de proteină din creierul masculilor şi creşte la femei, situaţia se schimbă radical. Brusc, femelele devin mult mai gălăgioase decât masculii, notează cercetătorii.

„Studiul în cauză este printre primele cercetări care tratează această diferenţă dintre sexe raportată la limbajul oamenilor şi cel al animalelor“, a explicat coordonatoarea proiectului, Margaret McCarthy.

Într-o fază secundară, cercetarea a avut ca subiecţi copii cu vârste fragede. Experţii au evaluat nivelul de FOXP2 existent în creierele participanţilor şi au constatat că, spre deosebire de băieţi, fetele au o cantitate mult mai mare din această proteină în cutia cerebrală. Acestă proteină, precum şi gena asociată, face diferenţa dintre volumul comunicării între femei şi bărbaţi.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite