Curiozităţi despre cafea: culoarea ceştii în care este servită are impact asupra percepţiei gustului

Curiozităţi despre cafea: culoarea ceştii în care este servită are impact asupra percepţiei gustului

Culoarea ceştiide cafea are impact asupra percepţiei de gust

Ştiaţi că mirosul cafelei se află printre primele zece cel mai uşor de recunoscut sau 70%-75% din consumul ocazional de cafea se întamplă acasă, cafeaua fiind băutura principală pentru mai mult de jumătate din ocaziile de dimineaţă?

Ştiri pe aceeaşi temă

Cafeaua oferă un amestec complex de diferite arome, care produc împreună o gamă de experienţe senzoriale. Atunci când consumăm cafea, experienţa senzorială completă se întinde pe întreaga perioadă a preparării până la consum. Poate începe cu aroma cafelei resimţită la deschiderea recipientului, la sugestiile vizuale observate atunci când preparăm cafeaua, inclusiv culoarea cafelei şi prezenţa cremei sau a spumei cafelei.

Aroma cafelei provine din diferiţi compuşi volatili produşi prin prăjirea cafelei. Uleiul din cafea, care reprezintă aproape 10% din boabele prăjite de cafea, generează mare parte din savoarea sa. Prăjirea declanşează o serie de procese în boabe, generând dezvoltarea compuşilor volatili care contribuie la profilul aromatic.

Aspectul vizual al cafelei şi modul în care este prezentată poate juca de asemenea un rol important în experienţa multi-senzorială şi poate chiar avea un impact asupra gustului perceput al cafelei. Cercetările au sugerat că culoarea ceştii în care se serveşte poate avea un impact asupra percepţiei de gust al ceştii de cafea. De exemplu, într-un studiu a fost arătată o cană albă pentru a spori intensitatea cafelei şi a fost descrisă ca mai puţin dulce comparativ cu cea servită într-o cană transparentă sau albastră.

Un alt studiu privind arta preparării latte a sugerat că o formă dreptunghiulară, comparativ cu o formă mai rotundă, influenţează aşteptările oamenilor cu privire la preferinţă, gustul amar şi calitatea băuturii. Subţierea consistenţei cafelei a fost de asemenea asociată unei arome şi savori mai slabe a cafelei.

Cafeaua este unul dintre produsele cele mai studiate din lume, fiind subiectul a mii de studii ştiinţifice, la fel ca şi cafeina. Un lucru este clar şi anume că un consum moderat este benefic, transmite Asociaţia Română a Cafelei.

Cafeina este un compus activ farmacologic din cafea şi un stimulent uşor al sistemului central nervos. Cafeina se regăseşte în aproape 60 de specii de plante inclusiv cacao, nucile de kola, frunzele de ceai şi boabele de cafea fiind cele mai cunoscute.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările