Credite nerambursabile pentru locuri de munca in localitatile cu somaj ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificarile propuse de Ministerul Muncii la actuala forma a Legii somajului (L. 79/2000) au trecut de Parlament si vor fi publicate in Monitorul Oficial la inceputul saptamanii viitoare. O parte din

Modificarile propuse de Ministerul Muncii la actuala forma a Legii somajului (L. 79/2000) au trecut de Parlament si vor fi publicate in Monitorul Oficial la inceputul saptamanii viitoare. O parte din aceste modificari nu fac decat sa "actualizeze" legea, ingloband intr-un singur text diverse acte normative aparute in ultimul timp. O alta parte sunt modificari importante care vor duce la cresterea facilitatilor acordate celor ce creeaza noi locuri de munca. Prezentam, pe scurt, noile prevederi ce vor intra in vigoare la 60 de zile dupa publicarea in Monitor.
Indemnizatii de somaj - de la 16 ani
Beneficiaza, explicit, de indemnizatia de somaj si absolventii institutiilor de invatamant in varsta de minimum 16 ani (inclusiv cei cu handicap), care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale. Raman insa fara indemnizatii cei care, dupa incheierea efectuarii stagiului militar, nu si-au gasit un loc de munca.
Liber-profesionistii nu sunt obligati sa se asigure
Persoanele care desfasoara activitati pe baza de conventie civila de prestari servicii si pensionarii care au un contract de munca nu mai platesc obligatoriu asigurarea de somaj. In cazul in care vor sa se asigure, platesc 4 la suta din venitul lunar declarat.
Pentru munca mai putina, taxe mai mici
Pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare prevazut se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat.
Angajatorii pot invoca forta majora pentru neachitarea asigurarii
Se considera stagiu de cotizare si perioadele in care angajatorul nu a platit contributia la bugetul asigurarilor de somaj deoarece se afla in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment etc. sau nu si-a putut plati contributiile din cauza unor situatii de forta majora.
Formare profesionala gratuita pentru toata lumea
Se mareste numarul persoanelor care pot beneficia gratuit de servicii de formare profesionala. Astfel, vor fi incluse in aceasta categorie: persoanele care desfasoara activitati in mediul rural si realizeaza venituri lunare mai mici decat indemnizatia de somaj; femeile care sI-au reluat activitatea dupa incetarea concediului pentru cresterea copilului; tinerii care si-au reluat activitatea dupa incheierea stagiului militar si persoanele aflate in detentie care mai au de executat din pedeapsa cel mult 9 luni. Celor care urmeaza cursurile de formare profesionala gratuite, in cazul in care locuiesc la o distanta mai mare de 50 de kilometri de locul in care se tin cursurile, li se asigura cazare gratuita si diurna.
Cresc subventiile acordate pentru angajarea somerilor "dificili"
Sunt subventionate din bugetul asigurarilor de somaj, pe un an, salariile somerilor angajati din randul absolventilor de invatamant mediu sau superior, persoanelor care au depasit 45 de ani, unicii intretinatori de familie, persoanele cu handicap. Pentru a primi aceste subventii, angajatorul este obligat sa mentina contractele de munca cel putin doi ani. In caz contrar, trebuie sa returneze banii primiti, plus dobanda. Angajatorii care incadreaza in munca persoane din randul somerilor, pe care le mentin in activitate cel putin 6 luni, beneficiaza de reducerea sumei reprezentand contributia de 3 la suta datorata bugetului asigurarilor de somaj.
Mai multe facilitati pentru angajatorii care creeaza locuri de munca
Din bugetul asigurarilor pentru somaj se pot subventiona cheltuielile cu forta de munca efectuate in cazul unor programe care au ca scop ocuparea temporara a somerilor, pentru dezvoltarea comunitatilor locale. In plus, sistemul de creditare avantajoasa a angajatorilor care creeaza noi locuri de munca se extinde. Astfel, in localitatile cu un nivel ridicat de somaj se pot acorda fonduri nerambursabile pentru crearea de noi locuri de munca. Lista localitatilor, precum si sumele alocate fiecarei localitati se vor stabili prin hotarare de guvern. Fondurile nerambursabile se acorda angajatorilor cu conditia ca somerii angajati sa fie mentinuti in activitate cel putin 4 ani, sau, pe locul finantat, sa fie angajat alt somer. In cazul in care nu sunt respectate aceste prevederi, angajatorul va trebui sa returneze banii. De fonduri nerambursabile pot beneficia si asociatiile familiale infiintate de someri si somerii care au inceput sa desfasoare o activitate economica independenta. Pentru acordarea creditelor in conditii avantajoase si a fondurilor nerambursabile, contributia beneficiarului trebuie sa fie de cel putin 25 la suta. Administrarea sumelor alocate din bugetul asigurarilor de somaj se va face de banci sau agentii autorizate. Procedura si criteriile se acordare a fondurilor nerambursabile se stabilesc prin hotarare de guvern.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite