Creatorul rasei labradoodle spune că a dat drumul în lume unui „monstru al lui Frankenstein“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Photoland/Caters News
FOTO Photoland/Caters News

Creatorul încrucişării de rase „labradoodle”, iniţiator fără voie al trendului „designer de câini”, a declarat recent că regretă că a dat drumul în lume unui „monstru al lui Frankenstein”, relatează CNN.

Wally Conron, în vârstă de 90 de ani, cel care a făcut prima încrucişare între un labrador şi un pudel, în 1989, pe când lucra la asociaţia de câini-ghizi Victoria din Australia, a vorbit recent despre regretele sale de a fi lansat o modă pentru amatorii de design al raselor de câini, întrucât aceştia sunt iresponsabili şi nu ţin cont de nimic.

„Am deschis o cutie a Pandorei şi am dat drumul în lume unui monstru al lui Frankenstein”, a spus el, care şi-a exprimat „marele regret” că invenţia sa a inspirat oameni „lipsiţi de etică şi cruzi” de a încrucişa rase fără a se gândi la sănătatea câinilor.

labradoodle FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock 

Contrar iubitorilor rasei hibride, Conron spune că cei mai mulţi Labradoodles sunt „ori complet ţicniţi, ori au defecte genetice”, exemplarele sănătoase fiind rare.

El a spus că oamenii exagerează cu încrucişările între rase, câinii putând fi expuşi unui risc mai mare de boli congenitale mai ales pe parcursul generaţiilor. El şi-a arătat dezaprobarea mai ales cu privire la cel mai nou trend, încrucişarea dintre un Rottweiler şi un pudel, cunoscută şi ca Rottle sau Rottie-Poo.

Rottle

Conron a făcut încrucişarea dintre un labrador şi un pudel după ce o femeie oarbă din Hawaii i-a scris că are nevoie de un câine-ghid, însă soţul său este alergic la câini. Astfel că s-a gândit să îmbine calităţile unui labrador cu calităţile antialergice ale unui pudel care nu lasă păr.

El a rămas însă cu doi pui pe care nimeni nu-i voia. S-a gândit atunci să roage departamentul de PR al  asociaţiei de câini-ghizi unde lucra să răspândească vestea unei rase noi de câini. În acest fel labradoodles au devenit rapid populari în Australia, dar şi în alte locuri.

În prezent, rasele de designer sunt tot mai numeroase, deşi criticile nu lipsesc în privinţa problemelor lor de sănătate. De pildă, labradoodles moştenesc problemele ambelor rase: displazia de şold şi bolile de ochi.

Colin Tennant, expert britanic în comportamentul câinilor, cu 45 de ani de experienţă în industrie, a spus că, de fapt „se fac încrucişări în orb şi se modifică liniile genetice fără a putea anticipa ce se va întâmpla”.

Expertul a avertizat asupra problemelor de sănătate ale raselor încrucişate, lucru de care designerii de câini trebuie să ţină seama mai mult. Un exemplu este cel al Bichonului Frise, care lăcrimează tot timpul.

Bichon Frise FOTO Shutterstock

Bichon Frise FOTO Shutterstock 

„Trebuie că suferă cumplit, şi suferinţa lor nu are sfârşit”. „Ei încrucişează rasele în aşa fel încât să aibă faţa cât mai plată şi să semene oamenilor, şi asta pentru că noi îi găsim mai atractivi aşa, fără a se gândi la dislocările genetice care afectează starea de bine sau sănătatea câinilor”.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite