Cele mai mari iahturi din lume

Cele mai mari iahturi din lume

Iahtul Eclipse a cucerit mările din 2009

Ambarcaţiunile reprezintă în ultima vreme un nou motiv de competiţie între miliardarii lumii. Oligarhul rus Roman Abramovici este cunoscut deja pentru iahturile luxoase pe care le deţine. Cine reuşeşte să ţină pasul cu el în această privinţă?

Ştiri pe aceeaşi temă

În lumea miliardarilor lumii care se mândresc cu ambarcaţiuni impunătoare, mărimea iahturilor este cea care contează. Cel puţin aşa o demonstrează iahtul exclusivist Eclipse, în valoare de peste 350 de milioane de euro, sau cel familiei regale din Arabia Saudită. Iar când ai în cont o avere de miliarde de dolari, să ai cel mai nou model de bolid sau cea mai mare casă din lume este doar o joacă de copil, scrie cotidianul britanic „The Daily Telegraph". Publicaţia a realizat un top 10 al celor mai mari şi luxoase iahturi din lume, multe dintre ele având dotări uimitoare, precum pistă pentru elicopter, teren de golf sau chiar lansator de rachete.

Iahtul DubaiCel mai mare şi cel mai faimos iaht din lista celor mai impunătoare a rămas, din 2009 până în prezent, luxosul Eclipse, deţinut de Abramovici, care măsoară nu mai puţin de 170 de metri lungime şi care are nevoie de 70 de oameni pentru a funcţiona. Ambarcaţiunea are două piste de elicopter şi chiar un lansator de rachete. Oligarhul rus mai deţine şi un alt iaht de lux, Luna, care are o lungime de 115 metri. Lansarea modelului Eclipse, în urmă cu doi ani, a ascuţit competiţia între miliardarii lumii. Cel mai afectat a fost prim-ministrul Emiratelor Arabe, Sheikh Mohammed Bin Rashed Al Maktoum, al cărui iaht de 162 de metri, denumit Dubai, a deţinut supremaţia din 2006 şi până la apariţia Eclipse.

Al SaidÎn valoare de peste 210 milioane de euro, vasul Dubai are printre dotări un cinematograf, o sală de fitness, o pistă pentru elicopter şi spaţiu pentru un submarin. Surse din lumea miliardarilor susţin că prim-ministrul Emiratelor Arbe a comandat deja o nouă ambarcaţiune care ar urma să detroneze iahtul deţinut de Abramovici. Deşi cei doi sunt consideraţi singurii proprietari de megaiahturi din lume, şi alte ambarcaţiuni concurează lejer cu cele deţinute de ei. Sultanul Omanului are şi el o ambarcaţiune luxoasă din 2008. Vasul Al Said măsoară 155 de metri, are un echipaj de bord de 154 de persoane, poate transporta 70 de pasageri şi o orchestră de 50 de oameni.

Potrivit presei internaţionale, nici prinţul saudit Sultan bin Abdulaziz nu se lasă mai prejos. Iahtul său, Al Salamah, de 140 de metri lungime, care are un echipaj de 96 de persoane, este fratele mai mic al celeilalte ambarcaţiuni deţinute de familie, Prince Abdulaziz, de 147 de metri. Emirul Qatarului, Sheikh Hamad bin Khalifa al Thani, îşi petrece timpul liber la bordul iahtului Al-Mirqab, care măsoară 133 de metri.

Prince AbdulazizDeţinute de state

În topul ambarcaţiunilor se regăsesc însă şi unele administrate în prezent de state precum Egipt sau Turcia. El Horriya, de 145 de metri lungime, este fosta navă prezidenţială a Egiptului, construită în 1865. Vasul a fost ptrimul care a navigat prin Canalul Suez şi face parte în prezent din Flota naţională a Egiptului. Şi Savarona, deţinută de autorităţile din Turcia, este aproape la fel de impunătoare. Nava, construită în 1931, a fost aproape distrusă în timpul unui incendiu din 1979, dar a fost refăcută total.    

Deşi nu au reuşit să ajungă în topul primelor 10 ambarcaţiuni de lux, alte iahturi cunoscute în lumea bogaţilor sunt considerate încă de‑a dreptul impresionante. Octopus (126 de metri), deţinut de cofondatorul Microsoft, Paul Allen, acostează deseori la Cannes, alături de iahturile lui Abramovici. Echipată cu două elicoptere, şapte bărci şi un submarin, ambarcaţiunea a avut deseori la bord celebrităţi precum Bar Refaeli, Jodie Foster şi Ryan Gosling. 

El Horriya350 de milioane de euro valorează Eclipse, cel mai mare iaht din lume, deţinut de Roman Abramovici.

Top 10 ambarcaţiuni de lux

1 Eclipse (170 m) - deţinută de oligarhul rus Roman Abramovici
2 Dubai (162 m) - deţinută de prim-ministrul Emiratelor Arabe, Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum
3 Al Said (155 m) - deţinută de Sultanul Omanului
4 Prince Abdulaziz (147 m) - deţinută de familia regală saudită
5 El Horriya (145 m) -deţinută de flota Egiptului
6 Al Salamah (140 m) -deţinută de prinţul Sultan bin Abdulaziz
7 Rising Sun (137 m) -deţinută de magnatul media David Geffen
8 Savarona (135 m) -deţinută de Turcia
9 Serene (134) - proprietar necunoscut
10 Al Mirqab (133 m) -deţinută de  emirul Qatarului, Sheikh Hamad bin Khalifa al Thani

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările