Printre acestea, maşina de spălat vase devine un obiect obişnuit în gospodărie, de aceea este indicat să cunoşti care sunt detergenţii potriviţi şi cum să îi foloseşti.

Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ţii cont în folosirea maşinii de spălat vase este tipul de detergent. Acesta are în compoziţie diferite ingrediente, cum ar fi: fosfaţi, pentru prevenirea calcifierii, baze, pentru înlăturarea eficientă a murdăriei, enzime, pentru descompunerea amidonului şi a proteinelor şi agenţi de înălbire, pentru îndepărtarea petelor. Pe piaţă există produse cu diferite caracteristici, pe care le poţi împărţi în diferite categorii. În funcţie de forma sau textura detergentului sunt disponibile variantele:
 
- Detergent lichid sau gel. Preferat de clienţi, acest tip îl găseşti în recipiente de cantităţi diferite, cu arome sau fără, de tip rezidenţial sau profesional, ecologic sau nu, cu preţuri variate, pentru toate buzunarele. Are succes pentru că spală foarte bine vasele şi îndepărtează petele, se dizolvă mai uşor în apă, indiferent de temperatura acesteia, clătirea este eficientă şi vasele sunt bine limpezite şi nu se depun resturi de detergent în sertarul maşinii. Majoritatea modelelor actuale de maşină de spălat vase dispun de dozator automat de detergent, setat să asigure necesarul pentru fiecare ciclu de spălare, aşa că alimentarea acestuia te scuteşte de griji pe o perioadă destul de mare de timp.
 
- Detergent capsule sau tablete. O apariţie mai recentă în aria detergenţilor, capsulele sau tabletele sunt de fapt o cantitate mică de substanţă de curăţare comprimată şi acoperită, uneori, cu un strat din gel. Fie că sunt pentru maşina de splălat vase sau pentru cea de spălat rufe câştigă încet şi sigur atenţia clienţilor. Dacă eşti printre cei care nu au încercat încă acest produs, află că acestea au apărut pentru a simplifica procesul de dozaj al detergentului şi necesită doar dispunerea în locul special destinat, la programele lungi de spălare, sau în partea de jos a maşinii, pentru ciclurile scurte. Dacă sunt de calitate, asigură o curăţare impecabilă, dar preţul este mai ridicat. Multe tipuri au în componenţă şi substanţe anticalcar sau de curăţare a grăsimilor ce se depun în maşină, fiind pe piaţă cu denumirea „2-3-5-7 în 1” sau „all în 1” .
 
- Detergent pudră. Rămâne printre cele mai vândute datorită preţului scăzut şi pentru că a trecut testul de performanţă pe parcursul multor ani. Pe lângă preţ, un avantaj este faptul că poţi umple compartimentul pentru o perioadă mai lungă de timp (la maşina de spălat vase ce are funcţia de auto-dozare a detergentului), dar are şi dezavantajul că recipientul ocupă spaţiu mai mare de depozitare, dispersează praf, posibil alergen, la manipulare şi uneori nu se dizolvă complet şi se depune pe sertar sau în alte spaţii din interiorul maşinii.
 
Alte caracteristici de luat în seamă, atunci când alegi un detergent pentru maşina de spălat vase, şi care sunt importante, dacă îţi doreşti rezultate specifice, sunt: hipoalergic, dezinfectant, fără coloranţi, biodegradabil şi produs ecologic. Pe lângă detergent este necesar să foloseşti sare pentru dedurizarea apei, mai ales dacă apa de la reţea este foarte dură, şi aditiv de clătire, ce are rol în creşterea eficienţei de uscare şi în obţinerea unor vase fără urme de apă sau calcar.
 
Dozează detergentul conform instrucţiunilor producătorului, pentru eficienţa acestuia. Nu depăşi doza recomandată în speranţa că vei avea vase mai curate.
 
Păstreză detergentul în condiţii optime.
 
Foloseşte, preferabil, separat cele trei produse necesare maşinii: detergent, sare şi soluţie pentru clătire.
 
Verifică maşina după fiecare spălare şi curăţ-o regulat, folosind un detergent special.