Brad natural, artificial sau în ghiveci?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţia împodobirii bradului de Crăciun este una dintre cele mai dragi românilor Foto: Pixabay.com
Tradiţia împodobirii bradului de Crăciun este una dintre cele mai dragi românilor Foto: Pixabay.com

Cu câteva zile înainte de Crăciun, cozile la brazi se măresc pe zi ce trece. Preţurile cresc şi ele, odată cu presiunea ce apare înainte de sărbători. Multe cupărături de făcut şi foarte puţin timp. Cei mai mulţi însă nu vor să-şi refuze bucuria împodobirii bradului şi plăcerea de a deschide cadourile de la Moş Crăciun, lăsate chiar sub pom. Mai ales în cazul familiilor cu copii.

Crăciunul este sărbatoarea care aduce împreună familia în faţa bradului veşnic verde. De câţiva ani, piaţa brazilor artificiali este în creştere, mulţi români preferând uşurinţa cu care aceştia se depoziteaza. Printre avantaje se numără şi faptul că nu lasă în urma lor ace, iar suma investită se amortizează în câţiva ani. Pentru că un brad artificial care să arate ca "în filme" costă peste 200 de lei, o sumă destul de mare, în comparaţie cu un brad natural. 

"Avem copii mici şi e mai simplu cu un brad artificial. Ţine mai mult, nu se scutură, aşa că îl putem ţine o lună în casă. Problema este că nu e ieftin, dacă vrei unul mai frumos, scoţi din buzunar câteva sute de lei. Noi l-am luat pe al nostru după Crăciun, într-un an, la reduceri şi l-am luat destul de ieftin, mai puţin de 100 de lei, şi are 2 metri!", spune Anca Pop (35 de ani), din Bucureşti. 

Dar mulţi români preferă încă brazii naturali. Dovadă stau pieţele tardiţionale, dar şi ad-hoc care gem de brazi. Mai mari sau mai mici, norvegieni sau româneşti, au invadat chiar şi supermarketurile. Mirosul acestuia face parte din tradiţia acestei sărbători şi ne aminteşte de bucuria din copilărie, la care ne gândim cu multă nostalgie. 

Pentru cei care sunt conştienţi de schimbările climatice şi sunt preocupaţi de aspectul ecologic al acestei vechi tradiţii, cea mai bună variantă este bradul la ghiveci. Puţin mai scump decât varianta tăiată din pepinieră, acesta are avantajul că poate fi cea mai bună alegere pentru cei ce locuiesc la casă.

"Floria.ro comercializează exclusiv brazi crecuţi în ghiveci, din soiul Picea Omorika, cea mai bună calitate de pe piaţă. Este un soi de brad rezistent, cu crengi dese şi simetrice, apreciat în toată lumea şi considerat unul dintre brazii favoriţi de Crăciun. Aceştia au şanse de aproape 100% să supravieţuiască atunci când sunt replantaţi în natură, în condiţii prielnice. Brazii crescuţi în ghiveci sunt o alegere ecologică şi se integrează perfect în trendul eco din ce in ce mai popular de câţiva ani încoace. Copiii, însă nu doar ei, adoră experienţa de a planta bradul de Crăciun şi de a-l redescoperi câteva luni sau câţiva ani mai tarziu", au explicat reprezentanţii florăriei.

Sfaturi pentru o replantare corectă 

Perioada ideală de replantare este primăvara, lunile aprilie -mai. Până la momentul plantării, bradul trebuie aclimatizat. Acesta nu trebuie scos direct afară, ci se depozitează, pentru o perioadă, într-un garaj sau un alt loc ferit de caldură, dar şi de frig, pentru ca tranziţia să se facă treptat.

"Şi anul acesta,asigurăm spaţiul pentru replantarea bradului într-un mediu propice atunci când vin zilele călduroase. Cei care nu dispun de un loc în care să planteze bradul pot apela la Serviciul de Replantare", au mai precizat reprezentanţii florăriei menţionate. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite