Aranjamentele festive, cadou pentru casa ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îţi trebuie câteva ore libere şi ceva mai multă creativitate ca să decorezi totul ca la carte, dar ar fi şi păcat să-ţi privezi căminul de ornamentele care-i dau un aer de sărbătoare autentică.

Oricât de pufos şi de gustos ar fi cozonacul de la mama şi oricât de bine ţi-ar prinde zilele libere de Sărbători, trebuie să recunoşti că nu-i Crăciun adevărat în casa ta dacă nu „umbli" niţel şi la atmosferă. Şi cum de multă vreme de atmosfera festivă nu mai este responsabil doar bradul (natural sau artificial, de pus pe masă, în ghiveci ori pe podea, împodobit în tendinţe sau cu vechile decoraţiuni, fără să ţii cont de aranjamentele în tendinţe), zilele astea, mai mult ca oricând, e bine să-ţi rezervi câteva ore pentru a împodobi întreaga casă în aşteparea Moşului.

De la uşă până la masă şi din living până în bucătărie, ai grijă să adaugi decoraţiuni cu dichis, pentru nişte zile pe măsură. Nu-ţi cere nimeni să-ţi transformi locuinţa într-un showroom cu beteală şi globuri aurii. Şi chiar dacă eşti adeptul decorurilor frumoase prin simplitate, tot ai nevoie de câteva accente sărbătoreşti.

Bradul împodobit, lângă şemineu – un decor care te îmbie la poveşti şi la vin fiert



De regulă, cei mai mulţi dintre noi decorăm festiv livingul, locul în care tronează zilele astea pomul de Crăciun. Un sfat de la designerii de interioare: nu lăsa bradul stingher într-un colţ! Ai grijă să asortezi decoraţiunile cu un aranjament aşezat pe masă sau poate chiar cu husa canapelei (ori o cuvertură pusă pe unul dintre fotolii).  Lucrurile se simplifică dacă eşti fericitul posesor al unei camere de zi cu şemineu: nu-i loc mai potrivit pentru brad. Iar ca să întregeşti decorul, agaţă ghirlande deasupra şemineului. Va fi locul tău preferat pentru un pahar de vin fiert cu scorţişoară şi felii de portocală.

Gata făcut sau bricolat

Ornamentul cu care sunt puţine şanse să dai greş este coroniţa de Crăciun: o pui pe uşă, la exterior sau la interior. Ar mai fi câteva variante, mai puţin populare: pe un perete din bucătărie sau deasupra patului din dormitor. Coroniţele le cumperi gata făcute dacă eşti din categoria celor fără timp şi fără talent la bricolaj. Altfel, dacă te simţi inspirat, cumpără-ţi de la piaţă o coroniţă din brad natural şi orneaz-o cu merişoare, flori de sezon, mici globuri, fundiţe.

image

Dacă nu-ţi plac exagerările de nicio culoare, rezumă-te la pom şi la câteva lumânări



Dacă ai mai multe zile de concediu şi mai ales dacă-ţi place să simţi Crăciunul în toată casa, decorează şi bucătăria (cu veselă de sezon sau mici ghirlande din hârtie), dar şi dormitorul (cu lenjerie, perdele sau draperii şi lumânărele festive). Vei fi mirat cât de multe variante sunt în magazine. Dacă-ţi faci griji în privinţa bugetului, poţi oricând să deschizi blogurile de obiecte realizate manual: n-ai idee cât de mult te pot inspira artizanii din lumea virtuală. 

Planta săptămânii: Steaua Crăciunului

image



Un cadou apreciat în luna decembrie, mai ales de către iubitorii de plante, este frumoasa stea a Crăciunului (poinsettia), planta cu frunze colorate în nuanţe de roşu, verde, crem şi roz.

image

Florile, care se formează iarna în vârfurile tulpinilor, sunt mici, sub formă de cupă şi au culoare roşie sau galbenă.  Planta este originară din Mexic - numele său, cuitlaxochitl, înseamnă „floare care piere şi se ofileşte ca tot ce e pur" -, fiind cultivată de azteci în regiunile montane umede. Aztecii o foloseau pentru a produce, natural, vopsea roşie şi pentru a combate febra. Dacă o primiţi în dar de Sărbători, e bine să ştiţi că steaua Crăciunului are nevoie de lumină, aşa că locul ideal pentru ea este în apropierea unei ferestre dinspre sud. De asemenea, e indicat să o fereşti de curenţii foarte calzi sau foarte reci, ca să nu-i grăbeşti căderea frunzelor.

Considerată plantă de sezon, poinsettia - numită popular şi Crăciuniţă - se aruncă după înflorire. Dacă vrei să facă flori din nou, trebuie să îi acorzi îngrijiri speciale. Se plantează într-un pământ uşor (trei părţi) amestecat cu pietriş fin (o parte), la care se adaugă scoarţă tocată şi compost din frunze. În perioada de creştere se udă moderat, iar la fiecare 10-14 zile se aplică un fertilizant lichid. La mijlocul lunii mai se taie până la o treime de la bază, apoi se udă mai rar. La începutul lunii iunie, se replantează în pământ umed, bogat în humus, într-un loc aflat în plină lumină. Toamna, poinsettia se aduce în casă. Urmează pentru ea 12-14 ore de întuneric total, zilnic, timp de două luni, pentru a iniţia înflorirea.

În perioada aceasta o găsiţi în mai toate florăriile şi în magazinele cu raion Casă&Grădină. Costă puţin peste 10 lei, dar aerul sărbătoresc pe care-l aduce în casă face toţi banii. 

Rubrică realizată cu  ajutorul www.relucaimportplante.ro

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite