5 ingrediente-cheie în cremele antirid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ingredientele din cremele antirid îşi fac vizibile primele efecte după una-două luni de folosire
Ingredientele din cremele antirid îşi fac vizibile primele efecte după una-două luni de folosire

În funcţie de ingrediente şi de dozele de substanţe active pe care le conţin, produsele antiageing acţionează fie preventiv, pentru a întârzia apariţia primelor riduri, fie pentru a le atenua pe cele deja apărute.

După vârsta de 30 de ani, ai nevoie de ceva mai mult decât de o cremă bună, hidratantă pentru a-ţi îngriji tenul. Gravitaţia începe să-şi spună cuvântul, iar pielea şi ţesutul conjunctiv care ancorează tegumentul îşi pierd din tonicitate.

Mai mult, celulele produc cantităţi insuficiente de colagen şi de elastină, fibrele care conferă pielii elasticitate. Cu cât timpul trece, pielea „se lasă" şi apar ridurile. Produsele dermatocosmetice conţin cocktailuri de ingrediente care acţionează pe diverse căi pentru a reda supleţea pielii, special create pentru diferite grupe de vârstă.

1. Vitaminele au efect antioxidant

Vitaminele A, C, E şi F sunt ingrediente indispensabile pentru prevenirea şi pentru estomparea ridurilor, cu puternic rol antioxidant. Ele neutralizează radicalii liberi, nişte molecule instabile de oxigen care se formează în urma expunerii la fumul de ţigară, la poluare, la stres sau la ultraviolete. Ei atacă ADN-ul şi membranele celulelor şi le grăbesc degradarea şi chiar moartea. Printre cei mai puternici antioxidanţi se numără retinolul şi tretinoinul, derivaţi ai vitaminei A. Pentru ca o cremă să fie eficientă împotriva ridurilor are nevoie de doze mari de vitamine antioxidante. De exemplu, vitamina C este insuficientă în concentraţii mai mici de 10%, iar esteticienii recomandă cremele şi serurile ce conţin vitamina C pură. Vitamina C stimulează formarea de colagen şi îl fortifică pe cel deja existent.

2. Enzimele luminează tenul

Coenzima Q10 reglează metabolismul energetic al celulei şi s-a demonstrat că ajută la reducerea ridurilor fine din jurul ochilor. În plus, ea ajută la estomparea petelor aşa-numite senile, atât pe cale internă, cât şi prin aplicare locală. Altă enzimă care menţine tinereţea este superoxid dismutaza, cea mai activă enzimă antioxidantă de origine naturală, cu efecte pe termen lung în refacerea fermităţii pielii.

3. Colagenul şi elastina refac tonusul

Pentru ridurile mai vizibile este nevoie de colagen şi de elastină obţinute pe cale sintetică, dar mai ales de aminoacizi şi de peptide care stimulează producerea acestor proteine în piele. De asemenea, cuprul, un microelement prezent în fiecare celulă, se regăseşte în produsele cosmetice legat de nişte peptide. Acest complex are rol în vindecarea rănilor, stimulează producerea de colagen şi acţiunea antioxidanţilor.

4. Acizii din fructe stimulează regenerarea

Alfahidroxiacizii, dar şi variantele lor beta- şi poli- sunt versiuni sintetice ale acizilor din fructe. Ei au proprietăţi exfoliante, stimulând eliminarea stratului superficial de celule îmbătrânite şi regenerarea pielii din profunzime. De asemenea, ajută la corectarea petelor pigmentare. În această categorie intră acidul glicolic, iar crema respectivă trebuie utilizată seara. În timpul zilei se va folosi o cremă cu factor de protecţie solară de minimum 30, pentru a preveni pătarea pielii nou formate.

5. Extractele din plante, controversate

Şi extractele din plante au efecte antioxidante, dar nu este clar dacă efectele lor antirid sunt la fel de eficiente în aplicare locală ca şi în administrare internă. Cele mai apreciate sunt extractul de ceai verde, de ceai alb sau oolong, extractul de struguri roşii, ce conţine resveratrol, şi extractul de goji.

Riduri profunde, soluţii mai drastice

La vârste înaintate, ridurile se adâncesc, iar cremele devin insuficiente. De aceea, persoanele în cauză, femei sau bărbaţi, pot să apeleze la umplerea acestora prin injectarea de acid hialuronic.

Această substanţă se găseşte în mod normal în corpul nostru, mai ales în ochi şi în articulaţii. De asemenea, terapia prin laser stimulează celulele să producă mai mult colagen, acţionând asupra lor ţintit, prin căldură la 45 şi la 60 de grade Celsius.

SFATUL SPECIALISTULUI

Pentru vârste sub 30 de ani cremele au în compoziţie, în general, doar ingrediente hidratante şi emoliente. Peste această vârstă, se vor folosi creme care conţin agenţi hidratanţi şi agenţi antirid. Mai mult, cremele care se adresează persoanelor cu vârste de peste 40 de ani conţin ingrediente antirid de umplere, care diminuează aspectul ridurilor mai profunde, precum şi agenţi de corectare a discromiilor (modificărilor de pigment) şi a keratozelor (adică excrescenţe ale pielii de diferite aspecte). Printre ingredientele cremelor antirid se întâlnesc frecvent acidul hialuronic, acizii alfa şi beta hidroxi, extractele de iederă, de castane, de sâmbure de strugure şi vitamina C. Din ce în ce mai des, aceste produse conţin şi pigmenţi camuflanţi, ecrane şi filtre solare. Prof. dr. Anca Zbranca, medic specialist dermatolog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite