5 greşeli pe care le facem la duş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un duş lung şi fierbinte sau unul rece care să te învioreze pe timp de caniculă, chiar şi modul în care ne ştergem cu prosopul ne pot face mai mult rău decât bine, avertizează doi specialişti în dermatologie.

După ce s-au confruntat cu nenumărate cazuri în care pacienţii se plângeau că au pielea prea uscată şi că le apar eczeme din senin, medicii Heather Woolery-Lloyd şi Heidi Waldorf, specialişti în cadrul Centrului Medical Mount Sinai din New York, au ajuns la concluzia că mulţi oameni fac câteva greşeli capitale la duş, iar de aici rezultă şi multe dintre problemele de sănătate care apar, scrie Huffington Post. 

1. Faceţi duşuri lungi şi fierbinţi 

Cu siguranţă, multe persoane abia aşteaptă să ajungă acasă, mai ales când afară este frig, şi să facă repede un duş fierbinte. Dar tocmai acest lucru nu este benefic pentru piele. Conform celor spuse de specialistul dermatolog Woolery-Lloyd, duşurile mult prea calde îndepărtează rapid uleiurile naturale ale pielii, ceea ce poate agrava eczemele deja existente sau pot pregăti terenul pentru unele noi. Inclusiv în  cazul persoanelor care nu prezintă eczeme, duşurile fierbinţi şi dese pot sensibiliza epiderma, efect care îşi va face simţită prezenţa printr-o senzaţie generală de mâncărime“, a declarat Woolery-Lloyd. Acesta recomandă duşurile scurte cu apă căldă, nu fierbinte. Nici duşurile cu apă rece nu vin cu beneficii pentru piele, aşa cum consideră mai ales doamnele, singura schimbare referindu-se la faptul că vasele de sânge care se dilată la căldură, se vor contracta în contact cu apa rece.

2. Folosiţi geluri de duş şi săpunuri care fac prea multă spumă

Cu cât un săpun sau un gel de duş face mai multă spumă, cu atât mai mult se va usca pielea . „Ingredientul din săpun care produce uscarea pielii se numeşte surfactant şi este o substanţă chimică ce atrage atât uleiul, cât şi apa. În combinaţie cu apa, surfactanţii atrag substanţele uleioase de la suprafaţa pielii“, a precizat Woolery-Lloyd. De multe ori, simpla schimbare a săpunului obişnuit cu unul mai blând poate ameliora pielea uscată sau senzaţia de mâncărime. Nu optaţi pentru săpunuri anitbacteriene, indiferent dacă sunt solide sau lichide, decât dacă aşa vă recomandă un dermatolog, mai spune specialistul, ci pentru cele realizate pe o bază naturală, aşa numitele „syndet“, care nu deteriorează la fel de mult bariera naturală a pielii. 

3. Nu vă clătiţi suficient de bine

Nu ieşiţi din duş dacă mai aveţi încă urme de spumă pe corp, mai ales la ceafă sau în zona gâtului. Urmele de săpun care nu sunt îndepărtate pot cauza iritaţii şi uscarea pielii, în funcţie de săpunul folosit. „Produsele care conţin mai multe chimicale şi diverse arome sunt mai dure pentru piele. Puteţi alege unele mai blânde, care sunt făcute să nu fie îndepărtate în totalitate tocmai pentru că li s-au adăugat tot felul de substanţe de hidratare ca să ajute la refacerea barierei naturale a pielii.

4. Aplicaţi măşti faciale imediat după duş

Multe doamne, dar şi bărbaţi aleg să-şi cureţe tenul în profunzime la scurt timp după ce au ieşit din cabina de duş sau din cadă. Specialistul dermatolog avertizează că, totuşi, este mult mai indicat să aplicăm masca de curăţare în profunzime înainte de a ne umezi tenul. Spălatul feţei cu apă din abundenţă, atât în duş, cât şi în timp ce îndepărtăm masca se poate dovedi prea mult pentru anumite tipuri de ten. Orice produs aplicăm după duş va fi mult mai repede absorbit, prin urmare cresc şansele să dezvoltăm iritaţii. Cel mai indicat produs de după duş este unul hidratant, care să reţină cât mai repede umezeala şi care să ajute la refacerea uleiurilor naturale ale pielii. 

5. Vă ştergeţi viguros cu un prosop aspru

Mai ales iarna sau când ne este frig avem tendinţa să ne ştergem cât mai repede ca să nu mai tremurăm. Numai că graba strică pielea, în sensul că frecatul viguros al pielii nu face decât să agraveze uscăciunea de la nivelul tegumentului. Cel mai bine este să tamponaţi corpul pentru a usca pielea fără să o chinuiţi, apoi să aplicaţi cât mai repede o loţiune hidratantă pe braţe, picioare şi pe alte zone despre care ştiţi că sunt predispuse uscării.

Citeşte şi: 

Cele mai frumoase băi din hotelurile de pe glob

Lista celor mai periculoase chimicale care ar trebui excluse din produsele cosmetice

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite