Dacă piciorul nu se dezvoltă corespunzător, este foarte probabil ca acesta să prezinte o serie de anomalii congenitale, care îi pot afecta mersul, iar principala cauză este chiar purtarea unor încălţăminte neadecvate, care fie că nu se potrivesc ca mărime, fie nu susţin corect piciorul, indiferent de tipul de activitate.

Cum poţi evita problemele articulare care îl pot afecta pe copilul tău?

1.      Evită să încalţi copilul cu pantofi prea mari sau prea mici. Asigură-te că încălţările sunt potrivite formei piciorului.

2.      Atunci când cumperi încălţăminte pentru copil, asigură-te ca talpa pantofului este cu 0,5-1 cm mai lungă decât talpa piciorului.

3.      Nu împrumuta încălţăminte de la un copil la altul. Nici măcar între fraţi sau chiar gemeni.

4.      Taie unghiile de la picioare drept şi nu foarte scurt.

5.      Optează pentru şosete din bumbac, care se potrivesc piciorului - cele strâmte îi vor strânge piciorul, iar cele largi, din cauza cutelor apărute, vor favoriza apariţia bătăturilor.

6.      Achiziţionează încălţăminte din piele naturală, care să fie suficient de flexibilă, mai ales în zona tălpii.

7.      Oferă-i încălţamintea potrivită tipului de activitate - spre exemplu, dacă este la locul de joacă, cel mai indicat este să îi dai pantofi sport, fără şireturi.

8.      Verifică în mod constant mărimea încălţămintei. Copiii cresc rapid, de aceea este indicat să verifici chiar la fiecare 6-8 săptămâni.

9.      Lasă-l să umble desculţ cât mai mult. În primii ani de viaţă, contactul de nisipul sau cu pietrişul poate fi cea mai bună metodă de întărire a musculaturii şi a sistemului osos.

Când şi de ce ai nevoie de încălţăminte ortopedică pentru copilul tău?

Se întâmplă ca, la naştere, majoritatea copiilor să prezinte o serie de anomalii congenitale la nivelul piciorului, fie că este vorba de talpă plată sau de picioruşe strâmbe. În medicină, există doua tipuri de disfuncţii: malpoziţii şi malformaţii. Malpozitiile, de obicei, sunt corectate în timp, pe măsură ce copilul înaintează în vârstă. Cele din urmă, malformaţiile, într-adevăr, sunt afecţiuni la nivelul articulaţiilor, care se tratează doar prin aplicarea unui tratament ortopedico-chirurgical şi kineoterapie. 

Ce este platfus şi cum poate fi corectată?

Cea mai frecventă afecţiune la nivelul picioarelor, şi prezentă cel mai adesea la copii, este platfus. Platfus este o malformaţie congenitală, caracterizată prin talpă plată, iar la nivelul mersului se observă tendinţa piciorului de a călca spre interior, şi este însoţită uneori de o durere în talpă sau la nivelul gleznei. Cum poţi sesiza ca părinte dacă prichindelul tău prezintă o asemenea malformaţie? Această malformaţie este prezentă încă de la naştere, deoarece, la nivelul tălpii, există un strat adipos, care dispare pe măsură ce se întaresc sistemul osos şi muşchii. De aceea, este recomandat ca, până la vârsta de 4 ani, copiii să umble mai mult desculţi. După cei 4 ani şi chiar mai devreme, dacă piciorul încă nu are o formă corectă, cu scobitură în talpă, atunci vizita la un medic ortoped este obligatorie. Acesta îi va pune un diagnostic şi va şti ce fel de tratament trebuie aplicat: operaţie, pantofi cu talpă ortopedică şi talonete sau/şi masaj.

La Ortopedica, vei găsi o echipă de specialişti care vor găsi produsul pefect, indiferent de  problema cu care se confruntă copilul tău, şi care te vor ajuta să îi oferi ce are nevoie pentru o  dezvoltare sănătoasă a membrelor inferioare. Ortopedica pune la dispoziţia tuturor pacienţilor o serie de dispozitive medicale menite să îmbunătăţească în mod considerabil mobilitatea şi dezvoltarea osoasă şi musculara. Ghetele Ortopedica se fabrică numai în baza unor măsurători individuale, deoarece fiecare picior este unic, cu nevoi diferite. Copilul tău va beneficia de produse-tratament personalizate, pentru o vindecare completă, rapidă şi uşoară.