După ce vârstă devine periculos să mai ţii copilul în cărucior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii plimbaţi în cărucior până la vârste mai mari riscă să nu-şi dezvolte suficient limbajul, dar şi să aibă probleme de greutate, avertizează medicii şi psihologii.

Odată ce învaţă să meargă pe două picioare, majoritatea copiilor mici au tendinţa să refuze zgomotos căruciorul. Nevoia lor de a descoperi lumea este atât de mare, încât nu vor să stea locului o clipă, iar căruciorul devine, treptat, un accesoriu util mai degrabă pentru a transporta lucruşoarele lor în timpul plimbării.

Când descoperă trotineta, tricicleta şi bicicleta, copiii simt o senzaţie mai intensă de libertate. Dar nu toţi renunţă atât de uşor la cărucior, iar dacă vor să facă asta, unii părinţii îi forţează să stea în el.

În Marea Britanie, obiceiului mamelor de a-şi transporta copiii de 4-5 ani în cărucior a devenit o „modă“. Jennifer (38 de ani) şi-a ţinut fiica (Layla, acum de şase ani) în cărucior până la vârsta de cinci ani şi intenţionează să facă acelaşi lucru cu fiul ei, Jamie, acum în vârstă de 4 ani.

„Voi folosi căruciorul până la vârsta şcolară. Pentru mine, el este încă un bebeluş şi mi-e greu să renunţ la această etapă. În plus, se simte confortabil în căruciorul lui“, spune femeia, citată de publicaţia britanică Daily Mail. Ea îşi duce zilnic băieţelul la grădiniţă în cărucior.

carucior

Jennifer, împreună cu fiul în vârstă de patru ani FOTO: Daily Mail

Laura (31 de ani) îşi plimbă fiul de patru ani, Oscar, în cărucior dintr-un alt motiv: „Dacă vrea să stea în cărucior când oboseşte, nu am de gând să-l opresc şi să înceapă să ţipe şi să lovească, lucruri pe care le cred mai dăunătoare. Cred că asta este o variantă mai puţin stresantă. Oscar nu este leneş şi mă enervează cei care spun asta despre el. Fiecare copil este diferit. Dacă un copil poate merge pe jos kilometri întregi, asta nu înseamnă că toţi pot“, povesteşte Laura.

carucior

Laura şi Oscar (4 ani)

Ea a încercat să-şi dezveţe băiatul să stea în cărucior, dar a renunţat după prima încercare. „Am decis să nu-l mai forţez niciodată. S-a supărat atunci şi este datoria mea, ca părinte, să-l protejez“, mai spune ea. Alte mămici folosesc căruciorul din comoditate sau din dorinţa de a economisi timp cu diverse drumuri.

Ce urmări poate avea

Copiii care rămân „legaţi“ mulţi ani de cărucior se pot confrunta cu probleme de dezvoltare. Potrivit psihologului Sally Goddard Blythe, de la Institutul de Psihologie Neurofiziologică din Chester, Marea Britanie, folosirea căruciorului până la vârste mai mari le poate încetini copiilor dezvoltarea limbajului. „Copiii mici au nevoie de un mediu favorabil mişcării şi explorării. Copilul nu au interacţiuni sociale – precum contactul vizual, vorbitul sau cântatul -  când stă într-un cărucior orientat cu faţa către stradă“, explică specialistul britanic.

Psihologul educaţional Teresa Bliss susţine această afirmaţie: „Plimbările şi conversaţiile cu părinţii contribuie la dezvoltarea cerebrală a copiilor mici. Ei au nevoie de contact vizual şi de conversaţii, iar acestea nu sunt posibile când stau în cărucior“.  

În plus, există riscul ca un copil plimbat mulţi ani în cărucior să devină răsfăţat. „Copiii crescuţi într-un mediu în care nu trebuie să facă lucruri precum mersul pe jos nu sunt obişnuiţi să respecte reguli. Când vor creşte şi vor pleca din coconul în care au stat atâţia ani, ei vor avea un şoc şi se ştie faptul că sunt mai predispuşi la depresie şi la comportamente distructive“, spune dr. Alastair Sutcliffe, medic pediatru la University College London.

Folosirea căruciorului la vârste mai mari poate şi urmări asupra dezvoltării fizice a copilului. Pe fondul lipsei de mişcare, el riscă dă devină supraponderal sau chiar obez, avertizează specialiştii.

Trei ani, vârsta maximă

Trecerea de la cărucior la trotinetă sau bicicletă se produce natural în cazul multor copii până spre vârsta de doi ani, deoarece acestea le stârnesc interesul. Lucrurile se complică atunci când copilul cere să meargă în cărucior. Cu cât este dezvăţat mai repede, cu atât va avea mai multe de câştigat din punct de vedere al dezvoltării fizice şi intelectuale.

Trei ani este vârsta maximă la care copilul ar trebui să renunţe la cărucior, spun specialiştii. Anne Milton, fost ministru al sănătăţii în Marea Britanie şi mamă a patru copii, recomandă părinţilor să-şi dezveţe copiii de mersul cu căruciorul de la vârsta de trei ani dacă vor ca aceştia să nu devină supraponderali.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite