„Cum poţi repara aşa ceva?“ Două mame cer să li se facă dreptate după ce le-au fost schimbaţi copiii la naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Verdictul în cazul fetiţelor schimbate în maternitate ar trebui dat în 90 de zile, conform legii sud-africane. FOTO atlantablackstar.com
Verdictul în cazul fetiţelor schimbate în maternitate ar trebui dat în 90 de zile, conform legii sud-africane. FOTO atlantablackstar.com

Doi copii schimbaţi la maternitate, din greşeală, în Johannesburg, Africa de Sud, se află în centrul unei dispute cu puternice implicaţii emoţionale şi morale. Mamele fetiţelor au descoperit abia după patru ani încurcătura şi cazul a ajuns în atenţia tribunalului, dar şi a presei internaţionale.


Femeile au născut în aceeaşi zi, la acelaşi spital, Tambo Memorial Hospital din Boksburg, în estul oraşului Johannesburg, în anul 2010. Au fost externate în aceeaşi zi şi nimeni nu a realizat că fiecare a plecat acasă cu bebeluşul celeilalte, a povestit avocatul uneia dintre mame, Henk Strydom, pentru The Guardian.

Abia anul trecut, una dintre mame, în vârstă de 33 de ani, a cerut un test AND pentru a dovedi că fetiţa ei era concepută împreună cu un fost iubit, care nu dorea să plătească pensie alimentară pe motiv că nu el era tatăl biologic. Femeia a fost devastată când a aflat că, de fapt, fetiţa nu era nici copilul ei biologic. Într-un final, cele două mame s-au întâlnit, în 2013, iar din decembrie maternitatea în care au născut le-a asigurat mai multe şedinţe de consiliere, alături de cele două fetiţe. 

Nemulţumită de rezultatul întâlnirilor, mama care a cerut testul ADN a apelat la autorităţile judecătoreşti pentru ca lucrurile să revină la starea iniţială şi să-i fie încredinţat copilul biologic. „Mi-a spus că seamănă cu ea şi că descoperirea a traumatizat-o. Este clar că nu îi este deloc uşor. Trebuie să aibă grijă de un copil care nu este al ei, pe cont propriu, în timp ce propriul ei copil este la altcineva. Este o tragedie. Îşi vrea copilul înapoi, dar cealaltă mamă nu este de acord. Au trecut patru ani: poţi înţelege şi de ce femeia nu vrea să renunţe la fetiţă“, a explicat avocatul situaţia. 

Dilemă legală

La începutul acestei săptămâni, Înalta Curte din Pretoria a desemnat Centrul Legislativ pentru Copii, de la Universitatea Pretoria, să investigheze cazul şi să decidă ce trebuie făcut pentru ca hotărârea să fie luată în interesul copiilor. Verdictul trebuie dat în 90 de zile, conform legii sud-africane. 

Decizia curţii nu va ajuta, nu contează care va fi. Este doar o formalitate. Cum poţi repara aşa ceva după patru ani? Şi cu cât aştepţi mai mult, cu atât va fi mai traumatic pentru părţile implicate. Indiferent ce se va întâmpla, cineva nu va fi fericit, a mai spus avocatul Strydom. 

La acest moment, avocatul şi clienta sa au decis să nu dea în judecată spitalul sau Ministerul Sănătăţi, din moment ce ambele instituţii sunt implicate în soluţionarea cazului şi oferă consiliere părţilor implicate.
Investigaţia Centrului Legislativ pentru Copii a început deja interogarea părinţilor şi a altor persoane relevante în acest caz. Pe parcursul anchetei, mamele şi fetele vor primi spijin din partea unui psiholog.

Karabo Ngidi, un avocat din partea Centrului Legislativ a declarat că aspectul biologic este extrem de important în soluţionarea cazului, dar nu este singurul care va fi luat în calcul. Familiile copilelor fac parte din comunitatea zulusă, aşa că este posibil ca verdictul să ţină cont inclusiv de legea nescrisă, dictată de cultura, tradiţiile şi obiceiurile comunităţii. 

Psihologul Bruce Laing a explicat că efectele pe termen lung asupra copiilor, dar şi părinţilor, sunt profunde şi se pot dovedi incredibil de traumatizante. „Este complicat, mai ales că pot să apară resentimente faţă de copilul care nu este al tău. Părinţii se vor întreba întotdeauna «cum ar fi fost dacă?»“.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite