Adevărul Live. Cum ne ajutăm copiii să facă faţă efortului intelectual şi presiunii psihice în perioada BAC-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de maturitate este o etapă importantă în viaţa fiecărui copil, iar părinţii trebuie să-i ofere tot spijinul pentru a trece cu bine peste această încercare solicitantă. Psihologul Mădălina Marinescu şi lectorul universitar pe teme de nutriţie Olivia Timnea vor vorbi despre cele mai bune alegeri pe care le pot face părinţii, fie că este vorba despre administrarea de suplimente ca parte a unui program echilibrat, fie de sprijin moral.

Lectorul universitar pe teme de nutriţie Olivia Timnea şi psihologul Mădălina Marinescu vin astazi în studioul Adevărul Live pentru a explica modul în care părinţii îşi pot ajuta copiii să facă faţă stresului şi eforului intelectual din perioada susţinerii examenului de Bacalaureat, care va avea loc între 13 iunie - 8 iulie, mai ales că părinţii au tendinţa să pună şi mai multă presiune pe copii în dorinţa ca aceştia să obţină cele mai bune rezultate.

O variantă la care se apelează în astfel de perioade solicitante este administrarea de suplimente alimentare menite să ducă la îmbunătăţirea performanţelor, dar acestea au efectele scontate numai în anumite condiţii, după cum vor explica specialştii invitaţi în studio. 

La fel de important este ca părinţii să creeze un mediu liniştit şi să ştie cum să-şi motiveze copiii pe perioada examenelor.

„Elevii înaintea unui examen care pimeşte atât de mare importanţă se confruntă cu somatizări ale stresului sau ale momentelor în care nu pot face faţă manifestărilor ale stresului: stare de nervozitate permanentă, lipsă de odihnă. Părintele trebuie să fie lângă copil, nu să aleagă pentru el, şi să îl ajute să ia decizii bune pentru viaţa lui”, explică psihologul Mădălina Marinescu.

 „În legătură cu programul echilibrat al copilului, este foarte importantă alimentaţia. Ei trebuie să ţină cont de cele cinci mese şi să aibă în acele mese tot ce trebuie, cum făceau când erau mici. Dar acum copiii aleg ce mănâncă, mănâncă ce le place. Suplimentul alimentar ajută, dar e nevoie şi de o alimentaţie bună. Trebuie să ne cunoaştem foarte bine copilul, să îi ştim antecedentele medicale, stilul de viaţă, iar noi, pe baza unei scheme, îl ajutăm. Este bine să obişnui8m organismul secmentar cu suplimentele, să începem cu o doză mai mică şi să creştem. Eu aş recomanda să începem cu şase luni înainte. Organismul se obişnuieşte, reacţionează corect”, mai spune Mădălina Marinescu.

Motivare vs demotivare

 „Există o calitate optimă de stres care mobilizează şi motivează individul, dar dificultăţile apar atunci când cantitatea de stres este foarte mare şi greu de gestionat. Aici părinţii trebuie să intervină. Părinţii nu trebuie să îi priveze de socializare. Nu poţi să te duci cu toată forţa spre copii. Cred că lucrurile ar trebuie să se întâmple ca într-o echipă, părinţii şi copiii să stabilească împreună. Sunt copii care se vor supune, sau care riscă să devină pasiv-agresivi ulterior, sau sunt cei care devin rebeli şi se răscoală. De aceea nu cred că a impune ceva unui adolescent care susţine bacul este un lucru bun”, este de părere psihologul.

Stimularea adecvată a memoriei

„Părinţii trebuie să ţină cont că acea memorie, la unii copii, nu este exersată. Creierul este liniştit, relaxat, el trebuie trezit din această relaxare. Ca reacţie, acesta poate intra în stres şi nu mai asimilează. Eu recomand produsele din farmacii, care trec printr-un anumit control din partea Ministerului Sănătăţii. Lecitina este cea mai cunoscută. Există mai multe tipuri, dar eu cred că lecitina pură este cea de care avem nevoie. Nu e recomandată seara, pentru că dă stări de insomnie”, a declarat medicul Olivia Timnea.

„Miturile despre magneziu sunt foarte multe şi magneziul nu este chiar aşa un produs pe care poţi să îl iei oricând, pentru că el conţine mai multe substanţe. Important este să ştii cum stai şi cu celelalte, ajungem din nou la investigaţii biochimice. În exces, poate face rău. Trebuie să ştim cum trebuie administrat, ce forme consumaţi. Fiecare are necesităţi personale”, a continuat specialista.

„Este o schemă întreagă în spatele unui examen important. În primul rând, cel în cauză trebuie să privească realist acest examen, să nu creadă că examenul este o chestiune de viaţă şi de moarte. Părinţii pun uneori presiune pe copii. Este vorba de echilibru. După aceea, în timpul examenului avem cantitatea de informaţie şi modul în care ai asimilat-o şi capacitatea de concentrare a atenţiei în timpul examenului, iar aici există nişte trucuri. Trebuie să repeţi de jumătate de ori de cât ai avut nevoie ca să înveţi. Un alt truc este implicarea cât mai multor simţuri în reţinerea informaţia, altul este procesarea informaţiei la un nivel cât mai profund – încerc să văd cum aş putea să aplic ce învăţ sau cu ce aş putea să stabilesc mai multe conexiuni”, spune psihologul Mădălina Marinescu.

Părinţii trebuie să-şi asculte copiii, să discute cu ei

„Cred că cel mai important este să stai lângă copil, să simtă că eşti lângă el”, a declarat medicul Olivia Timnea.

„Aş adăuga că este nevoie ca părinţii să fie alături de copiii lor aşa cum au copiii nevoie, nu părinţii. Trebuie să discutaţi cu copiii, poate unii nu au nevoie de acest lucru. Plus că emoţiile se transmit, şi părinţii trebuie să se calmeze. Dacă copilul îşi văd părinţii anxioşi, îşi pun şi ei semne de întrebare. Dacă copiii se demotivează din cauza unei note mai mici la unul din examene, copilul trebuie să înveţe să privească lucrurile punctual”, spune psihologul. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite