9 tehnici de calmare a copiilor anxioşi:  cum le transmiţi curajul de a trece peste provocări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnici de calmare a copiilor anxioşi. FOTO Arhivă
Tehnici de calmare a copiilor anxioşi. FOTO Arhivă

Anxietatea copiilor este una dintre cele mai întâlnite probleme cu care se confruntă părinţii. Pentru a face faţă mai uşor acestor provocări, specialiştii propun nouă tehnici ajutătoare.

Într-o formă sau alta, anxietatea se manifestă la toţi copiii în anumite momente. Deşi majoritatea părinţilor vor să îi ţină departe de experienţele care le-ar putea provoca emoţii, depăşirea unui astfel de moment este o abilitate esenţială care le va servi în anii următori de viaţă, scrie psychcentral.com.

Tehnica prin desen

Desenul sau pictura ce are ca temă o problemă care creează anxietate oferă copiilor un mod de exprimare atunci când nu pot folosi cuvintele. În acest mod elimină o parte din emoţie, iar părintele poate afla ce se întâmplă cu cel mic.

Asigură-i protecţia şi aminteşte-i că este iubit: Te iubesc. Eşti în siguranţă"

Auzind de la persoana pe care o iubeşte cel mai mult că este în siguranţă, îl va ajuta foarte mult pe copil. Anxietatea îl face să simtă că mintea şi corpul îi sunt în pericol. Confirmarea protecţiei îi asigură calmul şi relaxarea de care are nevoie.

Tehnica respiraţiei conştiente

Dacă îi veţi cere unui copil în mijlocul unei crize de nervi să respire, cu siguranţă îi veţi crea şi mai multă agitaţie şi vă veţi trezi cu un răspuns negativ. Mai bine propuneţi să vă jucaţi împreună de-a balonul invizibil. Umflaţi şi dezumflaţi un balon împreună şi veţi vedea cum calmul reapare.

Faceţi echipă împreună

Dacă anxietatea copilulu vine din teama de ce urmează să i se întâmple, asiguraţi-l că sunteţi aproape de el şi că „sunteţi o echipă de neoprit“. Separarea este un factor puternic de anxietate pentru copiii mici. Spuneţi-i că veţi lucra împreună şi îl veţi ajuta să depăşească orice dificultate.

Porniţi la „luptă“ cu mult curaj

Încercaţi afirmaţii precum „Sunt un războinic!“, „Sunt de neoprit!“. Există un motiv pentru care vedem în filme cum oamenii strigau înainte de a intra în luptă. Actul fizic de strigăt înlocuieşte frica cu endorfinele. Poate fi distractiv şi cu siguranţă benefic pentru copil.

Tehnica număratului

Această tehnică are menirea de a distrage atenţia copilului de la lucrurile care îi creează tensiune şi nu necesită pregătire în avans. Puteţi încerca să număraţi persoane care poartă cizme, cele care poartă ceas sau o anumită culoare. Această acţiune necesită atenţie şi gândire, ambele putând micşora nivelul de anxietate pe care îl simte copilul.

Roagă-l să te atenţioneze când trec două minute

Timpul este un instrument puternic atunci când copiii sunt tensionaţi. Privind secundarul unui ceas, se poate calma prin focalizarea şi atenţia dedicate trecerii timpului.

Vizualizarea

Vizualizarea este o tehnică puternică ce poate scădea nivelul durerii şi anxietăţii. Ghidaţi-vă copilul către un loc imaginar sigur, cald şi fericit, unde să se simtă confortabil. Puteţi face acest lucru spunându-i o poveste şi introducându-l în atmosferă prin descrierea exactă a spaţiului. Dacă ascultă cu atenţie, simptomele fizice ale anxietăţii se vor risipi.

„Nu eşti singurul care se simte în acest mod“

Asiguraţi-vă copilul că nu este singurul care se confruntă cu anxietate în anumite momente. Ideea că starea lui este una normală, întâlnită şi la alţi oameni, îi va aferi un plus de siguranţă.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite