De la Michelle Obama la Melania Trump: stil şi eleganţă la nivel înalt FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima sa zi ca primă doamnă a SUA, Michelle Obama a primit mulţumiri postate pe reţelele sociale, din partea creatorilor de modă care au îmbrăcat-o în cei de opt ani petrecuţi la Casa Albă. Michelle a fost astfel răsplătită pentru că a promovat designerii autohtoni, dar şi pentru că a înţeles că la acest nivel, stilul vestimentar este un instrument versatil. Iată un test dificil pentru noua primă doamnă, Melania Trump.

Michelle Obama i-a predat Melaniei Trump ştafeta de primă doamnă a SUA, după cei opt ani în care a reuşit să devină o prezenţă îndrăgită şi apreciată îndeosebi prin prisma imaginii publice fireşti şi relaxate, perfect susţinute şi prin abordarea vestimentară. 

Încheierea acestui capitol nu a fost lipsită de tensiuni, ceea ce vorbeşte, în parte, şi despre simpatiile politice ale designerilor care i-au fost alături lui Michelle în toţi aceşti ani. În timp ce unii au ales să declare că nu sunt dispuşi să-şi ofere serviciile noii prime doamne, alţii au ales calea diplomată şi i-au transmis mulţumiri pentru mâna întinsă designerilor americani.

Stil personal perfect reflectat vestimentar

Printre aceştia din urmă, Jason Wu, care a creat rochia purtată de Michelle Obama la balul inaugural din 2008, şi-a arătat gratitudinea într-o scrisoare deschisă. „Mulţumesc pentru sprijinul tău incredibil, sprijin oferit nu numai mie, ci fiecărui creator care visează să reuşească în această ţară. Mă inspiri şi sunt atât de mândru să fiu o mică parte din această moştenire extraordinară. Pot să spun cu mândrie că mi-am atins propriul vis american“, a transmis creatorul de modă.

image

La rândul său, designerul Prabal Gurung i-a urat lui Michelle să-şi continue cariera politică, ferm convins că are tot ce-i trebuie pentru a ajunge în fruntea ţării: „Mulţumesc pentru că ne-aţi oferit şansa să devenim parte din istorie. Sper să vă reîntâlnesc peste patru ani ca prima noastră femeie preşedinte.“

image

Şi Jenna Lyons, de la J.Crew, la care Michelle Obama a apelat adesea în cei opt ani de zile, a postat pe Instagram un mesaj creativ prin care i-a mulţumit pentru toate calităţile descoperite la o singură persoană: graţie, eleganţă, simţ al umorului, afecţiune, toleranţă, felul în care ştie să danseze, pentru tot ceea ce a însemnat pentru persoanele care au apreciat-o.

Sfatului lui Tom Ford pentru noul cuplu prezidenţial

În timp ce unii creatori de modă s-au limitat la a-şi arăta recunoştinţa faţă de Michelle Obama publicând în mediul virtual mesaje de mulţumire, poziţia altora a fost mult mai tranşantă şi a presupus asumarea unei poziţii clare faţă de noul cuplu prezidenţial, format din Donald şi Melania Trump. Este cazul designerului Tom Ford, care a declarat pentru ediţia online a revistei „Elle“ că, în opinia sa, „prima doamnă şi preşedintele ar trebui să reprezinte toate păturile sociale“, inclusiv prin felul în care vor alege să se îmbrace în spaţiul public, şi, drept urmare, le-a recomandat „să poarte haine făcute în America, accesibile majorităţii americanilor“. „Hainele mele sunt făcute în Italia şi sunt foarte, foarte scumpe“, a completat oarecum ironic Tom Ford.

Cu câteva luni înainte de această declaraţie, Ford declara pentru o altă publicaţie americană, „The View“: „Mi s-a certut să o îmbrac pe Melania Trump şi în urmă cu câţiva ani, şi am refuzat. Nu este tocmai tipul de persoană care să mă reprezinte“, a punctat Ford la acel moment, subliniind că este democrat şi că a votat pentru Hillary Clinton.

Refuzul său public nu a rămas fără replică din partea lui Donald Trump, actualul preşedinte afirmând într-un interviu oferit în emisiunea „Fox & Friends“, de la postul de televiziune Fox, că soţia sa nu l-a rugat niciodată pe Ford să o îmbrace. „Nu-i place Tom Ford şi nu-i plac nici creaţiile sale. Eu nu sunt un fan al lui Tom Ford, niciodată nu am fost“, a declarat noul preşedinte ales. Ba chiar, Trump a adăugat că proprietarul lanţului hotelier de lux Wynn, Steve Wynn, l-a sunat ca să-i spună că atitudinea lui Ford este îngrozitoare şi că a decis să-i scoată hainele din magazinul său din Las Vegas, unde se află sediul central.

Tom Ford este numai unul dintre creatorii de modă care au decis să nu facă parte din echipa care se va ocupa de apariţiile publice ale Melaniei Trump în următorii patru ani pe care îi va petrece la Casa Albă, însă a fost, de departe, cel mai vocal în a-şi prezenta decizia.

Michelle, răsfăţata designerilor americani

Dezinvoltura arătată de Michelle Obama în toate apariţiile sale publice s-a reflectat şi în stilul său vestimentar perfect adaptat situaţiilor. Iar dorinţa sa vădită de a face din imaginea ei publică un punct de sprijin pentru designerii americani, a însemnat că aceştia au avut grijă să se ridice la nivelul dovezii de încredere arătate şi au transformat fiecare prilej oferit într-o lecţie de stil la nivel înalt. Mai mult, Michelle Obama a ştiut să se folosească de rolul său de primă doamnă şi, prin felul în care şi-a ales ţinutele, adesea a comunicat mesaje importante, intersectând cu graţie anumite subiecte politice, abordate în discursurile susţinute de-a lungul timpului, după cum s-a precizat în cotidianul „The Telegraph“.

Ţinute practice, sexy, relaxate

Printre sutele de apariţii publice memorabile care figurează în palmaresul fostei prime doamne se numără ţinuta modernă, de la Givenchy, cu fermoare dispuse asimetric, purtată la începutul acestui an, în emisiunea „The Tonight Show“, de la postul NBC. 

image

Rochia lungă, roşie, sexy, pe care a ales-o pentru balul de inaugurare din 2013, tot o creaţie a designerului Jason Wu, alături de rochia albă, a creatorului Tom Ford, din 2011, etalată cu ocazia unui bachet de stat oferit la Palatul Buckingham, din Londra, rămân şi ele de referinţă.

image

Latura feminină şi senzuală a fostei prime doamne a fost adesea pusă în evidenţă graţie culorilor puternice pe care le preferă, cum s-a observat în octombrie 2011, când a optat pentru o rochie de un mov intens, realizată deloc întâmplător de creatorul american de origine coreană Doo-Ri Chung, la întâlnirea cu preşedintele sud-corean Lee Myung-bak, şi soţia sa, Kim Yoon-ok.

image

În ocaziile mai puţin formale, Michelle a preferat adesea rochiile cu printuri florale, viu colorate, la care a preferat să încalţe balerini, o dovadă a simţului practic american atât de mult lăudat. 

image

La vizitele oficiale făcute în ţări precum India, Japonia sau Maroc a reuşit să-şi adapteze ţinutele specificului fiecărei ţări, fără să pară însă că îmbracă o uniformă, ci asimilând-o personalităţii sale. Discursurile sale de promovare a sportului în şcoli sau cele prin care a încurajat tinerele să lupte pentru a obţine ceea ce-şi doresc de la viaţă au fost subliniate de ţinutele vestimentare feminine şi în acelaşi timp moderne.

Greaua moştenire

Traiectoria trasată de Michelle Obama cu multă naturaleţe şi sinceritate în cei opt ani petrecuţi la Casa Albă reprezintă un avantaj, dar şi o cursă pentru viitoarea primă doamnă, Melania Trump, în funcţie de felul în care aceasta va reuşi să-şi asume această obligaţie pe mai departe.

Drept dovadă, sosirea noului cuplu prezidenţial american la Casa Albă, pe 20 ianuarie, ca parte din protocolul de încheiere a mandatului Obama, respectiv de inaugurare în funcţie a lui Trump, nu a fost lipsită de tensiuni şi gesturi care nu au făcut decât să accentueze simpatia pentru Michelle şi Barack, în contrast cu scepticismul arătat faţă de Melania şi Donald. Interesant este că deşi noua primă doamnă ar avea toate datele pentru a intra în graţiile marilor jucători din industria modei, ţinând cont de faptul că a fost model şi că este designer de bijuterii, antipatia cu care este privit soţul ei i-a închis deja uşi pe care le-ar fi putut folosi pentru a contrabalansa cumva aroganţa şi agresivitatea etalate de proaspătul preşedinte american.

Tribut Jackie Kennedy

Primul semnal a fost însă dat. Ţinuta aleasă de Melania Trump în timpul întâlnirii cu familia Obama la Casa Albă a fost în mod clar un omagiu adus uneia dintre cele mai iubite prime doamne americane, respectiv Jackie Kennedy, semnal pozitiv interpretat ca atare de presa internaţională.

image

Compleul bleu ciel, semnat Ralph Lauren, i-a subliniat silueta elegantă, eforturile sale de a-şi asuma cât mai bine noua ipostază fiind apreciată, dincolo de stângăcia arătată în momentul în care i-a înmânat lui Michelle Obama cadoul tradiţional, împachetat într-o cutie mult prea mare, de la faimosul brand Tiffany. De asemenea, alegerea unei ţinute de la un brad american cu tradiţie -  Ralph Lauren fiind fondat în anul 1967 - a reprezentat o încercare de a transmite ideea de continuitate, de susţinere a valorilor americane, precizează editorii revistei de modă „Harper’s Bazaar“.  La rândul său, Michelle a optat pentru o rochie cu croială în „A“, un model relaxat, nuanţa burgundy, creaţie a unuia dintre designerii săi preferaţi, Jason Wu, păstrând stilul care a consacrat-o.

Melania Trump a continuat linia alegerilor vestimentare inspirate şi la Balul Inaugural, unde a purtat o rochie albă, fără umeri, creată de designerul francez Hervé Pierre, fost director creativ al casei de modă Carolina Herrrera.

image

Rămâne de văzut dacă Melania Trump va reuşi să iasă din umbra soţului astfel încât să fie o primă doamnă cu atitudine, simpatizată de popor, inclusiv prin mesajele pe care le va transmite prin intermediul alegerilor sale vestimentare, aşa cum a făcut înaintaşa ei, ori dacă, odată cu plecarea lui Michelle Obama, instituţia Primei Doamne va intra într-o perioadă de anonimat.
 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite