Gestul de afecţiune care îţi poate distruge relaţia de cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum îţi arăţi aprecierea şi iubirea faţă de persoana iubită? Felul în care te comporţi cu partenerul de viaţă, chiar şi atunci când eşti convins că mai afectuos de atât nu ai cum să fii, ar putea să se dovedească total greşit, dar mai ales să dăuneze grav relaţiei.

Un studiu publicat în Journal of Social and Personal Relationships arată de ce oamenii implicaţi în relaţii de cuplu ar trebui să evite idealizarea partenerului. Punerea iubitului sau a iubitei pe un piedestal duce în mod aproape sigur la deterioarea vieţii de cuplu, asta şi pentru că în dragoste se poate trece foarte uşor granţia subţire dintre „Te iubesc“ şi „Tu eşti viaţa mea“. Prin urmare, experimentul de faţă a reprezentat o încercare de a stabili ce este potrivit şi ce este prea mult în ceea ce priveşte etalarea sentimentelor şi emoţiilor într-un cuplu. 

Oamenii de ştiinţă au încercat să afle un răspuns la această întrebare cu ajutorul a 91 de cupluri abia formate, cu vârste cuprinse între 17 şi 36 de ani. Astfel, în timpul experimentului, o parte dintre participanţi au fost manipulaţi în aşa fel încât să fie convinşi că partenerii lor îi vedeau într-o lumină cu mult mai bună decât o aveau ei despre propria persoană, că partenerii îi idealizau. Urmarea a fost că, la scurt timp după această schimbare de percepţie, subiecţii manipulaţi au preferat să se aşeze pe o canapea mult mai departe de partenerii lor, decât cei care nu fuseseră manipulaţi.

A doua etapă a studiului a avut în vedere 89 de cupluri căsătorite, cu vârste de 30 sau peste 30 de ani, care au fost întrebate în legătură cu sentimentele referitoare la relaţia lor, ce părere aveau despre ei şi cum credeau ei că sunt văzuţi de partener. Atunci când soţii considerau că soţiile îi idealizează, cuplurile au raportat un nivel mult mai mic de satisfacţie în viaţa de zi cu zi. Mai exact, atunci când într-o relaţie există tendinţa de supraevaluare vădită a unuia dintre parteneri de către altul, această atitudine poate dăuna, mai ales atunci când cel idealizat nu simte la fel despre propria persoană.

În cea de-a treia etapă a cercetării, 153 de studenţi implicaţi în relaţii romantice serioase sau aflate abia la început au fost analizaţi după tiparul celei de-a doua faze a studiului. Aşa s-a aflat şi de această dată că idealizarea unuia dintre parteneri creştea nivelul de satisfacţie în cuplu doar până la un anumit moment, înainte de a urma o pantă descendentă vertiginoasă. 

Concluzia a fost că atunci când jumătatea unui cuplu se uită cu adoraţie spre cealaltă jumătate, aceasta din urmă tinde să nu mai fie atentă la dorinţele şi nevoile partenerului. Pe de altă parte, partenerul idealizat simte că omul pe care îl iubeşte nu îl cunoaşte cu adevărat şi că nu o să se poată ridica la nivelul aşteptărilor cu care este investit de acesta, astfel că în timp apar stresul şi resentimentele.

Pentru a găsi un echilibru între afecţiune şi dependenţă sau idealizare, oamenii de ştiinţă sunt de părere că este suficient să îi arătăm partenerului de viaţă că suntem conştienţi de eforturile pe care le face pentru binele relaţiei şi să le recunoaştem talentul şi abilităţile atunci când acestea sunt etalate în diverse situaţii. Această atitudine este cu mult mai constructivă într-un cuplu decât dovezile permanente că am fi în stare să sărutăm pământul pe care jumătatea noastră calcă, explică psihologul Jane Greer, autor al cărţii “What About Me? Stop Selfishness From Ruining Your Relationship”. 

De exemplu, dacă persoana pe care o iubim obţine o promovare la locul de muncă, puteţi să o felicitaţi pentru pentru efortul depus şi să-i arătaţi că vă bucuraţi că şi ceilalţi au văzut cu acest prilej că este un om capabil şi muncitor, în loc să îi repetaţi la nesfârşit cât de mult credeţi că a meritat această promovare. Aprecierea onestă, nu cea exagerată, este o dovadă de afecţiune apreciată în cuplu, mai degrabă decât una zeloasă, avertizează autorii studiului. 

Citeşte şi:

„Secretul unei căsnicii fericite de 72 de ani? Cele două cuvinte”. Şi nu sunt „Te iubesc”

Ce spune felul în care dormiţi despre relaţia voastră

S-a dovedit ştiinţific: foamea dăunează grav cuplului

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite