10 comportamente de evitat după o despărţire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
relatie despartire

Avalanşa emoţională după o despărţire se aseamănă cu trăirea unui doliu. Până la urmă, este o pierdere, iar suferinţa se poate face simţită chiar dacă tu ai pus capăt relaţiei. Cum noi, oamenii, cel mai mult ne temem de necunoscut şi impredictibil, o despărţire ne confruntă cu aceste frici. Iată, totuşi, câteva comportamente de evitat după o despărţire pentru a ne reapropia de noi înşine şi a ne permite să ne vindecăm.

1. Nu îţi ascunde durerea

Similar cu moartea unei persoane dragi, sfârşitul unei relaţii necesită o perioadă similară doliului. Pare că renunţi la cineva pentru care îţi pasă profund şi te detaşezi de ideea unui viitor pe care l-ai imaginat cândva. Treci de la a avea o altă persoană înrădăcinată în rutina ta de zi cu zi la a o pierde brusc, ceea ce poate provoca sentimente intense de tristeţe. Este bine să îşi acorzi timp pentru a plânge sfârşitul unei relaţii.

Permite-ţi să suferi. Manifestă tot ceea ce simţi emoţional pentru a putea merge mai departe. Între comportamentele de evitat includem tentaţia de a ascunde ceea ce simţim pentru a părea puternici, pentru a trece „peste”, pentru a nu părea vulnerabili.

Suntem expuşi, avem o rană emoţională, dar vom trece prin această experienţă şi o vom depăşi. Cât timp eviţi contactul cu suferinţa, vei întârzia procesul de vindecare.

2. Nu juca jocul învinovăţirii

Aminteşte-ţi că există doi într-o relaţie şi, prin urmare, două perspective, două părţi care au greşit, doi oameni care nu s-au potrivit suficient de bine ca să reziste împreună. Oricât de tentant este să te învinovăţeşti pe tine (sau pe fostul tău partener), acestea sunt comportamente de evitat după o despărţire.

Este ok să recunoaşteţi fiecare unde a greşit, dar învinovăţirea este de multe ori o pedeapsă pentru că nu suntem perfecţi.

Ceea ce duce la o despărţire este de cele mai multe ori incompatibilitatea, nu greşelile făcute. Nu vorbim aici de relaţii cu adevărat toxice sau abuzive, de realităţile dure în care compatibilitatea nici nu este posibilă. În poveştile noastre de viaţă uneori apar oameni care nu rămân alături de noi, meniţi să reprezinte doar o experienţă.

3. Nu te eticheta şi nu-ţi vorbi urât

Unul dintre cele mai frecvente lucruri pe care oamenii le fac după ce sunt respinşi este să fie duri cu ei înşişi.

S-ar putea să te regăseşti listând toate neajunsurile, defectele şi punctele slabe, etichetându-te, pedepsindu-te în alte moduri sau aducându-ţi aminte alte respingeri sau eşecuri din trecutul tău.

Ego-ul tău este deja rănit, ai nevoie de compasiune, nu de critică. Dacă te doare o parte a corpului, nu pui presiune pe partea respectivă, ci o protejezi. La fel, protejează-te emoţional permiţându-ţi vindecarea. Cum ai proceda cu o prietenă bună care trece prin ce treci tu acum?

4. Nu te izola de cei care te iubesc şi te preţuiesc

Instinctul de retragere poate fi puternic după o despărţire, dar ar trebui să fie admis doar pentru o perioadă limitată de timp. Evitând oamenii care te iubesc şi te preţuiesc, te privezi de dragostea şi grija lor, care sunt importante pentru stima de sine şi pentru vindecare.

Chiar dacă nu ai chef de prea multă comunicare, conectează-te cu oamenii cărora le pasă de tine. Permite-ţi să primeşti grija de care ai nevoie în astfel de momente. Totodată, cere-le să evite discuţiile legate de despărţire dacă preferi să nu vorbeşti despre asta.

5. Fă anumite schimbări în rutina ta

Nu este nevoie să împachetezi şi să te muţi în altă ţară. Şi, contrar credinţei populare, o tunsoare drastică nu va vindeca durerea din inimă. În schimb, modificarea subtilă, dar eficientă, a rutinei şi a mediului, poate oferi o perspectivă nouă.

Începe uşor. Evitarea locurilor pe care le frecventaţi împreună intră în categoria acelor comportamente de evitat după o despărţire. Schimbă traseul, schimbă puntele de întâlnirile cu prietenii sau locurile pentru plimbare.

În timp, vei reveni în locurile respective, atunci când îţi vei regăsi echilibrul emoţional şi îţi vei putea crea noi amintiri legate de ele. Momentan, nu ai nevoie de expunere la „ce-a fost şi nu mai este”.

Continuarea articolului, aici

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite