2 iulie: 519 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare, domn al Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 2 iulie 2023 marchează 519 ani de la moartea domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare, dar și 457 de ani de la moartea astrologului francez Michel Nostradamus. Tot în data de 2 iulie, dar în 1922 se naște designerul francez Pierre Cardin, iar în 1926, se naște scriitorul și publicistul Octavian Paler. 

Stefan cel Mare png

1504 - A încetat din viaţă Ştefan cel Mare, domn al Moldovei 

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul domnitorului Bogdan al II-lea si al Doamnei Oltea, din nemul Basarabilor munteni, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit 47 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, a dus lupte împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Biserici și mănăstiri construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial.

Iată cum îl descrie Grigore Ureche în cronica sa:

„Fost-au acest Ștefan, om nu mare la statu, mânios, și degrabă a vărsa sânge nevinovat: de multe ori, la ospețe omorâia fara giudeț. Amintrelea era om întreg la fire, neleneșu și lucrul său știa a-l acoperi și unde nu găndeai, acolo îl aflai. La lucruri de războaie meșter, unde era nevoie, însuși se vârâia ca văzându-l ai săi să nu indărăpteze și pentru aceia raru războiu de nu-l biruia și unde-l biruiau alții nu pierdea nădejdea că știindu-se căzut gios se ridica deasupra biruitorilor. Mai apoi, după moartea lui și fiul său, Bogdan-vodă, urma lui luase de lucruri vitejăști cum se tâmplă: din pom bun roade bune or să iasă.”

1566 - A încetat din viaţă astrologul francez Michel Nostradamus 

nostradamus 2023 jpeg

Nostradamus (14 decembrie, 1503 – 2 iulie, 1566), pe numele său real Michel de Nostredame, a fost un faimos medic, cabalist și farmacist francez. Celebritatea sa se datorează lucrării Les Propheties, a cărei primă ediție a apărut în 1555. De la publicarea sa, a devenit foarte populară în toată lumea, creându-se în jurul său un cult. În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfășurau sau urmau să se întâmple în lume.

Lucrările lui Nostradamus sunt realizate din catrene, multe dintre ele au fost de-a lungul timpului interpretate sau traduse greșit. Nostradamus este o figură proeminentă a Renașterii Franceze și profețiile sale sunt strâns legate de aplicarea Codului Bibliei, cât și a altor lucrări despre profeții. Cel mai renumit cercetător al operei și vieții sale este românul Vlaicu Ionescu.

1778 - A încetat din viaţă scriitorul si filosoful elvețian-francez Jean Jacques Rousseau 

Jean Jacques Rousseau jpg

Jean Jacques Rousseau (n. 28 iunie 1712 – d. 2 iulie 1778) a fost un filozof francez de origine geneveză, scriitor și compozitor, unul dintre cei mai iluștri gânditori ai Iluminismului. A influențat hotărâtor, alături de Voltaire și Diderot, spiritul revoluționar, principiile de drept și conștiința socială a epocii; ideile lui se regăsesc masiv în schimbările promovate de Revoluția franceză din 1789.

1922: S-a născut designerul francez Pierre Cardin

Creatorul de modă Pierre Cardin a murit la vârsta de 98 de ani jpeg

Pierre Cardin (n. 2 iulie 1922, Sant'Andrea di Barbarana, San Biagio di Callalta, Veneto, Italia – d. 29 decembrie 2020, Neuilly-sur-Seine, Île-de-France, Franța) a fost un creator de modă și om de afaceri francez.  

Cardin este cunoscut pentru stilul lui avangardist și pentru designul „space age". El prefera formele și motivele geometrice, ignorând deseori formele feminine. El a avansat ideea de modă unisex, experimentând, deseori, dar nu întotdeauna cu succes. Pierre Cardin a creat „bubble dress” în anul 1954.  

  Designerul de modă Pierre Cardin a murit la vârsta de 98 de ani. 

1926 - S-a născut la Lisa, judeţul Braşov, scriitorul şi publicistul Octavian Paler

12 ani moarte octavian paler citate celebre jpeg

Octavian Paler (n. 2 iulie 1926, Lisa, județul Făgăraș, actualmente în județul Brașov – d. 7 mai 2007, București) a fost un scriitor, jurnalist, editorialist și om politic român.  

După evenimentele din decembrie 1989, devine, pe rând, director onorific și editorialist al ziarului „România liberă”, apoi editorialist la „Cotidianul” și „Ziua”. Rămâne un jurnalist și comentator apreciat. Participă la talk-show-ri, pe teme de politică, de moralitate etc, la diferite posturi de televiziune. În ultimii ani de viață, devine un critic acerb al clasei politice românești.

A realizat un film de televiziune dedicat satului natal, Lisa.

1961 - S-a sinucis scriitorul american Ernest Hemingway, laureat al Premiului Nobel pentru literatură 

FOTO: Lloyd Arnold / Wikimedia Commons)
FOTO: Lloyd Arnold / Wikimedia Commons)

Ernest Miller Hemingway (n. 21 iulie 1899, Oak Park, Illinois, SUA – d. 2 iulie 1961, Ketchum, Idaho, SUA) a fost un romancier, nuvelist, prozator, reporter de război, laureat al Premiului Pulitzer în 1953, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1954, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori americani din întreaga lume. Opera sa are ca sursă o experiență de viață profundă și originală și relatează, conform concepției scriitorului, „lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu“, într-o proză energică, aspră, dură, cu o mare economie a mijloacelor stilistice și susținută de un ton colocvial.

Motivația Juriului Nobel: „pentru măiestria artei narative, foarte recent demonstrată în «Bătrânul și marea» și pentru influența pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan”  

1990: S-a născut actrița americană Margot Robbie 

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Margot Elise Robbie s-a născut în Gold Coast, Queensland, Australia în familia lui Sarie Kessler, o fizioterapeută, și a unui fost fermier. Are o soră, Anya, și doi frați, Lachlan și Cameron.  Robbie și frații săi au fost crescuți de mama lor singură.  La vârsta de 16 ani, Robbie lucra la trei job-uri simultan.  A studiat drama, absolvind Somerset College în 2007. La vârsta de 17 ani s-a mutat la Melbourne pentru a-și începe cariera profesională în actorie. 

2002: Bancherul american, Steve Fossett, a devenit primul om care a călătorit singur, nonstop, în jurul lumii într-un balon.

Călătoria solitară în jurul lumii a lui Steve Fossett la bordul balonului „Spirit of Freedom” a durat exact 13 zile, 12 ore, 16 minute si 13 secunde. Prin performanța sa, care va fi înscrisă în Cartea Recordurilor, el a dat viață călătoriei imaginate în urmă cu circa un secol de Jules Verne, vizionarul scriitor francez.

Fossett este cunoscut pentru cele peste 100 de recorduri mondiale reușite și datorită pasiunii sale pentru aventura.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite