Trump promite locuri de muncă comunităţii afroamericane din Detroit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a acordat atenţie sâmbătă afroamericanilor, la o biserică din Detroit, unde a promis locuri de muncă şi speranţă unei comunităţi care îl priveşte cu o mare neîncredere şi care o susţine aproape în întregime pe rivala sa Hillary Clinton.

"Sunt aici pentru a vă asculta mesajul", a declarat candidatul republican la fotoliul de la Casa Albă, într-un discurs pe un ton împăciunitor - "suntem toţi fraţi şi surori" - care contrastează puternic cu tonul mitingurilor sale de campanie.

Omul de afaceri de la New York încearcă de câteva săptămâni să întindă o mână acestei părţi a electoratului care votează în mod tradiţional, în mare măsură, cu democraţii şi căreia i-a acordat anterior puţină atenţie.

Potrivit unui sondaj USA Today/Suffolk University publicat joi, el este susţinut de doar 4% dintre alegătorii de culoare.

Insistând asupra dreptului de a trăi în siguranţă, "unui loc de muncă bine plătit", miliardarul a promis să facă politică altfel şi să reconstruiască Detroitul, a promis "uzine peste tot, şcoli".

"Voi pune lucrurile în mişcare pentru voi", a spus el, evocând "magazine închise, oameni aşezaţi pe trotuar, fără locuri de muncă, fără activitate". El s-a alăturat apoi asistenţei, încercând să urmeze ritmul muzicii.

Aproximativ 100 de manifestanţi s-au adunat în faţa bisericii în care a vorbit magnatul în domeniul imobiliar, în prezenţa fostului său rival în alegerile primare, neurochirurgul pensionar Ben Carson, singurul candidat de culoare din cursă.

Miliardarul a vizitat ulterior cartierul în care a crescut neurochirgul, potrivit unor imagini postate pe Twitter..

"Trump nu va primi votul meu", se putea citi pe unul dintre panourile agitate de mulţime.

În fostul "Motor City", un număr de afroamericani recunosc că nivelul lor de trai a crescut puţin în timpul celor două mandate ale lui Barack Obama - primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite -, însă puţini vor să se lase convinşi de ofensiva tardivă a candidatului septuagenar.

"Noi am studiat programul Partidului Republican şi îl considerăm insuficient. I-am ascultat candidatul şi l-am găsit revoltător", declară pentru AFP Eric Williams, care animă ateliere pentru ajutorarea micilor întreprinzărtori de culoare în cadrul Wayne State University, în acest oraş din nordul Statelor Unite.

"Donald Trump nu poate să facă absolut nimic pentru a-şi îmbunătăţi imaginea în rândul comunităţii afroamericane", subliniază el.

"NU AM UITAT"

Charelle, care nu doreşte să-şi facă public numele de familie, consideră "absurd" ca cineva să îşi imagineze că Trump vrea cu adevărat să răspundă îngrijorărilor comunităţii ei. "Este doar un pretext ca să facă poze şi să spună «iată, eu nu sunt rasist!»".

Închiderea producătorilor de automobile, începând din anii '70, a avut efecte devastatoare asupra oraşului, în care cartiere întregi se află stare de degradare avansată.

"Clasa de mijloc de culoare a suferit cel mai mult", subliniază Reynolds Farley, un profesor de la Universitatea Michigan care studiază evoluţia populaţiei oraşului.

În afară de program, personalitatea şi luările de poziţie ale lui Trump provoacă reticenţe puternice.

Cu mult înainte de a se lansa în cursa pentru alegerile prezidenţiale, magnatul în domeniul imobiliar a dus o campanie cu conotaţii rasiste vizând să repună în discuţie naţionalitatea americană a lui Barack Obama şi să-i pună la îndoială vaiditatea certificatlui de naştere.

"Noi nu am uitat asta", spune Eric Williams. "Acest lucru spune multe despre acest om", adaugă el.

În opinia lui David Bullock, un activist pentru drepturi civice şi candidat la un loc în Consiliul Municipal al oraşului, Hillary Clinton are un avantaj decisiv împotriva lui Trump. "Ea a clădit în timp o relaţie de încredere cu reprezentanţii comunităţii de culoare", spune el.

Mai degrabă decât să încerce să facă alegători să se răzgândească şi să voteze în favoarea sa, o sarcină care se anunţă dificilă, strategia miliardarului ar putea să constea în a încerca să convingă - cu ajutorul unui discurs sobru - o parte a acestui electorat să rămână acasă şi să nu voteze pe 8 noiembrie.

"Din punctul de vedere al lui Trump, (această vizită) are logica ei. Dar noi ştim că nu este vorba despre a ajuta Detroitul", dă asigurări David Bullock.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite