SUA confirmă că instruiesc rebeli sirieni pentru a lupta cu forţele lui Bashar al-Assad

SUA confirmă că instruiesc rebeli sirieni pentru a lupta cu forţele lui Bashar al-Assad

Peste 70.000 de persoane au murit în războiul civil izbucnit în Siria acum doi ani, potrivit ONU.           FOTO Reuters

Trupele americane instruiesc de mai multe luni luptători sirieni în Iordania, în efortul de a sprijini forţele rebele care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad, au confirmat pentru agenţia de ştiri Associad Press mai mulţi oficiali din cadrul diplomaţiei SUA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Activităţile militare de instruire se desfăşoară deja de câteva luni, la o bază nedivulgată din Iordania. Eforturile americanilor se concentrează în special asupra rebelilor sunniţi şi asupra triburilor beduine care au făcut parte în trecut din armata lui Bashar al-Assad în trecut, dar între timp s-au alăturat forţelor rebele. 
 
Cei instruiţi de ofiţerii americani nu fac însă parte din grupul rebel care este vârful de lance în lupta cu preşedintele al-Assad, Armata Liberă Siriană, despre care Washingtonul se teme tot mai tare că alunecă pe aceeaşi pantă a extremismului care-i mână în luptă pe jihadişti.
 
Există voci care denunţă căderea Armatei Libere Siriene sub influenţa unor grupuri paramilitare extremiste, inclusiv unele care au legături cu al-Qaeda, au explicat oficialii americani citaţi de Associated Press. 
 
Operaţiunea de instruire militară din Iordania este coordonate de serviciile de informaţii ale SUA şi se află în continuare în derulare, spun oficialii, subliniind faptul că ajutorul oferit de SUA forţelor rebele din Siria rămâne, în continuare, neletal, şi că SUA nu sunt astfel implicate direct în războiul civil din Siria, izbucnit în urmă cu doi ani între rebeli şi forţele controlate de preşedintele Bashar al-Assad.
 
Alte state, precum Marea Britanie şi Franţa, sunt implicate direct şi activ, au spus sursele anonime, fără a specifica dacă sprijinul oferit de aceste guverne vestice este sub formă de echipament militar sau ajutor direct.
 
Londra şi Parisul au cerut insistent în ultima lună ca embargoul privind înarmarea forţelor rebele siriene să fie ridicat. Franţa a fost cea mai puternică voce care cere asta, în contextul ofensivei puternice demarate la începutul acestui an în nordul Africii pentru a lupta cu valul jihadist.
 
Administraţia Obama a vorbit până acum în termeni vagi despre sprijinul pe care îl acordă rebelilor sirieni, spunând doar că face tot ceea ce poate „în afară de a furniza armament sau de a se angaja activ şi direct în lupte” pentru a contribui la înlăturarea cât mai rapidă a dictaturii de patru decenii a familiei al-Assad. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: