SUA cer Arabiei Saudite să desfiinţeze unitatea de elită responsabilă de asasinarea jurnalistului  Khashoggi

SUA cer Arabiei Saudite să desfiinţeze unitatea de elită responsabilă de asasinarea jurnalistului  Khashoggi

Jamal Khashoggi a fost asasinat de membrii unei unităţi de elită apropiată de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman

Statele Unite au cerut luni Arabiei Saudite să desfiinţeze unitatea de elită apropiată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, deja sancţionată pentru rolul avut în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Cerem Arabiei Saudite să desfiinţeze acest grup şi să adopte reforme instituţionale sistemice, precum şi mecanisme de supraveghere pentru a se asigura că activităţile şi operaţiunile împotriva disidenţilor încetează complet", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
 
SUA au dat vineri publicităţii un raport al serviciilor de informaţii care menţionează că prinţul moştenitor saudit a validat operaţiunea ce viza "capturarea sau uciderea" lui Khashoggi. Washingtonul nu a decis totuşi sancţiuni împotriva acestuia pentru a evita o ruptură a relaţiilor cu Riadul, anunţând în schimb interzicerea acordării vizei şi blocarea averilor din SUA ale unor saudiţi despre care se crede că au fost implicaţi în asasinat.
 
Pe de altă parte, Washingtonul a adoptat sancţiuni împotriva apropiaţilor prinţului moştenitor şi a Forţei de intervenţie rapidă, unitatea de elită responsabilă cu protecţia sa şi acuzată de implicare în asasinat.
 
Confruntată cu critici pentru lipsa unor măsurilor punitive care să îl vizeze direct pe Mohammed bin Salman, administraţia Biden a declarat că doreşte să recalibreze relaţiile cu Arabia Saudită pentru a evita ca o astfel de crimă să se repete.
 
Totodată, Ned Price a cerut autorităţilor saudite să facă progrese în ceea ce priveşte asigurarea respectării drepturile omului.
 
"Îndemnăm Arabia Saudită să ia măsuri suplimentare pentru a ridica interdicţia de călătorie" în cazul activiştilor eliberaţi recent, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. 
 
Reprezentantă ONU: Este extrem de periculos că SUA nu au luat măsuri împotriva prinţului moştenitor saudit
 
Un investigator pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite, Agnes Callamard, a declarat luni că este ”extrem de periculos” că Statele Unite au afirmat că liderul de facto al Arabiei Saudite a aprobat operaţiunea de capturare sau de ucidere a jurnalistului Jamal Khashoggi, dar fără să ia vreo măsură împotriva acestuia, transmite Reuters.
 
Callamard, raportor special privind execuţiile sumare care a condus investigaţia Naţiunilor Unite referitoare la asasinarea lui Khashoggi în 2018, şi-a reiterat apelul pentru aplicarea de sancţiuni asupra activelor şi angajamentelor internaţionale al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman.
 
Prinţul a aprobat o operaţiune de capturare sau de ucidere a lui Khashoggi, potrivit unei informaţii desclasificate de SUA, publicată vineri.
 
Statele Unite au impus sancţiuni unora dintre saudiţii implicaţi, dar nu şi prinţului moştenitor, într-un efort de a păstra relaţiile cu regatul.
 
Callamard a declarat într-o conferinţă de presă la Geneva că ceea ce a fost declasificat din raport ”pare a fi într-adevăr foarte puţin şi asta este dezamăgitor” şi s-ar fi aşteptat să fie publicate mai multe dovezi materiale.
 
”În opinia mea, dacă nu chiar periculos, este extrem de problematic să recunoaştem culpabilitatea cuiva şi apoi să îi spunem cuiva că ‘nu vom face nimic, vă rugăm să continuaţi ca şi cum nu am fi spus nimic’. Asta pentru mine este o mişcare extrem de periculoasă din partea SUA ”, a spus ea.
 
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat luni că Statele Unite îşi rezervă dreptul de a-l sancţiona pe viitorul prinţ moştenitor în viitor, dacă va fi necesar. 

''Desigur, ne rezervăm dreptul de a întreprinde orice acţiune la un moment dat şi într-un mod pe care le alegem'', a spus Jen Psaki în cadrrul unei conferinţe de presă, adăugând că ''în mod istoric, Statele Unite, având preşedinţi republicani şi democraţi, nu au sancţionat de obicei lideri din ţările cu care avem relaţii diplomatice''.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările