SUA se apropie de vârful Pandemiei Covid-19. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 1.509 morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coadă de ambulanţe în faţa unui spital
Coadă de ambulanţe în faţa unui spital

SUA au înregistrat luni 1.509 decese cauzate de coronavirus în 24 de ore, aproape aceeaşi valoare ca în ziua precedentă, potrivit bilanţului Universităţii Johns Hopkins. Directorul Centrului american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor , Robert Redfield, a apreciat că ţara "se apropie de vârful epidemiei".

Acest bilanţ zilnic ridică la 23.529 numărul total al deceselor înregistrate de la declanşarea pandemiei în Statele Unite, cea mai îndoliată ţară din lume din cauza COVID-19.

SUA numără deja peste 555.000 de persoane infectate de coronavirus, potrivit Centrului american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Luni, statul New York, epicentrul pandemiei în SUA, a depăşit pragul de 10.000 de morţi provocate de COVID-19. Guvernatorul acestuia, Andrew Cuomo, a subliniat însă că "ceea ce a fost mai rău s-a terminat'', pentru că numărul net de spitalizări (diferenţa dintre intrări şi ieşiri) este clar în scădere.

Directorul CDC, Robert Redfield, a apreciat la rândul său că Statele Unite "se apropie de vârful epidemiei".

"Suntem pregătiţi să montăm mii de paturi în plus dacă avem nevoie. Nu cred că vom avea nevoie de ele, deoarece se pare că am atins un platou şi chiar în multe cazuri cifrele scad", a spus luni preşedintele american, Donald Trump, în cursul briefingului cotidian de presă despre coronavirus.

Liderul administraţiei de la Casa Albă a afirmat, de asemenea, că Statele Unite au efectuat circa trei milioane de teste de depistare. "Trei milioane, mai mult decât orice altă naţiune", a insistat el.  

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, nu are nicio intenţie de a-l demite pe medicul Anthony Fauci, expertul celulei de criză privind coronavirusul de la Casa Albă, a afirmat luni executivul american.

"Speculaţiile din media sunt ridicole, preşedintele Trump nu îl va demite pe doctorul Fauci", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Casei Albe, Hogan Gidley.

"Doctorul Fauci a fost şi rămâne un consilier de încredere al preşedintelui Trump", a adăugat el.

Miliardarul american a distribuit duminică pe Twitter un mesaj cu hashtag-ul #FireFauci (Concediază-l pe Fauci), alimentând speculaţiile potrivit cărora şi-a pierdut răbdarea cu renumitul om de ştiinţă apreciat de americani şi care atrage constant atenţia asupra pericolelor unei ieşiri prea rapide din izolare.

Polemica intervine într-un moment crucial, în care Donald Trump susţine că se pregăteşte să ia decizia "cea mai importantă din viaţa sa" legată de o eventuală redeschidere a economiei. În plus, dr Fauci a declarat la CNN că Statele Unite ar fi putut avea mai puţine decese dacă lua, de la bun început măsuri drastice de reducere a activităţii sociale şi economice.

Canada raportează o creştere cu 9% a numărului de decese, care ajunge la 734 

Canada a raportat luni o creştere cu aproape 9% a numărului de decese provocate de îmbolnăvirea cu noul coronavirus, bilanţul ajungând astfel la 734 de victime, conform datelor publicate de agenţia de sănătate publică, transmite Reuters.

Luni, la ora locală 11.00 (15.00 GMT), numărul total al persoanelor diagnosticate cu coronavirus era de 24.804.

Duminică, bilanţul deceselor era de 674, iar cel al cazurilor de infectare, de 23.719.

La Montreal, poliţia a deschis o platformă online pe care pot fi denunţate abaterile de la 'consemnele de distanţare socială şi directivele guvernamentale' în legătură cu epidemia de COVID-19.

Astfel de abateri pot fi „o sărbătorire într-un domiciliu cu persoane care nu locuiesc acolo“ un meci de fotbal în parc sau „un magazin alimentar care nu respectă regulile de igienă prescrise“, explică poliţia din Montreal (SPVM).

„Obiectivul este de a descongestiona apelurile la (numărul de urgenţă) 911“, pentru ca personalul să se poată concentra pe cele mai urgente, a explicat purtătorul de cuvânt la SPVM, André Durocher, arătând că nu este vorba despre a încuraja „delaţiunea“. „Nu vrem ca oamenii să înceapă să-şi petreacă ziua la fereastră să vadă ce face vecinul lor. Nu acesta este scopul exerciţiulu“, ci de a ne asigura că regulile sunt respectate, a adăugat el.

Ca şi în restul provinciei Quebec, poliţia din Montreal a primit instrucţiuni în ce priveşte sancţionarea nerespectării regulilor impuse. Amenzile se ridică la 1.546 dolari canadieni (1.000 de euro), iar până acum au fost dictate peste 700 într-o lună, a precizat purtătorul de cuvânt.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite