SUA. Începe procesul istoric de punere sub acuzare a fostului preşedinte Donald Trump pentru instigare la revoltă. Care este strategia avocaţilor INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte republican al SUA, Donlad Trump
Fostul preşedinte republican al SUA, Donlad Trump

În Senatul Statelor Unite începe astăzi procesul istoric  în vederea destituirii fostului preşedinte Donald Trump pentru instigare la revoltă, după ce susţinătorii săi au atacat Capitoliul, în ianuarie. Democraţii, care coordonează procedurile de acuzare, au calificat probele ca fiind covârşitoare, în timp ce avocaţii lui Donald Trump consideră că procesul nici n-ar trebui să aibă loc.

În documentul transmis ieri Senatului, democraţii din Camera Reprezentanţilor, care îl vor pune sub acuzare pe Trump, spun că „incitarea la insurecţie împotriva Guvernului Statelor Unite, care a întrerupt transferul paşnic al puterii, este cea mai gravă încălcare a Constituţiei comisă vreodată de vreun preşedinte”.

Potrivit unei înţelegeri la care au ajuns liderul democraţilor din Senat, Charles Schumer, şi cel al republicanilor, Mitch McConnell, astăzi Senatul va dezbate şi vota dacă procesul este constituţional. Pledoariile vor începe miercuri. Cele două părţi, procurori şi avocaţi, vor avea câte 16 ore pentru a-şi prezenta cazul în faţa Senatului.

Acuzarea şi apărarea 

În cadrul procesului din Senat, congresmenii din Camera Reprezentanţilor vor acţiona ca nişte procurori, în timp ce Trump va fi aparat de avocaţii săi. El nu trebuie să apară în persoană în faţa senatorilor, iar avocaţii săi au respins zilele trecute solicitarea democraţilor de a depune mărturie în faţa Senatului. După prezentarea cazului de către procurori, va fi rândul echipei de avocaţi a fostului preşedinte să-şi prezinte argumentele. Senatorii pot pune apoi întrebări în scris, după care va urma votul final. Democraţii care vor acţiona ca procurori în timpul procesului sunt Jamie Raskin (Maryland), Diana DeGette şi Joe Neguse (Colorado), David Cicilline (Rhode Island), Joaquin Castro (Texas), Eric Swalwell şi Ted Lieu (California), Stacey Plaskett (Virgin Islands) şi Madeline Dean (Pennsylvania). Echipa legală a lui Trump va fi condusă de David Schoen, un comentator juridic care apare frecvent la televiziunile americane, şi Bruce Castor, un fost procuror districtual din Pennsylvania care a fost criticat în urmă cu ceva a

ni din cauza deciziei sa de a nu-l pune sub acuzare pe actorul Bill Cosby într-un caz de crime sexuale. Procesul din Senat ar fi trebui prezidat de judecătorul şef al Curţii Supreme, dar acesta a refuzat să o facă deoarece Trump nu mai este preşedinte. Cel care va conduce şedinţele e senatorul Pat Leahy, un democrat de Vermont în vârstă de 80 de ani care zilele trecute s-a confruntat cu unele probleme de sănătate. Leahy este noul preşedinte „pro tempore“ al Senatului şi, ca şi senator, va vota şi el la finalul procesului pentru achitarea/condamnarea fostului lider de la Casa Albă. Odată ce senatorii vor ajunge la un vot final cu privire la acuzaţia de punere sub acuzare – de data aceasta există doar una, instigarea la insurecţie – fiecare din cei 100 de membri ai camerei superioare se va ridica în picioare şi îşi va anunţa votul: vinovat sau nevinovat. 

Strategia apărării

Cu o zi înaintea începerii procesului de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump sub acuzaţia că a incitat asaltul asupra Capitoliului de luna trecută, avocaţii săi au negat luni că miliardarul republican a încurajat violenţa şi au pus la îndoială constituţionalitatea procedurii acum că acesta nu se mai află la Casa Albă, relatează Reuters.

Avocaţii lui Trump i-au acuzat pe cei nouă congresmeni democraţi, numiţi oficial „manageri ai impeachment-ului” de „necinste intelectuală şi lipsă de conţinut factual” pentru modul în care au portretizat discursul lui Trump de la 6 ianuarie către susţinătorii săi, înainte ca aceştia să ia cu asalt clădirea Congresului.

O sursă familiarizată cu discuţiile a declarat că procesul va începe cu o dezbatere de patru ore asupra constituţionalităţii procedurii în contextul în care Donald Trump nu mai este preşedinte. Procesul va prilejui apoi 32 de ore de dezbateri începând de miercuri după-amiază, a adăugat sursa citată.

Cei nouă democraţi care vor juca rolul de procurori speră să-i convingă pe membrii Senatului împărţi egal între democraţi şi republicani să-l condamne pe Trump şi să-i interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică. Donald Trump şi-a încheiat mandatul de preşedinte pe 20 ianuarie, după ce a pierdut alegerile din 3 noiembrie în faţa lui Joe Biden.

„Necinstea intelectuală şi lipsa de conţinut factual care se remarcă în memorandumul pentru proces al managerilor Camerei servesc doar pentru a evidenţia încă o dată că această procedură de impeachement nu a avut niciodată ca scop căutarea dreptăţii”, au scris avocaţii lui Trump drept răspuns la un briefing al procurorilor Camerei Reprezentanţilor.

„În loc de asta, aceasta a fost doar o tentativă egoistă a conducerii democrate de a profita de sentimentele de şoc şi confuzie de care au fost năpădiţi americanii din întreg spectrul politic când au văzut distrugerea de la Capitoliu comisă de câteva sute de persoane”, au mai scris avocaţii lui Trump în răspunsul lor.

Ei şi-au subliniat opinia că un proces după încetarea mandatului nu este permis în conformitate cu Constituţia.

O tentativă eşuată de la 26 ianuarie de a respinge cazul împotriva lui Trump întrucât ar fi neconstituţională o astfel de procedură după încetarea mandatului a beneficiat de sprijinul a doar 45 dintre cei 50 de republicani din Senat.

Procurorii Camerei Reprezentanţilor au respins acest argument în documentul trimis Senatului săptămâna trecută. Ei au pledat pentru condamnarea lui Donald Trump pentru a pentru a proteja democraţia americană şi securitatea naţională şi pentru a descuraja orice viitor preşedinte care ar putea lua în considerare provocarea de violenţe pentru a obţine puterea. Ei au argumentat că Trump are „o responsabilitate unică” pentru asaltul asupra Capitoliului.

Pentru a obţine o condamnare, 17 republicani vor trebui să li se alăture celor 50 de democraţi în timpul votului, un obstacol dificil, notează Reuter, preluată de agerpres.ro.

Dacă procurorii Camerei Reprezentanţilor vor decide să cheme martori, Senatul va dezbate această temă şi va organiza un vot asupra acestui aspect, a mai precizat sursa citată.

În discursul său de la 6 ianuarie, Trump a repetat afirmaţiile nedovedite că alegerile au fost fraudate şi le-a cerut susţinătorilor săi să mărşăluiască la Capitoliu, „să oprească furtul”, „să dea dovadă de tărie” şi „să lupte din răsputeri”.

Asaltul a întrerupt certificarea oficială de către Congres a victoriei în alegeri a lui Biden, i-a făcut pe congresmeni să se încerce să se ascundă în clădire pentru a fi în siguranţă şi s-a soldat cu moartea a cinci oameni, printre care un ofiţer de poliţie.

Avocaţii lui Trump susţin că el a folosit cuvântul luptă într-un „sens figurat” şi acest lucru „nu poate fi interpretat drept o încurajare a unor acte de violenţă”.

„În mod notabil au lipsit din discursul său orice referire sau încurajare a unei insurecţii, revolte, acţiuni criminale sau orice acte de violenţă fizică de orice fel”, au mai apreciat avocaţii lui Donald Trump.

Contestarea cazului împotriva lui Trump pe motive constituţionale le va permite republicanilor din Senat să voteze împotriva condamnării fără a apăra direct discursul fostului preşedinte către susţinătorii săi înainte de asaltul asupra Capitoliului, notează Reuters.

Ambele partide au un interes în a încheia procesul cât mai repede. Biden a făcut apel de la începerea mandatului la vindecare şi unitate într-o ţară care a fost profund polarizată de preşedinţia lui Trump.

Democraţii deţin majorităţi fragile atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat, iar procesul de impeachment ar putea să îngreuneze adoptarea de către Congres a planului de redresare de 1,9 trilioane de dolari după pandemia de COVID-19 şi încheierea procesului de validare a membrilor guvernului, mai scrie agenţia de ştiri britanică.

Cât va dura procesul

Deocamdată este neclar cât va dura procesul. Senatul trebuie să fie de acord cu regulile acestuia, iar liderii celor două partide încă mai analizează detaliile. Primul proces de punere sub acuzare al lui Trump, cel legat de Ucraina, a durat aproape trei săptămâni. Dar procesul actual este de aşteptat să fie mai scurt, deoarece cazul este mai puţin complicat şi senatorii cunosc deja multe dintre detalii, mulţi dintre ei fiind prezenţi în clădirea Congresului în timpul insurecţiei. În plus, deşi democraţii doresc să se asigure că au suficient timp pentru a-şi susţine cazul, ei nu vor să blocheze Senatul pentru prea mult timp. 

Efectele în caz de condamnare sau achitare

Prin punerea sub acuzare a lui Trump pentru a doua oară în mai puţin de un an şi jumătate, liderii Partidului Democrat urmăresc să-l împiedice pe acesta să mai deţină vreo funcţie federală, ceea ce ar însemna, printre altele, că republicanul nu ar mai putea candida în 2024 pentru un al doilea mandat de lider al Statelor Unite. Dacă va fi condamnat de către Senat, Trump nu va fi însă împiedicat în mod automat să candideze la funcţii publice. În acest caz, democraţii vor trebui să organizeze un al doilea vot prin care acestuia să-i fie interzisă deţinerea unei funcţii, ceea ce ar însemna de facto că republicanul nu ar mai putea candida în 2024 pentru un al doilea mandat de preşedinte. 

Trump ar putea fi, de asemenea, să fie descalificat să mai primească beneficiile acordate foştilor preşedinţi prin aşa-numitul Post Presidents Act, inclusiv protecţie din partea Secret Service, pensie şi indemnizaţia anuală de călătorie. De asemenea, conform Constituţiei SUA, preşedinţii condamnaţi nu pot fi graţiaţi. Dacă însă va fi achitat, Trump va continua să aibă acces la toate beneficiile oferite unui fost preşedinte american, inclusiv la opţiunea de a candida din nou la funcţii publice. Nu este exclus însă ca achitarea fostului preşedinte să nu fie ultimul capitol din această saga juridică.

Donald Trump ar putea să fie supus procedurii de cenzură sau în cazul lui să fie aplicate prevederile celui de-al 14-lea Amendament, menit să împiedice persoanele să ocupe funcţii federale dacă se consideră că ele „s-au angajat în insurecţie sau rebeliune împotriva Constituţiei.” Analiştii de peste ocean cred că o a doua achitare de către Senat ar fi o victorie pentru Trump şi ar dovedi că fostul preşedinte păstrează o influenţă considerabilă asupra partidului său. 

 Fostul magnat în domeniul imobiliar are însă multe de pierdut în timpul procesului, care urmează să fie transmis în direct în întreaga ţară.

În pofida faptului că este susţinut de o bază, atacul i-a erodat popularitatea.

Potrivit unui sondaj Ipsos/ABC News publicat duminică, 56% dintre americani cred că este necesar ca fostul preşedinte să fie condamnat şi să i se interzică să mai candideze - însă peste 80% dintre republicani se opun acestui lucru.

Trump cochetează, la vârsta de 74 de ani, cu ideea unei noi candidaturi în 2024, şi nu are interesul să vadă acest episod jucat şi rejucat.

Însă democraţii care prezintă acuzarea intenţionează să denunţe atitudinea lui Donald Trump care, potrivit argumentelor lor scrise, ”a creat un butoi cu pulbere, a aprins o scânteie şi apoi a încercat să obţină profit personal de pe urma haosului care a urnat”.

Ei urmează să revină îndelung asupra evenimentelor care au zguduit democraţia americană.

infografie proces trump
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite