Stephen King susţine controlul armelor: „De câte ai nevoie să te simţi în siguranţă?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stephen King vrea un control mai riguros al celor care deţin arme de foc FOTO Shutterstock
Stephen King vrea un control mai riguros al celor care deţin arme de foc FOTO Shutterstock

Cunoscutul scriitor american Stephen King îşi exprimă destul de dur părerea referitoare la proprietarii armelor de foc, printre care se numără şi el, într-un eseu dat publicităţii vineri. El face apel la interzicerea armelor semi-automate şi propune măsuri pentru controlul armelor de foc, motivat de incidentul armat din şcoala din Connecticut de anul trecut.

Într-un eseu lung de 25 de pagini, denumit simplu „Arme“ (Guns), disponibil cu 99 de cenţi (aproximativ 3,20 lei), King mărturiseşte că deţine trei pistoale, dar este complet conştient de ce implică acest lucru. El critică Asociaţia Naţională a Armelor de Foc din SUA, critică presa pentru relatările pline de prejudecăţi, şi politicienii pentru lipsa lor de reacţie, informează USA Today. 

King a amintit că şi-a retras de pe piaţă propria nuvelă, intitulată „Furie“ (Rage), după ce a fost considerată responsabilă pentru patru atacuri armate în şcoli, între 1988 şi 1996. „Faptele au fost declanşate de mai mult decât o simplă nuvelă. Atacatorii erau băieţi nefericiţi cu probleme psihologice grave, băieţi care au fost bruscaţi la şcoală şi răniţi de neglijarea părinţilor sau au fost chiar victime ale abuzului. Cu toţii au avut un acces facil la arme de foc“, notează Stephen King în eseu.

El este convins că nu nuvela publicată în 1977 i-a transformat în ucigaşi. „Ei au descoperit ceva acolo care i-a influenţat, dar erau deja nişte copii distruşi. Şi totuşi, am văzut în «Furie» un catalizator. N-am retras-o pentru că mi-a cerut-o legea, ci pentru că, după părerea mea, putea face rău oamenilor şi asta era responsabilitatea mea.  Nu laşi un bidon plin cu benzină lângă un băiat cu tendinţe spre piromanie“.

Stephen King este de părere că armele de atac vor rămâne disponibile „nebunilor“ până când cei care se ocupă de reglementarea lor vor decide altfel. În plus, scriitorul se adresează şi posesorilor de armă. „Nimeni nu vrea să vă ia armele de vânătoare, puştile, revolverele şi nimeni nu vrea să vă ia pistoalele automate, atâta vreme cât ele sunt limitate la 10 focuri. Dacă nu poţi omorî un om care îţi atacă locuinţa cu zece gloanţe, atunci ar trebui să te mai antrenezi.

Cât de paranoic vrei să fii? De câte arme ai nevoie să te simţi în siguranţă? Şi cum poţi să le ţii, simultan, încărcate, la îndemână, şi totuşi nu la îndemâna copiilor? Eşti sigur că nu te-ai simţi mai în siguranţă cu o alarmă foarte bună, dar fără să rişti să-ţi împuşti soţia?“, îi întreabă King pe posesorii de arme.

În New York a fost adoptată cea mai dură lege din America privind controlul asupra armelor, după atacul armat de anul trecut de la şcoala Sandy Hook. Atunci au fost ucise 26 de persoane, dintre care 20 de copii, de către un tânăr de 20 de ani, bolnav de autism. Chiar şi-aşa, mii de americani au ieşit în stradă în mai multe oraşe din SUA, în semn de protest faţă de cel mai radical plan de control al armelor din SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite