Răspunsul poporului american pentru Vladimir Putin: V-a ajutat cumva Snowden?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra publicaţie americană, Washington Post, publică astăzi un răspuns de excepţie la scrisoarea lui Vladimir Putin adresată poporului american. Jurnalistul Dana Milbank îi răspunde direct preşedintelui rus, fără a scăpa ocazia de a amenda şi atitudinea preşedintelui Obama.

Dragă Domnule Preşedinte Putin,

Vă mulţumesc foarte mult pentru scrisoarea către poporul american! Sunt  un cetăţean american şi, când am aflat joi de la agenţia oficială de ştiri a Rusiei, New York Times, că doriţi să „vă adresaţi direct poporului american“, m-am gândit: Cât de drăguţ!

Ştiu că vorbesc în numele multor cetăţeni americani când vă felicit pentru engleza vorbită. A fost fără greşeală, fără niciun articol scăpat, aşa cum fac mulţi dintre concetăţenii mei. Vă rog  nu fiţi ofensat, dar trebuie să vă întreb: V-a ajutat cumva Edward Snowden cu redactarea scrisorii?

Nu numai engleza dumneavoastră m-a impresionat. Argumentele dvs. de geopolitică au fost isteţe-„bomba“, aşa cum spunem noi poporul american. (Dar nu e vorba de aceleaşi bombe folosite în Siria). Aţi fost atât de grijuliu să ne reamintiţi de vremurile de demult când eram aliaţi, iar referirea la „încrederea reciprocă“ şi „succesul împărţit“ mă duc cu gândul că am putea fi din nou prieteni. Menţiunile dvs. pozitive despre Israel şi Papă, îmi reamintesc că avem atât de multe în comun.

Deşi unii dintre noi cred că este o idee bună să avem o intervenţie militară în Siria, majoritatea americanilor sunt de acord cu dvs. că este o idee proastă. (Domnul preşedinte Obama, după cum aţi auzit, este de ambele părţi).  Argumentele dvs. împotriva atacului erau creative, de aceea e aşa păcat că, la final, le-aţi cam stricat. Când ne-aţi spus că americanii nu sunt „excepţionali“- asta ne-a rănit pe noi toţi americanii.

Am fost surprins de această „scăpare“ pentru că eu cred că dvs. înţelegeţi cu adevărat americanii. Când am văzut poze cu dvs. fără cămaşă, în Siberia, mi-a venit în minte unul dintre cei mai celebrii legislatori americani, Anthony Weiner. Când v-am văzut fentând legile ruseşti pentru a rămâne la putere, mi-aâi adus aminte de o altă figură de top a Americii, Rod Blagojevich. Motocicleta Harley- Davidson, îmbrăcămintea neagră, amanta care are jumătate din vârsta dvs- sunteţi practic un cetăţean american.

De aceea, părerea dvs. despre „excepţionalitatea americană“ pare şi mai de neînţeles. „Este extrem de periculos să încurajăm oamenii să se privească ca fiind excepţionali“, scriaţi dvs. „Suntem toţi atât de diferiţi, dar când cerem binecuvântarea Domnului, nu trebuie să uităm că Dumnezeu ne-a creat egali“ (Apropo, mulţumesc pentru menţiunea respectuoasă despre Dumnezeu; poporul american răspunde foarte bine la asta.) Dar cred că ceea ce a mers prost, a fost faptul că translatorii dvs. v-au dezamăgit când au tradus „excepţional“  prin  luchshyy (mai bun), decât prin razlichnyy (diferit).

Americanii nu consideră că sunt mai buni decât alţi oameni. Dacă vă îndoiţi de asta, trebuie doar să vă uitaţi la Congres. Dacă am fi fost cu adevărat superiori, atunci era vreo şansă să îi alegem pe ei ca să ne reprezinte? Sunt şi excepţii – sigur, considerăm că suntem mai buni decât canadienii, dar vă rugăm nu le spuneţi, pentru că sunt teribil de amabili – dar în general acceptăm faptul că toate ţările au punctele lor forte. Ştim, de exemplu, că ruşii sunt mai buni ca noi în producerea delicatesurilor, precum caviarul şi dioxina*. (glumesc!)

Când spunem că suntem excepţionali, mă refer la faptul că suntem diferiţi. Cu puţine excepţii, suntem toţi străini pe pâmântul acesta; familiile noastre au venit din toate colţurile lumii şi au adus toate culorile, religiile şi limbile. Noi considerăm că acest amestec, împreună cu societatea noastră liberă, a produs generaţii de energie creativă şi ingenuozitate, de la Declaraţia de Independenţă la Facebook, de la Thomas Jefferson la Miley Cyrus. Nicio ţară nu prea este aşa.

Americanii nu sunt mai buni decât alţii, dar experienţa noastră americană este unică- excepţională- şi a creat cea mai puternică economie şi armată din lume, care, de multe ori, a fost folosită pentru binele acestei lumi. Când puneţi la îndoială excepţionalitatea americană, veţi găsi prea puţină susţinere din partea oricăruia dintre noi, liberali sau conservatori, democraţi sau republicani, porumbei sau vulturi.

Sper că nu veţi privi această critică în mod negativ, pentru că v-am oferit-o cu prietenie. Am fost în Slovenia în acea zi când preşedintele George W. Bush s-a uitat în sufletul dvs. şi i-a plăcut ce a văzut. Şi dacă strămoşii dvs. nu i-ar fi alunga pe strămoşii mei din Europa de Est, nu aş fi fost aici azi, participând la experimentul american.

În orice caz, a fost o plăcere să primesc scrisoarea dvs. Vă rog să ne mai scrieţi curând. Cred că este începutul unei prietenii excepţionale (n.r. Aluzie la replica din finalul filmului Casablanca).“

Scrisoarea lui Putin adresată poporului american prin intermediul New York Times

*substanţă folosită în fabricarea armelor chimice

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite