Cazul Jeffrey Epstein a cutremurat opinia publică: un miliardar, care se presupune că a abuzat sexual sute de fete, scăpând aproape nepedepsit. Iar cu cât ies mai multe detalii la lumină, cu atât devine mai clar: şi alte personalităţi ar putea fi implicate în reţeaua de trafic de persoane în scopuri sexuale.

Prinţul Andrew, fiul reginei Elisabeta a II-a, ar fi forţat şi el fete mijlocite de Epstein, să întreţină cu el relaţii sexuale. Fostul ministru american al Muncii, Alexander Acosta, a fost nevoit să-şi dea demisia, fiind parţial responsabil pentru că Epstein a scăpat de pedeapsa de închisoare cu viaţa în anii 2000. Iar despre Bill Clinton şi Donald Trump se ştie că erau prieteni cu Epstein.

Un rol de cu totul altă dimensiune în scandalul Epstein îl are o femeie, al cărei nume este mai puţin cunoscut: Ghislaine Maxwell. Britanica, în vârstă de 57 de ani, care se prezintă drept „socialite“ (personalitate mondenă), a rămas prietenă cu Epstein, după ce fusese iubita acestuia pe o perioadă scurtă în 1992. Se pare că Maxwell i-a furnizat miliardarului tinere ani de zile, pregătindu-le chiar pentru escapadele sexuale cu acesta.

Ghislaine Maxwell la un simpozion pe tema „Femei, inovaţii şi antreprenori“

Un exemplu este Virginia Roberts. În 1998 avea 15 ani şi lucra la centrul Spa al clubului lui Donald Trump, Mar-a-lago, din Palm Beach, Florida. Acolo a cunoscut-o pe Maxwell, care i-a făcut cunoştinţă cu Jeffrey Epstein. Propunerea iniţială a fost ca eleva să lucreze ca maseuză pentru bărbatul care era de trei ori mai în vârstă decât ea. S-a dovedit rapid că totul era de fapt o minciună. Într-un video, publicat de Miami Herald şi realizat de jurnalista Julie K. Brown, cea care a dezvăluit scandalul, Roberts povesteşte cum, după ce a acceptat oferta, a început un edevărat training, la care învăţa, printre altele, cum să facă sex oral. Şi cum să se comporte calm şi submisiv. Şi cum Jeffrey „dă ce vrea“, povesteşte Roberts. „O mare parte din acest training a fost oferit de Ghislaine în persoană. Este incredibil că o femeie poate accepta aşa ceva. Şi nu numai că a acceptat, dar m-a determinat să fac asta.“

„Îmi era teamă, iar oamenii aceia aveau multă putere“

Virginia Roberts a mai povestit cum făcea parte din anturajul lui Epstein şi cum era forţată mereu să întreţină relaţii sexuale, până la vârsta de 19 ani, cu el şi cu prietenii sau partenerii săi de afaceri, oameni renumiţi. Susţine că ar fi fost abuzată de prinţul Andrew de trei ori. Există şi o poză în care fata, la vârsta de 17 ani, apare cu prinţul; cel din urmă o ţinea de talie în fotografie. Poza a fost făcută în casa lui Ghislaine Maxwell, care zâmbea în fundal. Britanica neagă toate acuzaţiile, vorbind despre „minciuni şi acuze defăimătoare“.

Roberts a mai povestit că în 2007, la cinci ani după ce a reuşit să scape de mafia traficanţilor sexuali, a fost sunată de Maxwell, aceasta avertizând-o să nu povestească niciodată despre cele întâmplate. Roberts a şi ţinut secret toată povestea o perioadă bună de timp. „Eram tânără, îmi era teamă şi oamenii aceia aveau multă putere“, spune femeia. Cu ani mai târziu, a intentat proces împotriva lui Maxwell, dar în 2017, în urma unei înţelegeri, în care Roberts a primit din partea lui Maxwell o anumită sumă de bani, procesul a fost oprit.

Jeffrey Epstein (în centrul imaginii)

„Peşte“ şi salvatoare de oceane

Nu se cunosc multe despre viaţa privată a lui Ghislaine Maxwell. Este fiica mogulului media britanic Robert Maxwell, care a murit pe iahtul său în condiţii misterioase, în 1991. La momentul respectiv avea datorii exorbitante şi se servea fără jenă din fondul de pensii al angajaţilor săi. Ghislaine Maxwell a emigrat în SUA, tocmai pentru a scăpa de ochii presei britanice de bulevard. În 2012 a pus bazele unei organizaţii caritabile de salvare a oceanelor, numită TerraMar.

Epstein a declarat la un moment dat că Maxwell este „cea mai bună prietenă“ a sa. Revista Vanity Fair scria că Maxwell îi organiza lui Epstein „o mare parte din viaţă“. Tot din această organizare de viaţă se pare că făceau parte şi fetele, pe care i le găsea Maxwell, după cum povestesc Virginia Roberts şi alte femei.

În aprilie 2018, Maria Farmer, o fostă angajată a lui Epstein, a ieşit şi ea în faţa presei. Ea şi sora ei, care avea atunci 15 ani, ar fi fost abuzate sexual de două ori în anii 1990 de Epstein şi de Maxwell. Farmer a mai povestit că vedea des cum fete tinere intrau în locuinţa lui Epstein din New York. „Când am întrebat-o pe Maxwell ce fac aceste fete atât de des acolo, mi-a răspuns că veneau pentru a se prezenta ca fotomodele.“

Mai mulţi observatori cred că următorul proces împotriva lui Epstein ar putea genera şi alte procese împotriva apropiaţilor săi. Şi probabil că atunci va fi vizată şi Ghislaine Maxwell.

Carla Bleiker - Deutsche Welle