Edward Snowden nu a obţinut singur datele care au distrus imaginea SUA. Colaboratorul NSA şi-a convins mai mulţi colegi să-i dea parolele lor de acces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edward Snowden şi-a convins în jur de 25 de colegi să-i dea datele de autentificare în sistemul NSA
Edward Snowden şi-a convins în jur de 25 de colegi să-i dea datele de autentificare în sistemul NSA

Fostul colaborator al Agenţiei Centrale de Infomaţii (CIA) şi-a convins mai mulţi colegi să-i dea conturile de logare şi parolele pentru a accesa o parte din documentele clasificate pe care Edward Snowden le-a copiat şi furnizat presei internaţionale. Dezvăluirile au iscat un scandal mondial, după ce s-a aflat faptul că americanii nu se dau în lături de la interceptarea telefoanelor şefilor de state, inclusiv din statele aliate.

Mai mulţi angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) i-au dat lui Snowden datele lor de autentificare, pe care acesta le-a folosit pentru a accesa documente clasificate, la care nu putea ajunge doar cu autorizaţiile sale de securitate, transmite în exclusivitate agenţia de ştiri Reuters. 

Edward Snowden şi-ar fi păcălit în jur de 20-25 de colegi să-i furnizeze informaţiile, spunându-le că are nevoie de ele pentru ca el să-şi poată îndeplini atribuţiile de administrator de sistem, au declarat mai multe surse guvernamentale americane sub anonimat. 

Câţiva dintre cei care i-au dat datele lui Snowden au fost identificaţi, interogaţi şi schimbaţi din posturile pe care le deţineau în cadrul NSA. 

Sursele nu au precizat dacă autorităţile iau în calcul posibilitatea că angajaţii i-au oferit lui Snowden informaţiile fără a fi păcăliţi. 

Dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), arată că americanii au monitorizat astfel cel puţin 35 de şefi de stat sau de guverne. Informaţiile îi plasează pe americani în poziţia inconfortabilă şi fără precedent pentru ei în care Germania şi Franţa plănuiesc să-i ceară să semneze un acord prin care-şi ia angajamentul să nu mai spioneze.

În Marea Britanie, premierul David Cameron a anunţat că ia în calcul aplicarea unei interdicţii pentru presă de a mai publica informaţii din documentele furnizate de Snowden. Germanii urmează însă o strategie opusă. Hans-Peter Friedich, ministrul de Externe, a anunţat că Germania va expulza orice diplomat american de pe teritoriul său dacă se va dovedi că acesta a fost implicat în operaţiuni de spionaj. 

Totodată, parlamentarii germani au anunţat că vor să convoace pe Snowden ca martor într-o investigaţie proprie. Berlinul vrea să trimită o delegaţie în Rusia pentru a-l interoga pe fostul colaborator CIA, o măsură greu de obţinut, dar mult mai uşor de acceptat de ruşi decât primirea unei delegaţii americane cu acelaşi scop.

CITEŞTE MAI  MULT

Germania ameninţă că va expulza orice diplomat american dacă se dovedeşte că a spionat

Hans-Peter Friedich, ministrul de Externe de la Berlin, a avertizat marţi că va expulza de pe teritoriul Germaniei orice diplomat american în cazul în care se va confirma că acesta a desfăşurat operaţiuni de colectare de date.

Serviciile secrete americane, luate la control

Agenţiile de informaţii vor fi anchetate de Senatul american din ordinul preşedintelui Obama cu privire la practicile de spionaj care au stârnit un scandal internaţional.

Obama şi-a pus toată lumea-n cap

Scandalul de spionaj stârnit de dezvăluirile lui Snowden şi strategia incoerentă privind Siria i-au înfuriat pe aliaţii americanilor, iar preşedintele Barack Obama este privit cu tot mai multă neîncredere. „Aliaţii nu mai au încredere în noi, iar inamicii nu se mai tem de noi”, a descris fostul vicepreşedinte american Dick Cheney situaţia grea în care deciziile administraţiei Obama au adus SUA pe plan mondial.

SUA se apără în scandalul internaţional de spionaj: nu am interceptat noi telefoanele, serviciile europene ne-au furnizat informaţiile 

Tensiunile privind practicile de colectare de informaţii ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a Statelor Unite ajung într-o nouă fază. După ce câţiva lideri europeni au devenit în ultimele săptămâni cei mai aprigi critici ai practicilor de spionaj ale SUA, aceştia au devenit dintr-o dată din victime indignate - colaboratori voluntari la programul de monitorizare a zeci de milioane de apeluri telefonice.

Şeful agenţiilor americane de informaţii: spionarea aliaţilor este „o stradă cu două sensuri”

Colectarea de date despre liderii mondiali este un „principiu fundamental” al agenţiilor de informaţii, iar activităţile statelor care se spionează între ele reprezintă „stradă cu două sensuri”, explică James Clapper, directorul comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA. Oficialul a subliniat însă faptul că interceptările care au adus SUA în mijlocul acestui scandal au fost realizate de serviciile europene din ordinul propriilor guverne.

Americanii l-au spionat pe Papa Francisc în timpul conclavului din martie

Agenţia Naţională pentru Securitate a Statelor Unite ale Americii l-a spionat pe arhiepiscopul argentinian Jose Mario Bergoglio înaintea şi în timpul conclavului de la jumătatea lunii martie, când acesta a fost ales Suveran Pontif, după demisia neaşteptată a Papei Benedict al XVI-lea.

Edward Snowden s-a angajat în Rusia: va oferi asistenţă tehnică unui site „mare”

Ruşii i-au găsit un loc de muncă lui Edward Snowden, fostul colaborator CIA ale cărui dezvăluiri privind programele de colectare de informaţii ale Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA au stârnit un scandal internaţional de spionaj.

CIA, dată de gol de factura la telefon. Agenţia spionează şi cetăţeni americani

Anual, puternica Agenţie Centrală de Informaţii (CIA) plăteşte companiei AT&T, cel mai mare furnizor de servicii de telefonie din SUA, mai bine de 10 milioane de dolari pentru a facilita operaţiunile antitero de peste hotare ale companiei. De fapt, CIA plăteşte această sumă pentru a avea acces la date confidenţiale pe care compania le colectează despre apelurile internaţionale efectuate de cetăţeni americani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite