Ministrul român de externe, la Washington. Va discuta despre parteneriatul strategic, Visa Waiver, criza gazelor şi securitatea în zona Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antony Blinken, secretarul de stat american şi Bogdan Aurescu, şeful diplomaţiei române
Antony Blinken, secretarul de stat american şi Bogdan Aurescu, şeful diplomaţiei române

Bogdan Aurescu va avea luni, la Washington D.C., consultări politice bilaterale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul vizitei pe care ministrul român de externe o efectuează în Statele Unite ale Americii, în perioada 8-9 noiembrie 2021, la invitaţia omologului american.

Consultările dintre ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Antony Blinken vor viza identificarea modalităţilor concrete de dezvoltare şi aprofundare a cooperării bilaterale în domeniile politic, securitar, militar, energetic, întărirea cooperării economice, inclusiv promovarea proiectelor strategice de interconectare prioritare pentru România - Rail2Sea şi Via Carpathia, precum şi în domeniul energiei nucleare civile.

"Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce priveşte accederea ţării noastre în programul Visa Waiver, ca obiectiv de mare importanţă pentru cetăţenii români”, mai precizează sursa citată.

De asemenea, vor fi abordate evoluţiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre şi securităţii pe Flancul Estic al NATO, coordonarea în cadrul NATO, inclusiv în ceea ce priveşte negocierea Noului Concept Strategic, precum şi alte teme de interes de pe agenda transatlantică.

Totodată, va exista un schimb de opinii privind situaţia relaţiilor cu Rusia, China, precum şi privind agenda regională, inclusiv evoluţiile recente din Republica Moldova, a informat MAE.

Vizita se înscrie într-un nou trend ascendent al relaţiei de parteneriat strategic dintre România şi Statele Unite, ea urmând vizitei pe care secretarul american al apărării Lloyd Austin a efectuat-o în luna octombrie la Bucureşti, unde a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis şi omologul român Nicolae Ciucă. 

De asemenea, vizita are loc după ce SUA şi România au anunţat, prin preşedintele Klaus Iohannis şi emisarul special pentru climă al preşedintelui SUA, John Kerry, un acord prin care SUA vor construi în România primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni. Aceasta va fi prima întrevedere bilaterală oficială Aurescu – Blinken, deşi cei doi au mai discutat atât în marja reuniunilor NATO şi OCDE, cât şi telefonic.  Vizita marchează, totodată, deschiderea oficială a celei de-a şaptea reuniuni a Dialogului Strategic România – SUA pentru implementarea Declaraţiei comune pentru Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii din 2011, informează MAE într-un comunicat.

Coicidenţă sau nu, la Washington a fost invitat, săptămâna aceasta şi ministul ucrainean de externe Dmitro Kuliba pentru a discuta despre criza gazelor provocată de Moscova care vrea să-şi promoveze gazoductul Nord Stream2 care ocoleşte Ucraina şi despre noile comasări şi mişcări de trupe ruseşti la graniţa cu Ucrain care îngrijorează SUA. 

SUA au avertizat Europa despre o posibilă reîncepere a ostilităţilor în Ucraina printr-o ofensivă susţinută de Rusia

Potrivit publicaţiei germane Süddeutsche Zeitung, Statele Unite au avertizat Uniunea Europeană şi cele trei state lider de pe continentul european că Rusia a concentrat forţe mari la graniţa cu Ucraina şi, în acest fel, ostilităţile din Donbas ar putea izbucni în orice moment.

După cum a informat publicaţia germană, Washingtonul a transmis Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi serviciului de relaţii externe al UE un avertisment cu privire la posibila escaladare a conflictului din Donbas. Potrivit americanilor, Rusia se pregăteşte pentru un atac asupra Ucrainei, dovadă fiind concentrarea de trupe importante la frontiera comună.

Süddeutsche Zeitung a informat că, pentru susţinerea ipotezei de pregătire a Rusiei pentru atac, Washingtonul a prezentat mai multe scheme de deplasare a trupelor ruse în apropierea teritoriului Ucrainei, precum şi imagini cu unele tabere militare.

Site-ul proguvernamental rus Topwar.ru a combătut aceste informaţii, acuzând SUA că induce în eroare comunitatea internaţională. Jurnaliştii ruşi au precizat că, recent, “americanii au descoperit o armată de tancuri lângă graniţa cu Ucraina şi au spus acest lucru cu voce tare întregii lumi”.

După cum s-a dovedit ulterior, era vorba despre un instantaneu al unei tabere a armatei ruse de lângă localitatea Yelnya din Regiunea Smolensk, ce se învecinează cu Republica Belarus şi nu cu Ucraina. Publicaţia electronică rusească a ironizat dovezile americane, precizând că, după logica autorităţilor de la Washington, “nu ar fi surprinzător dacă un convoi de tancuri ruseşti care se va deplasa spre vest undeva în zona Uralilor va fi considerat că merge la graniţa cu Ucraina”.

Anterior, reprezentanţii Moscovei au afirmat că “Rusia are dreptul să-şi mute trupele oriunde pe teritoriul său, iar acest lucru nu are nimic de-a face cu invenţiile Statelor Unite şi ale aliaţilor săi”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite