Lungul drum spre legalizarea marijuanei: „asasinul tinereţii“ în istoria Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susţinătorii consumului de marijuana au ieşit pe străzile din Seattle pentru a sărbători legalizarea FOTO Reuters
Susţinătorii consumului de marijuana au ieşit pe străzile din Seattle pentru a sărbători legalizarea FOTO Reuters

Cunoscută încă din vremuri străvechi pentru beneficiile medicinale şi proprietăţile ei halucinogene, marijuana a reprezentat recolta de bază a coloniilor, un „asasin al tinereţii“, o emblemă a contraculturii şi un medicament de uz general. De acolo şi până la legalizarea marijuanei în două state americane a fost cale lungă, scrie NBCNews într-un amplu material.

Statele americane Washington şi Colorado au fost primele care au legalizat posesia şi consumul de marijuana în scopuri recreative. Odată cu legalizarea oficială, publicaţia citată a realizat un scurt istoric al marijuanei, în SUA.

Canabisul din colonii

„Atât George Washington, cât şi Thomas Jefferson au cultivat cânepă şi au căutat cele mai bune metode de a o transforma în haine şi în sfoară. Cultivarea canabisului în America a început imediat după sosirea britanicilor. În 1619, Regatul Unit a ordonat coloniştilor din Jamestown să cultive cânepă pentru a satisface cererea continuă a Marii Britanii pentru producerea de sfori maritime“, scrie Ernest Abel, profesor la Universitatea Wayne State, în cartea sa.

Cânepa a devenit şi mai importantă pentru colonişti, pe măsură ce s-a dezvoltat propria industrie maritimă din Noua Anglie (nord-estul SUA), iar soldaţii americani au luptat în timpul Războiului de Independenţă în haine din acest material. Unele colonii chiar le ofereau agricultorilor recompense pentru cultivarea ei.

Gustul haşişului

Cărţi precum „O mie şi una de nopţi“ şi „Contele de Monte Cristo“, în care sunt descrise scene în fumul haşişului, au declanşat un moft pentru canabis în rândul intelectualilor din mijlocul secolului XIX.

După Războiul Civil, în contextul în care spitalele prescriau abuziv opiacee pentru durere, mulţi soldaţi s-au întors acasă dependenţi de droguri. În cele din urmă, viciile s-au transformat într-o problemă de sănătate publică. În 1906, Congresul a cerut etichetarea ingredientelor, iar statele au început reglementarea opiaceelor şi a alte medicamente, inclusiv a canabisului.

Folclor mexican şi cluburi de jazz

În secolul XX, fumatul canabisului era foarte puţin cunoscut în SUA, însă acest lucru s-a schimbat, în mare măsură, datorită agenţiei de presă „The Associated Press“, spune un profesor de istorie.

În anii 1890, primul ziar în limba engleză înfiinţat în Mexic, a scris că marijuana duce la violenţă. Ceea ce era la ordinea zilei în Mexic, a început să se întâmple şi la nord de graniţă, contribuind la conturarea unei percepţii publice care ulterior a dus la interzicerea marijuanei.

Fumatul marijuanei s-a răspândit în anii 1920 şi a devenit popular în era cântăreţilor de jazz. Louis Armstrong, un fan declarat şi un apărător al acestui drog, a fost arestat în California în 1930 şi a primit o pedeapsă de şase luni cu suspendare pentru posesie.

Te relaxează, te face să uiţi de toate lucrurile rele care i se întâmplă unui negru“, spunea el. În 1950, a cerut legalizarea marijuanei într-o scrisoare adresată preşedintelui american Dwight Eisenhower.

Ţigara cu marijuana e nebunie, cânepa e victorie

După anularea interzicerii consumului de alcool în 1933, Harry Anslinger, care a condus Biroul Federal de Narcotice, şi-a îndreptat atenţia spre marijuana. El a vorbit despre crimele îngrozitoare săvârşite de dependenţii acestui drog. „Nimeni nu ştie, când îşi pune ţigara cu marijuana în gură, dacă va deveni un filosof, un petrecăreţ, un nebun insensibil sau un criminal“, scria el într-un articol din 1937, intitulat „Marijuana: Asasinul tinereţii“.

Congresul a interzis marijuana în 1937.

Contracultura

În perioada de după război, obţinerea efectului euforic dat de marijuana şi de alte droguri, a reprezentat un simbol al contraculturii.

Congresul a răspuns la creşterea consumului de droguri, în special la heroină, cu sancţiuni aspre în anii '50.

În 1972 a avut loc un studiu asupra marijuanei, în urma căruia s-a ajuns la concluzia că marijuana nu ar trebui incriminată, ciar trebui legalizată. Preşedintele american din acel moment, Richard Nixon, a respins studiul, însă mai multe state au eliminat închisoarea ca pedeapsă pentru fumatul marijuanei.

Spune nu“

Efortul de liberalizare a drogurilor a întâmpinat o rezistenţă în 1970: părinţii au devenit preocupaţi de cifrele care arătau că tot mai mulţi copii deveneau consumatori de droguri la o vârstă fragedă.

Când a devenit Prima Doamnă a Statelor Unite, Nancy Reagan a promovat mesaje anti-drog. În timpul unei vizite în Oakland, California, Reagan a fost întrebată de o fetiţă ce să facă dacă cineva îi oferă droguri. „Ei bine, spune nu“, a fost răspunsul Primei Doamne.

Până în 1988, au apărut mai mult de 12.000 de cluburi şi programe şcolare cu deviza „Spune nu “. Între anii 1978 şi 1987, procentul adolescenţilor consumatori de marijuana a scăzut de la 10 la 3%.

Marijuana a intoxicat atât de mult mediul politic, încât, în 1992, când Bill Clinton a candidat pentru preşedinţie, a afirmat că „nu a inhalat niciodată“.

Un alt fel de medicament

Marijuana a fost folosită ca medicament încă din antichitate, aşa cum se arată în textele chinezeşti, indiene şi romane, însă legile americane din ultima jumătatea a secolului XX nu au permis o astfel de întrebuinţare. În anii '70, multe state au adoptat legi simbolice, sub pretextul unor studii care au demonstrat eficienţa marijuanei ca medicament, deşi, în realitate, nu a avut loc niciun astfel de studiu.

Cu toate acestea, medicii au remarcat capacitatea sa de a reduce greaţa şi de a stimula apetitul bolnavilor de cancer sau de SIDA. În 1996, California a devenit primul stat care a permis utilizarea marijuanei ca medicament. De atunci, alte 17 state i-au urmat exemplul.

În ultimii ani, farmaciile în care era vândută marijuanei pe bază de reţetă medicală s-au răspândit în mai multe state, inclusiv în Washington şi în Colorado, ceea ce i-a determinat pe mulţi să sugereze că sunt pieţe pentru traficul de droguri şi că cei care le cumpără nu sunt cu adevărat bolnavi.

Legalizarea marijuanei

Pe 6 noiembrie 2012, Washington şi Colorado au devenit primele state care au legalizat utilizarea marijuanei în scopuri recreative. Noua lege le permite persoanelor care au împlinit 21 de ani să cumpere maxim 28 de grame de marijuana, din magazinele speciale. În plus, adulţii au voie să crească maxim şase plante în propriile locuinţe.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite