George Maior, în U.S. News: Istoria este plină de surprize. Câteodată se repetă, câteodată nu se repetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Marian Vîlău
FOTO Marian Vîlău

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a lansat joi, la Washington, în calitate de autor, volumul „Primul spion american: Eroismul tragic al lui Frank Wisner”. Cu ocazia aceasta, jurnaliştii de la U.S. News i-au luat un interviu, în care Maior vorbeşte despre misiuni de spionaj, Războiul Rece şi despre cum adesea istoria se repetă.

Întrebat despre începutul Războiului Rece în Europa de Est, Maior a explicat că în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial, unde Statele Unite şi Rusia au fost aliate, Frank Wisner a fost printre primii care a realizat că Europa Centrală şi de Est vor fi „înghiţite” în orbita sovietică. „A observat cum tot ce îşi doreau acei oameni erau alegeri libere, democraţie; se zbăteau să depăşească greutăţile celui de-Al Doilea Război Mondial şi tot ce voiau era o evoluţie liberă în ce priveşte destinul lor”, a mai adăugat ambasadorul, punând accent pe drama psihologică suferită de Wisner.

Mai departe, Maior a explicat că primele zile ale „spionajului modern” american au fost amatoriceşti, şi că aceştia au fost antrenaţi mai apoi de Britanici. De asemenea, OSS (n.red.: Office of Strategic Services - Biroul de Servicii Strategice) a avut un rol important în Europa de Est, iar anumite evenimente din România ar fi avut o „influenţă dramatică” pentru SUA.

Autorul a mai vorbit şi despre existenţa unui birou românesc de servicii de informaţii, care era „foarte profesional, dar, din păcate sovieticii au reuşit să-i înlăture pe cei mai profesionişti. I-au acuzat că au colaborat cu naziştii, în unele cazuri era adevărat şi au fost trimişi la închisoare. A fost dezmembrat practic câţiva ani mai târziu, dar părţi ale serviciului au colaborat cu americanii şi cu Wisner într-o manieră bine ascunsă”.

Vorbind despre Wisner, Maior a relatat cum acesta din urmă a observat imediat cum figurile pro-Sovietice au urcat la putere, creşterea Partidului Comunist care era inexistent în perioada interbelică şi modul în care partidele democrate erau înlăturate de la putere. „Din cauza alianţei cu sovieticii, pentru că războiul se desfăşura în Europa Centrală şi de Vest şi ideea lui Franklin Roosevelt de a crea o structură de putere postbelică care să-i implice şi pe sovietici, răspunsul (n.red.: americanilor) a fost, cel puţin, foarte prudent”, a adăugat ambasadorul.

Jurnaliştii U.S. News l-au provocat pe Maior să răspundă dacă s-ar fi putut evita Războiul Rece, acesta din urmă explicând că „probabil că nu”, însă s-ar fi putut diminua consecinţele sale.

În privinţa relaţiei dintre SUA şi ţara noastră în contextul perioadei comuniste, autorul a explicat că există un „foarte bun” dialog politic în privinţa apărării şi securităţii. Acesta a adăugat că România se află într-o „locaţie foarte strategică” şi că are o responsabilitate în apărarea unor frontiere şi a stabilităţii din zonă. 

„Ar trebui să învăţăm din istorie?

Istoria este plină de surprize. Câteodată se repetă, câteodată nu se repetă. Observăm astăzi din nou dezbaterea din Europa şi din SUA privind activităţile agenţiilor străine de informaţii care intervin în alte societăţi şi state, care sunt nesănătoase pentru democraţie. Dacă privim înapoi în istorie, aceste lecţii sunt acolo. Din când în când, ar trebui să încercăm să medităm asupra lor”, a conchis Maior.

„America’s First Spy” spune povestea lui Frank Wisner, legendă a spionajului american şi unul dintre primii occidentali care au anticipat Războiul Rece. Wisner a avut viziunea şi curajul de a preveni Washingtonul în legătură cu ameninţarea sovietică pe când SUA şi URSS erau încă aliaţi, fiind martor la evoluţiile dramatice din Bucureşti de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Prin mijloace de propagandă anticomunistă precum Radio Europa Liberă sau prin încercări – uneori reuşite, alteori nu – de a răsturna regimuri comuniste din întreaga lume, Frank Wisner a scris o pagină importantă a istoriei americane, ale cărei consecinţe sunt resimţite şi în prezent.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite