Fostul şef de campanie al lui Donald Trump riscă să-şi petreacă tot restul vieţii în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, care împlineşte în curând 70 de ani, îşi află joi pedeapsa, după ce a fost găsit vinovat de fraude în primul proces desprins din complexa anchetă rusă, relatează AFP.

Departamentul american al Justiţiei a recomandat ca fostul lobbiyst să fie condamnat la 19 până la 24 de ani de închisoare, după ce un juriu l-a găsit vinovat de fraude bancare şi fiscale în urma unui proces foarte mediatizat, vara trecută, la Alexandria, în Virginia.

Acest bărbat al cărui gust pentru lux a mai condimentat un proces altfel arid - el a cheltuit 15.000 de dolari pe o vestă de piele de struţ şi a pus să fie tuns un boschet în formă de ”M”, iniţiala sa - are altă înfăţişare de când a fost arestat, în iunie 2018.

Într-o audiere procedurală, el a apărut într-un fotoliu cu rotile şi în combinezon de deţinut. Avocaţii săi au argumentat că suferă de gută, că este plin de ”remuşcări” şi au cerut o anumită clemenţă faţă de clientul lor.

Procurorul special Robert Mueller, care anchetează cu privire la o posibilă complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2016, a respins argumentele, într-un documet transmis marţi judecătorului T.S. Ellis, însărcinat să-i stabilească sentinţa.

Paul Manafort "încearcă să dea vina pe alţii”, nu a dovedit că nu poate primii îngrijiri adecvate în închisoare şi prezintă un ”risc de a recidiva”, a scris procurorul Robert Mueller. În opinia sa, nu există ”vreun motiv să nu se aplice o pedeapsă proporţională cu comportamentul infracţional”.

 

LEGĂTURI ÎN UCRAINA

Anchetând cu privire la amestecuri ruse în alegerile americane din 2016, Robert Mueller s-a interesat de Paul Manafort, care a condus timp de două luni campania lui Donald Trump şi care a întreţinut, de asemenea, relaţii de afaceri cu ucraineni apropiaţi Moscovei.

În acest cadru, fostul director FBI a găsit probe ale unor fraude financiare de dinainte de 2016, şi anume ascunderea de fisc a 55 de milioane de dolari în aproximativ 30 de conturi în străinătate. El a stabilit, de asemnea, că Paul Manafort a înşelat bănci cu privire la finanţele sale, pentru a obţine împrumuturi.

Aceste fraude au fost judecate în august, la Alexandria.

Procurorul a demonstrat totodată că Paul Manafort şi-a ascuns activităţile de consiliere ale fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, susţinut de Moscova, încălcând astfel reglementările care încadrează activităţile de lobby.

Această parte face obiectul unei proceduri distincte, la un tribunal federal la Washington. În acest dosar, Manafort a acceptat, în septembrie, să pledee vinovat şi să coopereze cu Robert Mueller, în speranţa unei reduceri a pedepsei.

Însă, potrivit justiţiei, el nu şi-a respectat angajamentele şi a continuat să mintă anchetatorii, şi anume cu privire la legăturile sale cu un fost asociat, Konstantin Kilimnik - suspectat de Statele Unite că are legături cu serviciile de informaţii ruse. El i-ar fi trimis sondaje electorale în timpul campaniei prezidenţiale.

”CURAJ”

Pedeapsa sa, în această a doua procedură, urmează să fie pronunţată la 13 martie.

Singura lumină de speranţă a lui Paul Manafort este faptul că Donald Trump a anunţat că nu exclude să-l graţieze.

În noiembrie, miliardarul republican a lăudat ”curajul” fostului său director de campanie, unul dintre puţinii, în opinia sa, care au rezistat presiunilor lui Robert Mueller, pe care-l acuză că poartă o nedreaptă ”vânătoare de vrăjitoare”.

Complet opus faţă de fostul om său de încredere, Michael Cohen, care s-a întors împotriva lui Donald Trump, după ce a făcut înţelegere cu procurorul.

Judecat de sperjur, încălcarea codului electoral şi fraudă, fostul avocat personal al magnatului în domeniul imobiliar a acceptat să pledeze vinovat şi a fost condamnat, în decembrie, la trei ani de închisoare, o pedeapsă relativ îngăduitoare, legată de colaborarea sa cu anchetatorii.

De atunci, Michael Cohen îşi multiplică declaraţiile împotriva fostului său şef, pe care l-a prezentat săptămâna trecută, într-o audiere în Congres, drept un ”escroc”, un ”rasist” şi un ”trişor”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite