Donald Trump, apărare slabă în procesul din Senat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bruce Castor, care mult timp procurorul unui comitat din Pennsylvania, s-a alăturat în ultimul moment echipei apărării fostului preşedinte republican
Bruce Castor, care mult timp procurorul unui comitat din Pennsylvania, s-a alăturat în ultimul moment echipei apărării fostului preşedinte republican

Democraţii şi republicanii din Senat s-au înţeles asupra unui singur punct, în deschiderea procesului împotriva fostului preşedinte american Donald Trump, şi anume că prestaţia avocatului Bruce Castor al miliardarului nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor.

În Senatul se desfăşoară procesul împotriva fostului preşedintele Donald Trump, acuzat de „incitare la insurecţie”, după ce aleşii americani au decis că este constituţional. Dezbaterea din Senat a început, marţi, cu prezentarea unei compilaţii de înregistrări video ce prezentau evenimentele din 6 ianuarie, când în revolta de la Capitoliu au murit cinci persoane. Decizia privind legalitatea procedurii a fost luată cu un scor destul de strâns, 56-44, fiind necesară o majoritate simplă. Şase senatori republicani – Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse, Pat Toomey – au votat alături de democraţi, în pofida solicitărilor venite din propriul partid, de a respinge procedura declanşată împotriva lui Trump.

Argumentele acuzării

În cel de-al doilea proces de destituire a fostului preşedinte american Donald Trump, acuzarea a subliniat că Donald Trump rămâne o ameninţare la adresa democraţiei chiar şi după ce a părăsit funcţia. „Timp de secole, opinia predominantă a fost că foştii oficiali sunt supuşi procedurii de punere sub acuzare“, a argumentat David Cicilline, senator democrat de Rhode Island, adăugând că Donald Trump rămâne o ameninţare la adresa democraţiei chiar şi după ce a părăsit funcţia.  

Congresmanul democrat de Maryland, Jamie Raskin , care conduce acuzarea, a descris momentele în care fiica şi ginerele său, aflaţi în clădirea Capitolului în timpul asaltului din 6 ianuarie, s-au temut pentru vieţile lor. „Tinerii mei s-au ascuns sub un birou pentru a trimite ultimele SMS-uri şi a-şi lua la revedere în şoaptă la telefon. Credeau că vor muri“, a relatat Raskin

. „În jurul meu oamenii îşi strigau soţiile şi soţii, pe cei dragi, pentru a-şi lua rămas bun. Membrii Congresului îşi scoteau insignele de congresmeni pentru a nu putea fi identificaţi de mulţime în timp ce încercau să fugă din calea violenţele“, a declarat Raskin în lacrimi. „Au murit oameni în acea zi. Ofiţerii s-au trezit cu leziuni la capul şi la creier. Unii oameni au rămas fără ochi. Un ofiţer a suferit un infarct iar un altul şi-a pierdut trei degete în acea zi. Doi ofiţeri s-au sinucis. Senatori, acesta nu poate fi viitorul nostru“, a adăugat Raskin.

Argmentele apărării

Procesul lui Donald Trump în faţa Senatului este „o instrumentalizare politică a procedurii de punere sub acuzare” şi va „diviza” Statele Unite, a spun avocatul fostului preşedinte republican, David Schoen. „Acest proces va deschide noi răni adânci în naţiune, deoarece mulţi americani îl văd drept ceea ce este în realitate: o încercare a unui grup de politicieni de a-l elimina pe Donald Trump din politică şi de a priva de voturilor lor 74 de milioane de alegători“, a adăugat el. „Aceste elite şi-au bătut joc de ei timp de patru ani“, „nu le-a plăcut rezultatul alegerilor din 2016“, a asigurat Schoen, recurgând la un argument folosit des de fostul preşedinte. Democraţii şi republicanii s-au înţeles asupra unui singur punct, în deschiderea procesului împotriva fostului preşedinte american Donald Trump, şi anume că prestaţia avocatului Bruce Castor al miliardarului nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. 

 Bruce Castor, în vârstă de 59 de ani, care a fost mult timp procurorul unui comitat din Pennsylvania, s-a alăturat în ultimul moment echipei apărării fostului preşedinte republican, după ce cinci avocaţi din echipa acestuia au demisionat.

El a luat cuvântul marţi, primul, pentru a-l apăra pe Donald Trump, însă şi-a multiplicat digresiunile cu privire la senatori - ”„nişte oameni extraordinari” care ”stârnesc mândria” alegătorilor lor - şi a folosit o serie de metafore criptice - între altele ”robinete deschise”, ”pendulul politic”.

 La ieşirea din hemiciclu, democraţii nu s-au zgârcit cu ironiile

”Voi reciti transcrierea să văd dacă găsesc vreun pasaj coerent”, a declarat senatorul Richard Blumenthal.

”Argumentele apărării au fost cel puţin slabe şi alambicate”, a apreciat, pe Twitter, reprezentantul democrat Adam Schiff.

Navigatori pe Internet s-au dezlănţuit, tot pe Twitter, împotriva avocatului.

Unul dintre ei se întreabă ironic dacă acesta şi-a primit diploma ”de la un distribuitor de «chewing-gum»”.

Potrivit unor surse anonime citate de CNN, Donald Trump era pe cale să ”explodeze” ascultându-l.

Bruce Castor, care nu s-a lăsat destabilizat de aceste critici, a declarat presei că ”a fost o zi bună” şi că ”nu ar schimba nimic” în audieri viitoare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite