Preşedintele filipinez a anunţat „despărţirea“ de SUA: „Suntem trei contra restului lumii“. Reacţia Casei Albe

Preşedintele filipinez a anunţat „despărţirea“ de SUA: „Suntem trei contra restului lumii“. Reacţia Casei Albe

Rodrigo Duterte

Washingtonul a anunţat joi după-amiază că executivul filipinez nu a cerut în mod formal ruperea relaţiilor economice şi de securitate între Statele Unite şi Filipine.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declaraţia vine după ce controversatul preşedinte filipinez Rodrigo Duterte a anunţat la Beijing că rupe relaţiile dintre Manila şi Washington şi a sugerat o apropiere de China, în ciuda disputelor teritoriale, transmite Reuters.

Preşedintele filipinez a spus joi că anunţă „despărţirea“ de Statele Unite, declaraţia fiind făcută la un forum de afaceri, în prezenţa vicepremierului chinez Zhang Gaoli, la Marea Casă a Poporului din Beijing.

„Îmi anunţ aici separarea de Statele Unite. Atât în termeni militari, poate nu şi sociali, dar şi în termeni economici. America a pierdut. M-am realiniat la curentul dv. ideologic şi poate voi merge şi în Rusia, să discut cu preşedintele Putin şi să-i spun că suntem trei contra restului lumii — China, Filipinele şi Rusia. E singura cale“, a afirmat Duterte, în aplauzele publicului. 

Reacţia Casei Albe 
 
”Nu am primit nicio cerere formală din partea diplomaţilor filipinezi în vederea alterării domeniilor majora în care avem relaţii bilaterale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Eric Schulz, care a subliniat că „alianţa SUA-Filipine s-a construit pe o istorie de 70 de ani, pe legături ample între cele două popoare şi pe o listă lungă de preocupări comune de securitate". 

Departamentul american de Stat a reacţionat prin vocea purtătorului de cuvânt John Kirby, care a anunţat că "vom cere explicaţii privind sensul exact al afirmaţiilor preşedintelui privind separarea de SUA“.
 
Liderul filipinez este într-o viztă oficială de patru zile în China. Duterte semnalează o apropiere de China, în ciuda disputelor teritoriale dintre cele două ţări privind zonele de exploatare economică din Marea Chinei Sud. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: