Ucraina-gate. Care sunt informaţiile cheie din scandalul Trump-Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump si Joe Biden FOTO AFP
Donald Trump si Joe Biden FOTO AFP

Unii membri ai Partidului Democrat din SUA cer suspendarea preşedintelui Donald Trump, ca urmare a informaţiilor potrivit cărora Trump i-ar fi cerut omologului său ucrainean să demareze o investigaţie cu scopul de a-l compromite pe rivalul său politic democrat, Joe Biden.

Wall Street Journal şi New York Times au scris, vineri, că în timpul unei discuţii telefonice, Trump i-a cerut în mod repetat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să investigheze implicarea fiului lui Biden, Hunter, într-o firmă ucraineană de energie.

Conversaţia telefonică dintre cei doi lideri ar fi făcut şi obiectul unei plângeri împotriva lui Trump, din partea unui oficial al serviciilor de informaţii, notează Reuters.

Informaţiile apărute în public legate de acest apel telefonic mai spun şi că Trump i-a cerut lui Zelenski că investigheze dacă Biden s-a folosit în mod abuziv de poziţia sa de vicepreşedinte, din timpul administraţiei lui Barack Obama, pentru a ameninţa că va suspenda ajutorul din partea SUA dacă un procuror care ancheta compania energetică în care era implicat Hunter Biden nu era concediat.

Donald Trump i-ar fi cerut şefului său de cabinet Mick Mulvaney să blocheze ajutorul militar destinat Ucrainei, de ordinul sutelor de milioane de dolari, cu aproximativ o săptămână înainte de convorbirea telefonică cu  Zelenski. Citând trei oficiali din administraţie, care au cunoştinţă despre discuţiile interne, Washington Post a relatat că oficiali ai Biroului pentru Buget şi Management au transmis solicitarea lui Trump Pentagonului şi Departamentului de Stat, la o şedinţă comună a agenţiilor de la jumătatea lunii iulie. Potrivit publicaţiei, oficialilor din administraţie li s-a cerut să spună parlamentarilor că amânarea ajutorului este rezultatul unor „proceduri între agenţii”, fără să ofere alte informaţii.

Joe Biden, care speră că va fi candidatul la prezidenţialele americane din 2020 din partea Partidului Democrat, a confirmat că a vrut ca procurorul ucrainean să fie concediat. Însă nu există dovezi care să arate că fostul vicepreşedinte a făcut acest lucru ca să-şi ajute fiul. Guvernul american, Uniunea Europeană şi alte instituţii internaţionale voiau, de asemenea, ca procurorul să fie eliberat din funcţie pentru un presupus eşec de a ancheta mari cazuri de corupţie.

Următoarea cronologie detaliază momentele-cheie din implicarea familiei Biden în afacerile ucrainene şi efortul lui Trump de a folosi aceste acţiuni ca muniţie politică.

21 aprilie 2014: Biden, pe atunci vicepreşedinte, a vizitat capitala Ucrainei, Kiev, ca dovadă de susţinere pentru guvernul ţării, în contextul unor tensiuni crescânde cu Rusia.

13 mai 2014: Burisma Group, o companie privată care a forat pentru gaze naturale în Ucraina începând cu anul 2002, a anunţat că Hunter Biden se va alătura consiliului său director. În aceeaşi perioadă, fondatorul Burima, un fost oficial guvernamental pe nume Mikola Zlocevski, era investigat pentru spălare de bani de către Biroul de Fraudă al Marii Britanii.

8 decembrie 2015: Biden a vizitat din nou Kievul şi a vorbit împotriva corupţiei birocratice, despre care el a spus că consumă Ucraina „ca un cancer”. Biden a ameninţat că va suspenda garanţii de împrumuturi dacă procurorul ucrainean Victor Şokin, care fusese acuzat de fapte de corupţie, nu va fi îndepărtat din funcţie.

Şokin a investigat Burima, dar dosarul era inactiv la momentul în care Biden a cerut concedierea procurorului, potrivit Bloomberg, care a citat un oficial ucrainean. 

29 martie 2016: Parlamentul ucrainean a votat pentru îndepărtarea lui Şokin.

23 ianuarie 2018: Biden, la un eveniment al Consiliului pentru Relaţii Externe, a detaliat felul cum a ameninţat că va amâna acordarea de fonduri Ucrainei, dacă Şokin nu era eliberat din funcţie.

aprilie 2019: mandatul lui Hunter Biden în consiliul director al Burisma a expirat şi el s-a retras din companie.

16 mai 2019: Bloomberg citează actualul procuror-şef al Ucrainei, care spune că nu are dovezi legate de vreo infracţiune comisă de Hunter Biden sau de tatăl său.

11 mai 2019: Avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a spus că-şi va anula o vizită planificată în Ucraina. Giuliani a fost criticat de aprlamentarii democraţi după ce a spus în presă că plănuia să se întâlnească cu noii lideri ucraineni şi să pună presiune pentru începerea unei anchete, care să-l ajute pe Trump.

25 iulie 2019: Trump a vorbit cu Zelenski şi ar fi exercitat presiuni asupra liderului ucrainean pentru a-l investiga pe Hunter Biden.

12 august 2019: Un informator din comunitatea serviciilor de informaţii a depus o plângere la un organism intern de verificare care vizează legăturile lui Trump cu Ucraina.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite