Blocajul federal al SUA: zece consecinţe neaşteptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
steag SUA REUTERS

Mesajele de avertizare cu semnul „interzis” afişate la intrarea în parcurile naţionale şi muzeele din Statele Unite ale Americii sunt unele dintre cele mai vizibile dovezi ale blocajului federal care a paralizat o mare parte din activităţile guvernului. În afară de consecinţele evidente, există şi  unele mai puţin obişnuite.

1. Graniţa între SUA şi Canada, îngrijită de un singur om

Frontiera americano-canadiană se întinde pe o suprafaţă de 8.891 kilometri şi are 8.000 de monumente de-a lungul ei. Acestea sunt din fontă şi au înălţimi de aproximativ cinci metri, ridicate pe fundaţii de beton de trei metri. Curăţarea şi întreţinerea monumentelor era sarcina unei echipe de opt persoane, însă şapte dintre ele au primit ordin să nu mai vină la muncă.

În plus, acelaşi unic angajat, Kyle Hipsley are şi responsabilitatea de a curăţa copacii şi arbuştii de la graniţă, sarcină care a fost încredinţată unei firme particulare. Hipsley a spus că totul este sub control deocamdată sau, cel puţin, până când banii alocaţi echipei sale în anul fiscal trecut se vor cheltui.

2. Cimitirele din Europa sunt închise

Aproximativ 125.000 de soldaţi americani, majoritatea ucişi în timpul celor două războaie mondiale, îşi au locul de veci în 24 de cimitire din toată lumea, 20 dintre ele numai în Europa. Toate acestea sunt închise, potrivit unui comunicat emis de Comisia americană a Monumentelor de Război.

„Cred că este o mare ruşine felul în care blocajul federal afectează şi cimitirele de peste ocean ale veteranilor. Acestea sunt nişte locuri onorabile, iar mulţi au o singură şansă în viaţă să le viziteze pentru a aduce un ultim omagiu”, este de părere Perry Jefferies, veteran în Războiul din Golful Persic.

3. Relaxarea sancţiunilor aplecate Iranului

Potrivit subsecretarului american de Stat pentru Afaceri Politice, Wendy Sherman, capacitatea Statelor Unite de a impune sancţiuni Iranului a fost puternic diminuată, precum şi autoritatea care supraveghează aplicarea sancţiunilor existente. „Abilitatea noastră de a aplica sancţiuni, de a-i opri pe evazionişti are puternic de suferit de pe urma blocajului federal”, a spus oficialul.

4. Deficit de produse din carne

Un impuls ciudat de lăcomie i-a cuprins pe mulţi dintre cumpărătorii unui magazin de la o bază militară din Fort Campbell. Fiind conştienţi că falimentul tehnic al SUA ar putea duce la închiderea supermarketului, cumpărătorii au început să-şi facă provizii de alimente, în special carne.

„Îmi făceam cumpărăturile săptămânale, când am văzut mai multe femei care şi-au umplut cărucioarele de cumpărături cu şase, şapte, opt pachete de carne tocată şi opt pachete mari de piept de pui”, a povestit Amy Bushatz, soţia unui căpitan de la aceeaşi unitate militară. „Dar apoi mi-am amintit de blocajul federal. Aşadar, există într-adevăr un deficit de carne”, a mai spus femeia.

5. Întrecerea pentru care antrenamentele au durat un an s-a anulat

Maratonul Grindstone 100 este o competiţie între 200 de atletişti profesionişti care aleargă pe un traseu de 100 de mile (160 de kilometri). Competiţia a fost anulată pentru că o porţiune din traseu prevedea traversarea unui parc naţional.

Antrenamentul din acest an a fost în zadar, potrivit lui Clark Zealand, director şi organizator al evenimentului. Chiar dacă întrecerea ar fi reprogramată, mulţi dintre participanţi nu ar mai putea concura. Atleţii trebuie să se antreneze pentru a digera mâncarea în timpul alergatului şi pentru a depăşi oboseala, iar amânare sau anularea înseamnă o mare dezamăgire.

6. Mai mulţi fani ai lui James Bond

Institutul Smithsonian, unul dintre cele mai mari complexe de muzee şi instituţii de cercetare din lume, este închis aproape complet, iar vizitatorii din capitala Washington decid să treacă pragul altor instituţii – muzee şi galerii private.

Muzeul Internaţional al Spionajului din Washington D.C. a înregistrat o creştere de 30% a numărului de vizitatori, potrivit biroului de relaţii publice al instituţiei. În prezent, principala expoziţie este o serie de exponate dedicate seriei James Bond, cu accent pe răufăcătorii care s-au luptat cu îndrăgitul personaj britanic.

7. Mâncare gratis pentru funcţionarii publici

Unele cafenele şi restauante oferă reduceri şi gratuităţi celor 800.000 de funcţionari publici, obligaţi să intre în şomaj tehnic.

În Louisiana, la restaurantul Sugarfire Smoke House, a fost inaugurat „sandvişul Guvern Închis”, oferit gratis, fără ca doritorii să fie întrebaţi dacă sunt bugetari. „Sunt indignat că (funcţionarii) nu mai pot lucra pentru că acei băieţi (democraţii şi republicanii) nu se pot înţelege. Ieri am oferit 50 de sandvişuri şi azi 100. Aş da şi 1.000 de sandvişuri şi nu mi-ar părea rău. Dacă înregistrezi nişte pierderi, asta e. Am deschis restaurantul acum un an şi a fost un an bun”, a spus proprietarul Mike Johnson.

Mai există zeci de restaurante cu o politică asemănătoare, oferind gratis mai ales baghete de pâine şi sandivişuri, notează BBC.

8. Tricouri cu mesaje ironice

Hainele imprimate cu mesaje satirice legate de problemele de la Washington s-au vândut bine. Raygun, o companie specializată în decorarea personalizată a hainelor, a profitat la timp de oportunitate şi a pus pe piaţă tricouri cu mesajul „Blocajul federal 2013 – fără productivitate, fără milă”. S-au vândut între 150 şi 200 de tricouri într-o singură zi.

Alte idei imprimate pe tricouri mai sunt şi „Am supravieţuit blocajului federal”, „Trimis în şomaj, angajat neesenţial. Nu mă întrebaţi, e ziua mea liberă!”.

9. Cercetarea tratamentelor pentru cancer

Centrul de cercetare clinică din Maryland, administrat de Institutul Naţional de Sănătate, va renunţa la programele de tratament ale aproximativ 200 de pacienţi în fiecare săptămână, inclusiv copii bolnavi de cancer.

Aceste programe de tratament sunt destinate în special pacienţilor care au încercat şi alte metode, dar fără succes. Clinica din Maryland nu va mai primi noi pacienţi, iar tratamentele din prezent vor continua până când resursele financiare se vor epuiza.

10. Britanicii au învăţat un cuvânt nou

„Furlough” („şomaj tehnic”) este un cuvânt rar folosit în Marea Britanie, dar a devenit din ce în ce mai des folosit în mass-media datorită veştilor rele venite din America. 

Deşi este un cuvânt familiar americanilor, britanicii au apelat la dicţionare (tradiţionale sau online) pentru a-i verifica înţelesul. Cuvântul ar putea deveni folosit chiar şi în conversaţiile cotidiene, deşi probabil că Westminsterul ar trebui să treacă printr-un blocaj asemănător celui american pentru a-şi însuşi termenul.

 

 

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite