Administraţia Trump impune noi sancţiuni economice Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Trump a anunţat introducerea unor sancţiuni economice împotriva Iranului, în ideea de a sublinia poziţia dură împotriva acestei ţări, chiar dacă cu doar o zi înainte a certificat faptul că Iranul respectă termenii tratatului de îngheţarea a programului nuclear încheiat în 2015, informează NY Times.

Sancţiunile, anunţate împreună cu şefii departamentelor de Stat, Trezorerie şi Justiţie, vizează 18 indivizi şi entităţi care, conform administraţiei, sunt implicate în programe balistice, import de armament şi furt de software.

„Statele Unite rămân profund îngrijorate cu privire la activităţile maligne ale Iranului în Orientul Mijlociu, activităţi ce subminează stabilitatea regională, securitatea şi prosperitatea”, se afirmă în anunţul oficialilor americani.

Decizia vine la mai puţin de 12 ore după ce preşedintele Trump a acceptat, cu greu, să reafirme faptul că Iranul şi-a onorat obligaţiile conform acordului cu privire la programul nuclear ce a condus la relaxarea sancţiunilor economice impuse de comunitatea internaţională în schimbul îngheţării activităţilor militare nucleare. Conform legislaţiei americane, preşedintele trebuie să facă o astfel de declaraţie la fiecare 90 de zile.

Conform jurnaliştilor de la NY Times, toţi consilierii pe securitate ai preşedintelui Trump, de la Rex Tillerson, Jim Mattis, McMaster şi şefii de stat major ai armatei americane, au insistat ca acesta să certifice faptul că Iranul respectă acordul încheiat la Viena cu privire la îngheţarea programului nuclear. Donald Trump a acceptat doar cu condiţia ca echipa sa să vină cu o nouă strategie de a confrunta Iranul.

În timpul campaniei electorale Donald Trump a criticat în termeni duri acest acord, şi a promis abrogarea lui. Însă, parte la acest acord sunt şi Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Germania, ce nu împărtăşesc obiecţiile americane. Dacă Statele Unite s-ar retrage din acest acord, atunci acest lucru nu ar face decât să izoleze America în problema iraniană.

În plus, acest acord nuclear este monitorizat de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică din cadrul ONU, ce a constatat în repetate rânduri că Iranul respectă termenii acestei înţelegeri, în ciuda acuzaţiilor administraţiei Trump cum că „spiritul” acestui acord nu este respectat.

Astfel, noile sancţiuni reprezintă un alt mod prin care Statele Unite aleg să confrunte Iranul. Entităţile vizate de aceste sancţiuni includ indivizi sau organizaţii ce, conform oficialilor americani, au susţinut eforturile Gărzilor Revoluţionare iraniene de a dezvolta şi produce drone sau de a ataca forţele militare americane prezente în regiune.

Ministrul de externe iranian, Javad Zarif, prezent în New York la Întrunirile ONU, a declarat că politicile americane au fost întotdeauna contraproductive.

„Statele Unite ar trebui să-şi reconsidere strategia. Sancţiunile nu au fost niciodată un avantaj pentru America. Sancţiunile sunt un dezavantaj în politica externă a SUA. Când au impus Iranului primele sancţiuni avem 200 de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului, iar când au început să negocieze cu noi eliminarea acestor sancţiuni aveam 20,000 de centrifuge. Aşa că se pot observa rezultatele sancţiunilor”, a declarat acesta, potrivit NY Times.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite