Vladimir Putin a semnat o lege care pune capăt dominaţiei Gazprom asupra exporturilor de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni o lege care permite companiilor ruseşti să spargă monopolul pe exporturile de gaze naturale deţinut în prezent de Gazprom.

Gazprom va avea în continuare  monopol pe exporturile de gaze prin conducte, însă noua lege dă dreptul şi celorlalţi producători de gaze să exporte gaz natural lichefiat (GPL), combustibil din ce în ce mai căutat pe pieţele internaţionale, notează agenţia de ştiri RIA Novosti.

Producătorii de gaze din Rusia au devenit o ameninţare tot mai reală pentru dominaţia Gazprom, care s-a transformat într-o regulă acceptată tacit în ultimii ani. Cu toate acestea, companiile mai mici au continuat să-şi extindă operaţiunile în ţară şi să facă progrese în ce priveşte obţinerea de GPL.

Legislaţia a fost aprobată săptămâna trecută de Camera Superioară a Parlamentului, iar luni a fost semnată de Putin, devenind astfel eligibilă. Principalii beneficiari vor fi producătorul independent de gaze Novatek şi compania de stat Rosneft, ambele investind tot mai mult în instalaţiile de obţinere a GPL cu scopul de a se orienta spre piaţa asiatică.

Anterior, Putin a cerut companiilor ruseşti să dezvolte terminale de gaz natural lichefiat de pe mare şi să-şi extindă operaţiunile pentru a diversifica oferta furnizorilor. În plus, producătorii ruşi sunt încurajaţi să se îndepărteze de pieţe europene şi să mizeze mai degrabă pe piaţa asiatică.

Rusia intenţionează- să-şi dubleze cota pe piaţa globală a gazelor naturale lichefiate până în 2020, pornind de la 4,5% în prezent. Gazprom şi gigantul olandez Royal Dutch Shell deţin singura instalaţie de GPL din Rusia, aflată pe insula Sahalin (Oceanul Pacific), care produce zece milioane de tone de gaz natural lichefiat pe an.


Citeşte şi:

INFOGRAFIE Iarna aduce gaze mai scumpe în Europa. Harta preţurilor

Preţul gazelor a atins nivelul maxim al ultimelor şapte luni în Europa, pe fondul speculaţiilor comform cărora iarna care vine va fi una extrem de geroasă şi lungă.

Gazprom se pregăteşte să cucerească şi Estul

Pentru prima dată în ultimii ani, gigantul energetic controlat de Kremlin şi-a majorat semnificativ fondurile alocate investiţiilor, mai exact cu 15% faţă de anul trecut. Însă adevărata surpriză din planurile de investiţii ale companiei este reprezentată de suma de 24 de miliarde de dolari alocate pentru dezvoltarea infrastructurii, în special către Est, în anticiparea creşterii volumului de gaze exportate către Asia.

În schimbul refuzului de a semna Acordul de Asociere cu UE, Ucraina va primi de la Rusia o asistenţă de 20 de miliarde de dolari şi gaze mai ieftine

Decizia Ucrainei de suspendare a lucrărilor la acordul de asociere cu UE s-a datorat unor promisiuni din partea Rusiei de a oferi susţinere financiară şi gaze mai ieftine, a declarat deputatul Arseni Iaţeniuk, un lider al opoziţiei ucrainene.

Gazprom: Până la finele anului vom avea o decizie a instanţei privind recunoaşterea unei datorii de jumătate de miliard de dolari a Moldovagaz

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ din Federaţia Rusă a finalizat încă la 30 august 2013, examinarea cererii depusă de Gazprom în privinţa unei restanţe la plata gazului livrat în anul 2010, potrivit raportului pentru trimestrul III al companiei ruse.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite