Tehnici KGB de dezinformare. Reţeta perfectă a ştirilor false

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dezinformare

Un proiect multimedia în trei episoade al ziarului „New York Times”  analizează campaniile de dezinformare duse de serviciului de informaţii interne al Rusiei, KGB, care are lungă tradiţie în a folosi intoxicarea ca armă.

Operaţiunea Infektion”, analizează acest  „virus politic” inventat acum mai multe decenii de către KGB, pentru „a-i distruge lent şi metodic pe duşmanii săi din interior”, şi pe care Kremlinul continuă să-l răspândească în mod deliberat şi în ziua de azi. 

În cel de-al doilea episod al serialului „Operation infektion”, publicaţia  demonstrează cum până şi cea mai sfruntată minciună poate fi transformată într-o poveste de succes a ştirilor false. Tot ce trebuie să faci e să urmezi  cei şapte paşi pentru crearea ştirilor false – reţea Kremlinului pentru cum să „găteşti” o furtună media perfectă:

1. Caută crăpături în societăţile ţintă.

2. Crează o minciună mare - atât de sfruntată încât nimeni nu va crede că e inventată.

3. Înveleşte acea minciună în jurul unui sâmbure de adevăr - dezinformarea are cel mai mare succes când are o părticică de adevăr.

4. Ascunde-te, fă să pară că povestea a venit de la altcineva.

5. Găseseşte un „idiot util“, cineva care să-ţi răspândească mesajul fără să ştie spre o audienţă mai mare.

6.  Când adevărul iese la lumină, neagă tot.

7.  Joacă multă vreme jocul - s-ar putea ca eforturile să nu aibă succes ani la rând, dar acumulate într-o perioadă lungă de timp vor avea într-un final un impact politic.

Şi în vreme ce metodele Kremlinului ar putea fi vechi, uneltele lui sînt noi. În vreme ce KGB-ul trebuia să se bazeze pe ziare obscure, în zilele noastre Kremlinul are la dispoziţie un imperiu mediatic -canalul de televiziune RT (fost Russia Today) , agenţia Sputnik, site-uri online omniprezente care-şi ascund în mod intenţionat legăturile cu Rusia, Agenţie de cercetare a internetului (cunoscută sub numele de fabrica de troli de la Sankt Petersburg), notează europa liberă. 

Cu metode testate în timp şi cu modemuri puternice, Kremlinul urmează nezdruncinat strategia lui „dezbină şi condu”, pentru a sparge alianţe, a întoarce ţări, grupuri sociale şi indivizi unii împotriva altora şi pentru a slăbi Occidentul într-o abordare de tip joc de sumă zero.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite