Serviciile de informaţii din Ucraina acuză Rusia că recrutează civili ucraineni din regiunile ocupate

Serviciile de informaţii din Ucraina acuză Rusia că recrutează civili ucraineni din regiunile ocupate

Rusia plănuieşte să recruteze civili ucraineni din regiunile ocupate Herson şi Zaporijia, acuză serviciile ucrainene de informaţii, potrivit unei evaluări a Ministerului Apărării din Marea Britanie.

„Acest lucru ar semăna cu practicile similare de recrutare făcute în trecut în regiunile Donbas şi Crimeea, ocupate de ruşi”, se arată în raportul citat de CNN.

Conform articolului 51 al Convenţiei de la Geneva, puterile ocupante nu pot obliga „persoanele protejate” – care, în acest context, includ civili din teritoriile ocupate – să fie recrutaţi în „forţele armate sau auxiliare”. În plus, presiunea sau propaganda pentru voluntari care să se înroleze nu este permisă, potrivit Digi24. 

„Înrolarea civililor ucraineni în forţele armate ruse, chiar dacă Rusia susţine că este voluntară sau că este vorba despre serviciul militar în conformitate cu legislaţia rusă, ar constitui o încălcare a articolului 51 din Convenţia de la Geneva”, se arată în declaraţia Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările