Rusia. Carina Ţurcan a contestat la Curtea de Apel condamnarea la închisoare pentru spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carina Ţurcan, femeia acuzată acum câţiva ani de spionaj pentru România şi condamnată în cele din urmă la Moscova de spionaj pentru Republica Moldova, a contestat la Curtea de Apel sentinţa la 15 ani de închisoare cu executare.

La 29 decembrie, Karina Ţurcan, fost manager al companiei ruse de stat Inter RAO, a fost condamnată la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Republicii Moldova.

Pedeapsa urmează să fie ispăşită într-un penitenciar de tip semi-închis. În afară de detenţie, Karina Ţurcan va trebui să achite 656 de milioane de ruble ruseşti (peste 7,2 mii euro).

Potrivit portalului deschide.md, avocatul Karinei Ţurcan a contestat sentinţa la Curtea de Apel a Rusiei.

„Am depus o contestaţie împotriva sentinţei aplicate în cazul Ţurcan. Contestaţia a fost expediată prin poştă. După ce contestaţia va ajunge la Curtea de Apel a Jurisdicţiei Generale, va fi stabilită şi data de examinare”, a declarat avocatul Ivan Pavlov, citat de agenţia de presă TASS.

După cum rezultă din acuzare, Ţurcan a transmis serviciului special din Republica Moldova informaţii despre furnizarea de energie electrică din Rusia către Ucraina. Femeia este acuzată că ar fi colaborat sub pseudonimul Karl.

La sfârşitul lunii aprilie 2015, la Moscova, ea ar fi primit o versiune electronică a „proiectului de document al Ministerului Energiei privind anumite aspecte ale acţiunilor companiilor energetice ruseşti în cadrul cooperării internaţionale” şi, nu mai târziu de 29 septembrie 2015 ar fi transmis acest document către serviciul special.

Turcan susţine că nu cunoscut niciodată reprezentanţi ai serviciilor de informaţii străine, nu a văzut documentul şi chitanţa pentru transferul despre care este acuzată. Ea leagă această anchetă împotriva sa de o încercare de a fi scoasă din funcţie.

Originară din Republica Moldova şi având cetăţenie română, Karina Ţurcan a fost arestată în 15 iunie 2018 în Rusia, fiind suspectată iniţial că a transmis informaţii secrete României.

La începutul acestui an, Ţurcan s-a adresat preşedintelui rus Vladimir Putin cu rugămintea efectuării unei anchete independente în cazul său, atrăgându-i atenţia că întregul ei dosar se bazează pe date fabricate. Ea afirma atunci că acuzarea se baza pe câteva documente. Primul reprezenta o copie xerox a unei investigaţii efectuate de un agent al SIS, care conţinea date personale ce se potriveau cu datele lui Ţurcan. „Este o copie greu lizibilă, din care parţial lipsesc pagini. Sunt datele mele de bază, care pot fi colectate despre oricare dintre noi: adresă, educaţie“, scrie ea, indicând că era vorba de un formular care putea fi descărcat şi de pe internet.

Un al doilea document este compus din presupuse interceptări ale serviciilor secrete ruse ale unor informaţii care ar fi fost transmise de SIS la biroul NATO, declara Ţurcan cu acel prilej, explicând că din nou era vorba despre nişte copii xerox greu lizibile în limba engleză, care ar fi reprezentat - conform acuzării - traducerea exactă a unor scrisori confidenţiale ale ministrului rus al Energiei, Aleksandr Novak, şi adjunctului său, Anatoli Ianovski.

În apelul său către Putin, Ţurcan a insistat că ea nu a avut acces la acele scrisori pentru că de fapt nu avea acces la informaţii considerate secret de stat.

Amintim că Tribunalul Moscovei a găsit-o pe fosta membră a consiliului de administraţie al companiei energetice Inter RAO, originară din R. Moldova, Karina Turcan, vinovată de spionaj împotriva Rusiei, în favoarea R. Moldova.

Pe 29 decembrie, Karina Ţurcan a fost condamnată la 15 ani de închisoare, într-o colonie de regim general (regim închis).

Totodată, 656 de milioane de ruble ruseşti retrase de la Ţurcan au fost transformate în venituri de stat, transmite sursa citată.

Un complet format din trei judecători a examinat cazul în spatele uşilor închise, deoarece materialele erau etichetate ca „secrete”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite