Premierul rus, infectat cu noul coronavirus. Rusia a depăşit 100.000 de cazuri de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul rus Mihail Mi;utin ;i pre;edintele rus Vladimir Putin
Premierul rus Mihail Mi;utin ;i pre;edintele rus Vladimir Putin

Premierul rus Mihail Mişustin l-a informat joi pe preşedintele Vladimir Putin că a fost diagnosticat cu noul coronavirus. Rusia a depăşit pragul de 1.000 de decese provocate de Covid-19, în timp ce numărul infectărilor a trecut de 100.000.

Vorbind la o reuniune televizată, Mişustin a sugerat ca prim-vicepremierul Andrei Belousov să devină prim-ministru interimar pe perioada absenţei sale.

Putin i-a acceptat propunerea. Rusia a înregistrat până acum 106.498 de cazuri de infectare şi 1.073 de decese legate de COVID-19.

Rusia a depăşit pragul de 1.000 de decese provocate de noul coronavirus, în timp ce numărul infectărilor a trecut de 100.000, potrivit unui ultim bilanţ al autorităţilor de la Moscova dat publicităţii joi, potrivit AFP.

Site-ul de informaţii al guvernului cu privire la COVID-19 indică că boala a provocat până în prezent moartea a 1.073 de persoane şi contaminarea a 106.498, marea majoritate la Moscova, în regiunea acesteia şi la Sankt Petersburg, al doilea oraş al ţării.

În timp ce 7.099 de cazuri noi au fost recenzate în ultimele 24 de ore, 11.619 persoane au fost declarate vindecate de la începutul epidemiei în Rusia, a precizat aceeaşi sursă.

După ce şi-a închis graniţele terestre cu China în luna februarie, Rusia a înregistrat timp de câteva săptămâni foarte puţine contaminări, în timp ce pandemia lovea din plin Europa Occidentală.

Însă numărul de cazuri a continuat să crească de la jumătatea lunii martie, astfel că preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în aprilie o lună de concediu plătit pentru a convinge populaţia să rămână acasă.

   

Ultimele bilanţuri ale autorităţilor ruse arată că virusul se răspândeşte în regiunile cu un sistem de sănătate mai precar decât cel de Moscova, epicentrul epidemiei din această ţară.

De la începutul epidemiei, medicii ruşi s-au plâns în mod regulat de lipsa echipamentelor de protecţie şi a testelor de depistare.

Preşedintele rus Vladimir Putin a prelungit marţi măsurile de izolare în Rusia până la 12 mai pentru a încetini propagarea noului coronavirus în ţară, făcând un anunţ în acest sens în cursul unei teleconferinţe cu înalţi responsabili guvernamentali şi şefi ai regiunilor ruse, potrivit Reuters şi AFP.

Restricţiile urmau să fie ridicate la sfârşitul lunii aprilie, dar Putin a declarat că vârful epidemiei de COVID-19 nu a fost atins încă în Rusia, afirmând că are în vedere o relaxare progresivă a măsurilor restrictive după 12 mai.

"Situaţia rămâne dificilă. Specialiştii şi oamenii de ştiinţă cu care suntem în contact permanent pentru a ne verifica planurile şi măsurile spun că vârful (contaminărilor) nu a fost încă atins", a declarat Putin în reuniunea cu guvernatorii difuzată de televiziunea de stat.

Această ieşire din izolare va fi variabilă în funcţie de regiuni şi se va face "potrivit situaţiei epidemiologice a momentului şi a stabilităţii sale", a precizat el.

Şeful statului rus a ordonat guvernului condus de premierul Mihail Mişustin să propună noi măsuri "de urgenţă" pentru susţinerea economiei şi a populaţiei şi să pregătească recomandări pentru relaxarea progresivă a restricţiilor de izolare din cauza epidemiei de COVID-19 până la 5 mai.

Vladimir Putin anunţase la începutul lunii aprilie o lună întreagă de concediu plătit pentru a incita populaţia să rămână acasă. În pofida măsurilor de susţinere a antreprenorilor, în special reduceri de impozite şi facilităţi de credit, numeroase întreprinderi ar putea să nu supravieţuiască acestei sistări a activităţii.

Potrivit preşedintelui, Rusia a reuşit să-şi crească capacităţile de producţie pentru a fi în măsură să înceapă din mai să fabrice 2.500 de ventilatoare şi 8,5 milioane de măşti de protecţie în fiecare lună. Producţia testelor de depistare a infecţiilor a fost multiplicată de nouă ori şi în fiecare zi sunt realizate circa 150.000, a adăugat el.

Putin a recunoscut totuşi că penurii de material de protecţie persistă şi a ordonat guvernului să ia măsuri suplimentare pentru a creşte producţia.

Şeful statului rus a ordonat în mod expres ministrului rus al apărării, printr-un document postat chiar pe site-ul Kremlinului, să conceapă un plan de întrebuinţare a Forţelor pentru operaţii speciale (FOS) ruse, dar şi a altor forţe şi mijloace din compunerea Ministerului Apărării, în scopul combaterii răspândirii infecţiei cu virusul SARS CoV-2. 

De altfel, la sfârşitul lunii martie, preşedintele rus dispusese deja o acţiune amplă de verificare a Forţelor armate ruse pentru a se determina nivelul de pregătire şi gradul lor de operativitate în vederea trecerii acestora la starea de luptă împotriva epidemiei de coronavirus.

Armata rusă a pregătit o rezervă de 17 unităţi militare mixte pentru a sprijini diferite regiuni din ţară în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Acestea sunt cinci grupuri la nivel de brigadă şi 12 la nivel de regiment.

În plus, au fost create 65 de echipe de terapie intensivă compuse din medici şi infirmieri, 20 dintre acestea activând deja în spitale din Moscova. Totodată, au fost pregătite 32 de spitale militare pentru a primi pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.

În total, peste 300.000 de persoane şi 4.000 de unităţi militare sunt implicate la nivelul armatei ruse în efortul de combatere a epidemiei de coronavirus, în afară de echipamentele speciale..

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite